Cavendish har vunnet 30 Tour de France-etapper i sin usedvanlig innholdsrike karriere. Eddy Merckx topper statistikken med 34.
At Cavendish skal ta de fire seirene som skiller ham og den belgiske legenden i årets Tour, synes ikke spesielt sannsynlig. Men veteranen fra Isle of Man kan fort nærme seg ytterligere.
Tour de France
Ekspertens dom på nordmennenes Tour de France-innsats: Gir Kristoff toppkarakter
29/07/2018 KLOKKEN 18:26
Lagkamerat Edvald Boasson Hagen er blant dem som skal bistå ham i det. Nordmannen får en viktig rolle i opptrekket som skal bidra til Cavendish-jubel i ukene som kommer.
– Det er på mange måter det eneste jeg har igjen å utrette. Den føles så nær, men er likevel et stykke unna, sa Cavendish om Merckx-rekorden da han møtte pressen tidligere denne uken.
I neste åndedrag vedgikk han at rekordjakten som venter er uhyre vrien.
– Det er vanskeligere enn det ser ut. Skjer det ikke i år, får det være, men jeg skal definitivt prøve å ta den før karrieren er over, sa briten med et smil.

Måtte bryte

Ved siden av ham på podiet i pressesenteret i Moullieron-le-Captif satt Edvald Boasson Hagen. Han får oppgaven med å bidra til at Cavendish navigeres fram i det som nærmest er blitt en vrimmel av opptrekkstog i Tour de France.
– Den store forskjellen fra tidligere er bredden i antall spurtlag. For ti år siden var det kanskje ett skikkelig opptrekkstog. Nå er det tre-fire-fem dedikerte spurtlag, sa Cavendish.
Han var tydelig på at han selv har et av de aller sterkeste.
– Det gir meg selvtillit, men dette blir likevel ikke lett, sa Cavendish.
For ett år siden måtte han bryte Tour de France etter å ha veltet stygt på etappe nummer fire. Regjerende verdensmester Peter Sagan fikk skylden for det som skjedde og ble kastet ut av rittet.
For to år siden var også nøkkeltallet på sett og vis fire for Cavendish. Da vant han ikke mindre enn fire etappeseirer.
Saken fortsetter under videoen:

Dette er Tour de France 2018

Tenker på familien

Lørdag kommer første indikasjon på om briten fortsatt har toppfarten fra velmaktsdagene inne. Da skal Boasson Hagen innta oppgaven som hjelper. Det gjør han gladelig.
– Det er sånn det er å være på lag med ham. Det er gøy å kjøre sammen med ham. Vi får se hva slags form han er i, men jeg tror han er i bra slag, sier Rudsbygd-gutten til NTB.
Cavendish innrømmet samtidig på pressekonferansen at det brutale konkurranseinstinktet kanskje ikke er like intakt som tidligere.
– Nei, nå har jeg kone og fire barn hjemme, smilte han.
Ingen vil imidlertid bli sjokkert om veteranen dukker først opp på målstreken når Tour de France-alvoret starter lørdag.
(©NTB)

Husker du? Slik var Tour de France 2017

Tour de France
Se Kristoffs intervju etter etappeseieren
29/07/2018 KLOKKEN 17:29
Tour de France
Se sluttspurten opp Champs-Elysées: Her vinner Kristoff
29/07/2018 KLOKKEN 17:20