Anita Yvonne Stenberg har aldri vært høyere oppe på rangstigen i banesyklingens verden. I 2020 tok hun sin første VM-medalje i form av en bronse i poengrittet.
I Tokyo 2020 fulgte hun opp med en kjempeprestasjon i omnium-øvelsen, som er å regne som en slags mangekamp i sykkelvelodromen. Stenberg lå på medaljeplass før siste øvelse, men nådde ikke helt op mot slutten.
Sykling
Tidligere sykkelstjerne drept i ulykke
30/11/2022 KLOKKEN 15:19
Det ble femteplass, men i konkurranse med verdenseliten vet hun at medalje i EM er mer en innenfor rekkevidde.
– Jeg synes formen er bra. Det er selvfølgelig ikke samme toppform som det var til OL, men jeg synes jeg har fått trent bra og lærte mye under oppkjøringen til OL og under OL. Formen er bra og både det tekniske og det taktiske er bedre enn hva det var før. Det blir spennende å se hvordan det blir til EM, sier Stenberg til Discovery på EMs startdag.
Tirsdag kveld, like før 18:30, skal hun i aksjon før første gang. Medalje i scratch-øvelsen er ingen umulighet. Til og med gull. I tidligere EM har Stenberg vunnet scratch-delen av omnium-øvelsen, men har 4. plass til slutt som bestenotering i sammendraget i mangekampen.
– Alt kan skje. Jeg kommer hit for å ta en medalje. Om det blir i scratch eller en av de andre øvelse det får vi se på. Men jeg satser på å få en god start i dag og drømmen er helt klart en medalje. Formen er god nok til det, så får vi se om jeg klarer å plassere meg der jeg skal og ta de riktige beslutningene på de riktige punktene.

Drømmer om EM-trøye

Den største drømmen for en syklist er som regel ikke en medalje rundt halsen, men å få dra på seg mestertrøya man da får sykle med i et helt år. Det gjelder også for Stenbergs del.
– Jeg har veldig lyst på en EM-medalje og jeg skal ikke legge skjul på at jeg drømmer om en trøye. Det er jo et veldig hårete mål, så det vil alltid være vanskelig å ta en EM-trøye. Jeg har veldig lyst på en trøye og jeg synes jeg er klar til å ta steget opp der og få med en trøye fra EM, konstaterer Drammenssyklisten.
– Hva vil det bety for deg å ta en internasjonal mestertrøye?
– Det vil bety veldig mye for meg. Det har tatt lang tid å komme opp på dette nivået og det tar lang tid å få en trøye. Det er så mye som skal klaffe, men det å få en trøye det er jo en drøm og et mål jeg har hatt veldig lenge. Det hadde betydd enormt mye for meg personlig at jeg kan lykkes. Så tror jeg det ville betydd mye for banenorge, nå som vi endelig har fått en velodrom her, å vise at det er mulig å få medaljer i banesykling.
Stenberg har enda ikke fått testet den nyåpnede velodromen på Sola, men får sjansen under NM senere i høst. Men først skal hun gjennom EM.
Scratch-rittet tror hun vil samle seg mot slutten.
– Jeg tror det er mange som har lyst til å prøve å ta en runde og komme av gårde. Det er noen sterke spurtere i feltet og det burde de andre vite. Det er et felt som burde ha lyst til å komme av sted, men som jeg tror ikke vil klare det. Jeg tror det kommer til å ende i en felles spurt.
– Da handler det om plassering de siste seks rundene og å komme seg på den rette plassen bak de riktige rytterne og ikke havner bak noen som ikke klarer å spurte. Det er helt klart at man skal være våken fra start av. Jeg forventer at folk vil prøve å splitte det, så man må ikke havne i feil gruppe.

Flere medaljesjanser

Etter tirsdagens scratch venter øvelser for Stenberg også de neste tre dagene.
Onsdag 19:24 skal hun ut i eliminasjonsrittet før det er omnium gjennom hele dagen på torsdag. Så følger poengrittet fredag 20:25.
Det er OL-øvelsen hennes, mangekampen omnium, som Stenberg ser mest fram mot.
– Det er jo omnium jeg satser aller mest på. Det er hovedfokuset. Jeg har aldri kjørt eliminasjon i et mesterskap før, så det blir et spennende ritt. Jeg tror i prinsippet at det scratch, omnium og poengritt der mine største sjanser er. Det er i hvert fall disiplinene jeg har fokusert mest på.
Tour de France
Tour de France bryter med 119 år lang tradisjon
30/11/2022 KLOKKEN 12:06
Arctic Race of Norway
Neste års Arctic Race-løype er klar – avsluttes på Nordkapp
30/11/2022 KLOKKEN 11:07