Mikel Landa imponerte stort i årets Tour de France. Chris Froomes hjelperytter i Sky trakk med seg lagkapteinen sin både over Pyreneer og Alper, og så til tider så sterk ut at han kunne kjørt fra sammenlagtvinneren i treukersrittet. For noen gikk tankene tilbake til 2012 da Froome var Bradley Wiggins' hjelper i de knalltøffe franske fjellene.
Da 3540 kilometer på sykkelsetet var tilbakelagt, skilte det til slutt bare ett lite sekund mellom Landa og AG2Rs Romain Bardet, som holdt unna på den siste tempoen og sikret tredjeplassen sammenlagt. Og nettopp det har frustrert baskeren. Til den spanske avisen El Pais, gjengitt av Procycling.no, letter Landa på sløret og forteller hvilke tanker som gikk gjennom hodet noen dager i forveien, på den 18. etappen opp stupbratte Col d'Izoard.
– Jeg har alltid forsøkt å gjøre mitt beste for mine ledere og mine kolleger. Noen ganger forventer man å få noe tilbake, men noen ganger går det ikke slik du håpet. På Izoard kunne jeg ha stoppet opp da de tok meg igjen. Jeg kunne satt meg på hjul, og da ville jeg ikke tapt de tolv sekundene. Men jeg satte meg i front og kjørte, som var det Froome ønsket, sier Landa, før han fortsetter:
Tour de France
Har etterforsket Tour de France-lag siden 3. juli – kulminerte i politirazzia
15/07/2021 PÅ 08:57
– Han sa jeg skulle senke tempoet. Den dagen var jeg veldig sint, fordi jeg ofret meg selv uten at laget tjente noe på det. Tour de Froome var ikke i fare, og det knakk meg at vi ikke tjente noe på det. Å ofre mine ambisjoner, det gjorde vondt.
27-åringen mener det var nettopp her han mistet podieplassen i Paris, og ikke på i den nervepirrende tempoetappen to dager senere.
– Jeg trodde aldri jeg skulle havne på podiet. Det var et euforisk øyeblikk da Bardet kom i mål, men det var ikke så tungt da det ikke gikk. Jeg hadde ikke lagt meg natten før med et bilde av meg selv på podiet i hodet. Jeg tapte ikke i det øyeblikket, jeg tapte to dager tidligere på Izoard, sier han.
Landa ønsker imidlertid ikke å gi uttrykk for at han har problemer med Sky-kaptein Froome. Han roser sin kontroversielle sportssjef Dave Brailsford, men understreker at han ikke ønsker å havne i samme situasjon igjen.
– Brailsford håndterte situasjonen veldig godt helt fra første øyeblikk. Han fikk oss til å kommunisere mye, og å ikke spare på noe. Vi pratet om alt, slik at ingenting skulle gå galt. Vi skulle alle komme dit som en enhet, og slik var det og. Men jeg vil ikke havne i denne situasjonen igjen. Det er så frustrerende, sier han.
Sky-rytterens kontrakt går ut etter 2017-sesongen, og det spekuleres hyppig i om Movistar blir baskerens neste lag. Der vil han i så tilfelle måtte kjempe om lederroollen med Nairo Quintana og Alejandro Valverde – to ryttere som på ingen måte hadde noen god opplevelse i den 104. Tour de France-utgaven.
– Det er ikke det at jeg vil bli husket som en vinner av noe, men jeg vil ikke bli husket som han som kunne ha vunnet men ikke gjorde det. Den som hadde en giro eller tour i beina, men ikke vant. Jeg vil vinne en, eller i hvert fall forsøke. Om suksess eller nederlag kommer, så er det uansett meg det står på, sier han.
Tour de France
Tror nådestøtet kommer på kongeetappen
15/07/2021 PÅ 08:52
Tour de France
Husker du? Slik var Tour de France 2017
24/07/2017 PÅ 16:03