OPPEGÅRD (Eurosport.no):
På en brun stuestol på baksiden av et moderne rekkehus sitter syklist Carl Fredrik Hagen rolig og avslappet. Eller, akkurat nå er 29-åringen rolig. Om en drøy times tid skal proffsyklisten ut på en fem timers treningsøkt. Det er jul, men treningen må gjennomføres.
Giro d'Italia
Bisarr skade etter den historiske seieren – endte på sykehus
6 TIMER SIDEN
– Dagene fylles opp med mye trening, men vi holder fortsatt litt tilbake på de ekstreme mengdene. Vi må ha litt å gå på utover vinteren også, smiler Hagen.

Så ikke familie og venner på ukesvis

For endelig er Carl Fredrik Hagen vel hjemme i Norge. Mannen fra Oppegård har lagt bak seg et smått utrolig år på sykkelsetet, der koronarestriksjonene har gjort at han omtrent ikke har vært hjemme i Norge fra starten av august til slutten av oktober.
– Til sammen ble det vel åtte uker sammenhengende i Italia i september og oktober. Først var det Tirreno-Adriatico, før jeg dro til høyden for å trene, etterfulgt av VM. Deretter var det ritt på Sicilia, før Giro d'Italia startet 3. oktober. Det var en hektisk periode, det må jeg innrømme. Følte at det var seigt, ettersom jeg verken fikk sett familie eller venner på veldig mange uker, forteller en åpenhjertig Hagen når Eurosport møter han utenfor hjemstedet på Oppegård.
– Jeg føler at jeg har et ansvar, ikke bare overfor min egen samvittighet, men også overfor familie og venner. Jeg vet aldri om jeg kan ha korona, selv om jeg ikke kjenner på noen symptomer.
– Hvordan har det vært å være Carl Fredrik Hagen i 2020?
Det har vært veldig spesielt. Siden vi startet sesongen har jeg levd under svært strenge protokoller under reiser, og de gangene jeg har vært hjemme har jeg oppholdt meg i karantene. Jeg har unngått å være med mennesker før rittene, i tillegg til at jeg har vært nødt til å ta to koronatester før jeg har satt meg på flyet på Gardermoen. Så har vi testet oss en gang til dagen etter ankomst i det landet vi skal være i. Det er et hektisk og stengt regime, men det er det som må til.

Første gang på butikken på over tre måneder

Vel hjemme i Oppegård har Carl Fredrik Hagen hatt muligheten til å møte både familie og venner i løpet av desember. Kun de små tingene i hverdagen, som vi andre kanskje tar for gitt, har vært svært etterlengtet for den travle syklisten.
– Kan du kjenne på en følelse av å være isolert fra omverden?
– Man føler seg isolert, men jeg lever jo et liv som er ganske isolert ellers også. Jeg prøver å omgås så få folk som mulig, reiser så og si aldri med kollektivtransport, møter kun venner jeg vet hvor har vært og vasker hender hele tiden, svarer sykkelesset.
– Jeg må innrømme at da jeg hadde gjennomført ti dagers karantene i Norge etter Giro d'Italia, som var rundt 5. november, så var jeg for første gang i matbutikken siden slutten av juli. Det var veldig spesielt, legger han til.
Også antibac, som omtrent har blitt allemannseie i løpet av 2020, har Carl Fredrik Hagen et spesielt forhold til.
– Antibac er noe folk virkelig har begynt å bruke nå i det siste, men det er noe jeg har brukt i alle år, sier 29-åringen, før han fortsetter:
– Det er en ingrediens som står på kjøkkenbenken daglig i huset hos meg, så det å sprite hendene flere ganger i løpet av en dag er ikke noe nytt for min del.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen.

