Etappe 17 Muret - Saint-Lary-Soulan Col du Portet
Bastilledagen er alltid en spesiell dag i Tour de France. Den franske nasjonaldagen legger press på de franske lagene og franske ryttere om å vise seg frem. Det fører ofte til artige etapper.
Deler av dagens etappe stod for tidenes korteste fellesstartetappe i Tour de France. Den gang var fjelletappen 65 kilometer lang, og Nairo Quintana (Arkea-Samsic) viste prov på de fantastiske klatreferdighetene colombianeren man vet han innehar.
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 KLOKKEN 10:40
Dagens etappe er ikke like hard. De første 115 kilometerne er helt flate, før etappen eksploderer. Først venter den 13 kilometer lange klatringen opp Col de Peyresourde, før man skal en liten tur ned på 950 meter over havet. Derfra venter nok en førstekategori opp til Col de Val Louran-Azet, etterfulgt av etappens hardeste stigning til Col du Portet. 16 kilometer med en gjennomsnittlig stigning på 8,7 prosent. Her kan det skille mye hos de aller beste.
Den 17. etappen er den nest siste sjansen til å angripe den gule trøya før tempoetappen. I tillegg er det en innbitt kamp om klatretrøya, og noen lag som er på desperat jakt etter etappeseire. Og så har man Bastilledagen inne i miksen. Alt ligger til rette for bruddbonanza.
Problemet er at etappen starter flatt de første elleve milene.
Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen forventer likevel at vi ser noen klatregeiter på bruddforsøk på flate franske veier.
– Mange vil prøve seg, for det er en klatretrøye i spill. Men den flate lange starten er et problem. Mye avhenger av hvilet løp Ineos legger opp til, sier Evensen.
Bak i hovedfeltet tror Evensen flere lag vil angripe sammenlagtleder Tadej Pogacar (UAE Emirates). Han tror også vinneren av etappen er blant utfordrerne til sloveneren.
– Jonas Vingegaard (Jumbo Visma), den gamle fiskesløyeren fra Danmark har sett solid ut hele Touren. Stigningen til Mont Ventoux må ha gitt han en enorm følelse (hvor han rykket fra Pogacar journ.anm), og jeg håper han tar med seg den følelsen i dag. Han kan sitte på hjulet til Pogacar som må tette luker, og når han blir lei kan han angripe som gjedda i sivet. Kom så, Jonas!

Her er Evensens liste:


**** Jonas Vingegaard (Jumbo Visma)
*** Tadej Pogacar (UAE Emirates), Richard Carapaz (INEOS Grenadiers)
** Nairo Quintana (Arkea Samsic), Miguel Angel Lopez (Movistar), Rigoberto Uran (EF Education NIPPO)
* Wout Poels (Bahrain Victorius), Michael Woods (Israel Start-Up Nation), David Gaudu (Groupama FDJ), Sergio Higuita (EF Education NIPPO)
Han tror den store utfordreren blir nettopp Tadej Pogacar.
– Selvsagt er han blant favorittene til å vinne. Mest sannsynlig blir han med helt opp, og dersom ingen klarer å få en luke på han så vet vi at spurten hans er bra. Ikke utenkelig at han graver dypt for å ta etappeseieren og demoralisere alle motsandere, tror Evensen.
I tillegg til Pogacar er det Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), som er nummer fire sammenlagt. Ecuadorianerens lag, under ledelse av Gabriel Rasch, har forsøkt å mørne UAE-laget den siste uka, og nå begynner det å nærme seg at det britiske laget må få resultater for alle kraftanstrengelsene.
– De kommer til å prøve i dag eller i morgen - det må de bare gjøre. Kanskje innser han at Pogacar er uslåelig, men uansett kjemper han om en topp tre plassering. Høyden er fordel Carapaz, og etappen kan passe han godt.
Her er listen med forklaring:
** Nairo Quintana: Jeg blir ikke klok på Quintana, men skal han ha klatretrøya må han våkne snart. En seier her hadde vært et godt jafs i den konkurransen, og det kan han klare hvis bruddet får nok tid.
** Miguel Angel Lopez: Jeg venter stadig på Supermann Lopez, og i dag er en god mulighet. Movistar var aktive før hviledagen, og selv om Enric Mas skal sitte rolig med favorittene i dag, er det ikke utenkelig at Lopez får prøve seg. Slipper de den lille spirrevippen fra Colombia er det ikke sikkert de ser han igjen før etter målstreken.
** Rigoberto Uran: Uran skal forsvare sin tredjeplass i sammendraget, og vil kjøre deretter. Har en enorm evne til å aldri gå på en smell, men er han med til toppen kan han vinne hvis han har en maks dag.
*Wout Poels og Michael Woods: De to kjemper en innbitt kamp om klatretrøya. De kommer til å jobbe hardt for å komme i brudd i dag, men det blir ikke lett. Om de skulle klare det, og får nok tid på hovedfeltet er de sterke nok til å holde helt inn.
* David Gaudu: Har kviknet til etter heteslaget opp Mont Ventoux, det er gledelig. Fransk nasjonaldag, og den franske yndlingen sykler for et fransk lag. Her lukter det bruddforsøk for hele FDJ-laget. Holder det inn? Skeptisk, men det spørs hvordan hovedfeltet kjører.
*Sergio Higuita: Har sett fresh ut til tider. De to første fjellene kan passe han godt, men spørs om den siste stigningen blir for lang for colombianeren, men har han prikket formen kan han fly opp til Col du Portet!
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 KLOKKEN 17:31
Tour de France
Blir det rekorddryss på Champs-Élysées? Her er Discoverys tips
18/07/2021 KLOKKEN 13:47