– Dette var ulidelig spennende. En stund turte jeg ikke å se på. Da han gikk før mål der måtte jeg snu meg, men da jeg fikk vite at det gikk bra var det greit, sier Edvald Boasson Hagens trener, Fredrik Mohn til Eurosport.no.
Etter flere forsøk satt den endelig. Edvald Boasson Hagen (30) tok sin tredje etappeseier totalt i Tour de France da han gikk til topps på den 19. etappen fredag. Samtidig utslettet han tre års norsk ventetid. Ikke siden 2014, da Alexander Kristoff tok to etappeseiere, er det blitt norsk jubel i Touren.
Critérium du Dauphiné
– Dette hadde jeg ikke ventet
04/06/2018 KLOKKEN 15:58
  • Se tempoetapen i Marseille på Eurosport Player og Eurosport 1 lørdag klokken 14.00,
Saken fortsetter under videoen:

– Det er ganske rått

Nordmannen gjorde det på imponerende vis. I en rundkjøring 2,5 kilometer før mål gikk Nikias Arndt til høyre og fikk Boasson Hagen på hjul. De andre gikk til venstre, noe som var en katastrofal taktisk manøver. De to fikk en luke før Team Dimension Data-rytteren parkerte tyskeren. Han kom alene til mål og kunne slippe jubelen løs.
– Det er disse seierene her, der du kommer alene til mål, som er de gøyeste for en rytter. Han kommer helt alene til mål. Det er ganske rått, sier Mohn.
Det er kanskje ikke helt tilfeldig at nordmannen vinner etter å ha kommet alene til mål.
– Det har vært så mye nesten, nesten, nesten. Faktisk har alle de største seierne hans vært slik at han mer eller mindre har kommet helt alene til mål. Det er helt enormt. Dette er et resultat av et arbeid som har vart i et par år. Det ligger mye arbeid bak en slik seier, forteller nordmannens mangeårige trener.

Sky omformet ham til en annen type rytter

Resultatene har ikke vært som forventet de siste årene for ham som en gang ble omtalt som et av de råeste sykkeltalentene internasjonalt. Men i årets Tour de France har Boasson Hagen vært offensiv og har sett sterk ut.
Hemmeligheten er styrketrening, langsiktighet i treningsarbeidet og overgangen fra Team Sky til Team Dimension Data.
– Det som skjedde med ham da Sky overtok var at de omformet ham til en annen type rytter. De ville ha han som en hjelperytter til Froome. Edvald er ikke akkurat en type som oponerer. Han gjør som han får beskjed om og ble veldig god på det. Så gikk det en stund og Edvald fant ut at han ikke ville dette. Da ble vi enige med Team Dimension Data om at vi skille ta opp det som han gjorde før og utvikle det videre. Han trener mye og hardt, forklarer Mohn.
– Han har vært på stigende hele veien. Det som ikke var så bra var resultatene i disse vårklassikerne. Det vi ser er at han trenger tid og kjøre de rette løpene for å komme seg i form, fortsetter han.
Det vekket nok litt oppsikt at Boasson Hagen ladet opp til Tour de France med å kjøre ritt i Norge istedenfor på kontinentet. Det var ikke tilfeldig at de nettopp valgte å legge den taktikken.
– Han har fått bygget seg opp sakte men sikkert og har kjørt løp i Norge. Vi det at i løp i Norge ikke er all verden. Tour of Norway er ikke Tour de France, men spurter du med 1400 watt i en spurt der, så spurter du med 1400 watt, sier Mohn.

– Han kan knipe den Champs-Élysées

Etter at Peter Sagan albuet Mark Cavendish ut av Tour de France, er det Boasson Hagen laget har stolt på i spurtene. Det er blitt nederlag, på nederlag, men treneren er imponert over det han har vist i Tour de France mot verdens beste spurter om dagen, Marcel Kitte.
– Det er egentlige helt råe spurter. At han skal spurte så jevnt med Kittel hadde vi ikke trodd, forteller Mohn.
Og med Kittel ute av dansen kan Boasson Hagen stikke av med en ny etappeseier på søndag.
– Jeg er helt åpen for det. Han har aldri vunnet på Champs-Élysées, men har alltid kjørt bra der, som i fjor. Det har vært mye nesten der hele tiden. Han kan knipe den Champs-Élysées, sier en optimistisk trener.
Etter Tour de France skal Boasson Hagen sykle EM. Så venter VM på hjemmebane i en løype som kan passe nordmannen fint.
– Vi driver å jobber med det. Vi har det i bakhodet hele tiden, sier Mohn.
Tour of Britain
Boasson Hagen med imponerende seier rett før VM
10/09/2017 KLOKKEN 14:52
Tour of Britain
Boasson Hagen tapte på målfoto igjen
05/09/2017 KLOKKEN 15:24