Se de vakre bildene fra Hagens monsterøkt

– Har utviklet meg som syklist

Annerledesåret 2020 har også bydd på sportslige utfordringer for Carl Fredrik Hagen. Det ble ingen høye topper, med unntak av fjellpartiene, under årets store mål, Giro d'Italia. Til tross for at Hagen ikke var å se høyt oppe på resultatavlene i år, depper ikke nordmannen nevneverdig av den grunn.
– Det har vært et litt skuffende år, sånn rent resultatmessig. Samtidig har jeg prøvd å ikke grave meg veldig ned av den grunn, og ta lærdom at de tingene jeg kunne gjort annerledes. Det er også verdt å nevne at dette har vært et veldig spesielt år. Det er mange som reagerer ulikt på den uforutsigbarheten vi har levd med i 2020, og det er liten tvil om at det har vært et ekstremt høyt nivå i feltet i år, forteller Oppegård-mannen, idet en av naboene rusler forbi den brune stolen.
– Hvilke positive erfaringer tar du med deg fra denne sesongen?
– Det er helt klart hvordan jeg føler at jeg har utviklet meg som syklist. Kapasiteten og styrken min har blitt bedre, selv om det kanskje ikke har sett helt sånn ut på resultattavla. Nivået har vært skyhøyt nå på høsten – mye høyere enn det var i fjor. Det er veldig få mennesker som har tilgang på tallene som viser hvor mye vi tråkker i watt, og det er vanskelig å beregne utifra TV-bilder. Jeg syklet for eksempel fortere i Giroen enn det jeg gjorde i Vueltaen, sier Hagen.
Den tidligere Birkebeiner-vinneren peker på flere ting som har har ført til at akkurat 2020-sesongen har gjort ham til en bedre rytter.
– Det er egentlig mange grunner til det. Toppidretten går opp og ned, og det siste året har pilen min bare pekt bratt oppover. Jeg har helt klart blitt en sterkere syklist, men jeg har bare ikke vært sterk nok i år, forteller han.
– Så er det litt sånn at det nå er nytt lag og nye impulser, legger Hagen til.

Nytt lag, nye muligheter

For det er nettopp et nytt lag som skal prege hverdagen til Carl Fredrik Hagen. Fra og med 1. januar bytter nemlig Hagen ut Lotto Soudal-utstyret med utstyr fra Israel Start-Up Nation. Der blir nordmannen blant annet lagkamerat med ryttere som André Greipel, Dan Martin og Chris Froome.
Israel Start-Up Nation er et rykende ferskt lag, som denne sesongen debuterte i WorldTouren. Laget gikk tidligere under navnet Israel Cycling Academy.
– Det blir veldig spennende å bli med på et helt nytt lag. Dette er et lag med store ambisjoner og et lag som ønsker å satse på sammendrag og etapperitt. Jeg har hatt to fine år i Lotto, men de har et helt annet fokus enn det jeg har. Som belgisk lag har de et spesielt fokus på klassikerene, spesielt brosteinklassikerene. Da jeg fikk muligheten til å bli en del av satsingen til Israel Start-Up Nation, synes jeg det virket veldig spennende, forklarer Hagen.
– Hvordan blir det å være på samme lag som kanonene Chris Froome og Dan Martin?
– Jeg gleder meg veldig til å bli bedre kjent med de. Har pratet litt med dem i feltet, og jeg håper at vi blir en god gruppe som kan pushe hverandre til det ytterste, svarer en spent Carl Fredrik Hagen.
Nordmannen har de siste årene vært en del av spurttoget rundt Caleb Ewan i Lotto Soudal. I Israel Start-Up Nation håper og tror Hagen at han får en litt annen rolle.
– Jeg håper jeg kan få en slag todelt rolle. Både være hjelperytter, der jeg kan hjelpe de store gutta med en eller flere seiere, i tillegg håper jeg at jeg kan få noen muligheter til å kjempe om sammenlagtseiere – enten i enukesritt eller i Grand Tours. Jeg kjenner at jeg har mer inne, så har lyst til å sykle fort neste år, smiler mannen fra Oppegård.
Før Carl Fredrik Hagen skal suse nedover de europeiske landeveiene med en ny drakt, skal 29-åringen nyte noen fridager i Norge – både hjemme på Oppegård og på hytta i Sjusjøen.
Men straks er det duket for en aldri så liten femtimers økt.
Sykkelesset reiser seg, bærer inn den brune stuestolen og setter hjelmen presist på hodet. Det er jul, men treningen må gjennomføres.
Giro d'Italia
Foss om å sykle med den norske mestertrøya på 17. mai: – Det var spesielt
7 TIMER SIDEN
Giro d'Italia
Foss prøvde seg på nasjonaldagen da Girmay skrev historie: – En av sykkelhistoriens største triumfer
9 TIMER SIDEN