Populære sporter
All sport
Vis alt

Van Baarle parkerte konkurrentene – vant Paris-Roubaix etter rått solo-stunt

Joakim Opphus

Oppdatert 17/04/2022 klokken 18:14 GMT+2

Nederlanske Dylan van Baarle tok sin største triumf i karrieren etter et imponerende solo-støt i Paris - Roubaix 2022.

Dylan van Baarle

Foto: Getty Images

  • Se første etappe i Tour of the Alps med Uno-X mandag på discovery+
Saken oppdateres!
Den 119. utgave av Paris-Roubaix ble et ellevilt ritt fra start til slutt.
Fra sidevindskjøring til velt og et rått solo-angrep «Helvete i Nord» hadde det meste.
Etter en 257 kilometer lang reise fra Compiègne til Roubaix var det nederlanske Dylan Van Baarle som til slutt kunne jublet for sin største seier i karrieren.
Van Baarle stakk med 20 kilometer før mål og så seg aldri tilbake og kunne sykle inn på velodromen i Roubaix og over målstreken som ensom majestet.
– Dette er en ny klassiker-konge som har etablert seg nå, sa Discoverys kommentator Theis Magelssen da van Baarle kjørte inn på velodromen i Roubaix.
Dermed revansjerte han andreplassen fra Flandern rundt bare noen uker i forveien.
– Det er utrolig. Jeg kunne ikke tro det da jeg kjørte rundt på velodromen. Jeg så over på andre siden for å se om det var andre ryttere der, men jeg var helt alene. Det er sykt, sier vinneren etter målgang.
Wout van Aert slo sveitsiske Stefan Küng i spurten om andreplassen.
Ingen av de norske rytterne fikk det helt til i brosteins-klasikkeren. Da den avgjørende gruppen gikk av gårde satt Alexander Kristoff og Uno-X-rytterne å sov litt i timen.
Kristoff ble til slutt nummer 12.
– Jeg fikk aldri helt godfølelsen etter at jeg byttet sykkel, men det var ikke derfor jeg ikke var med. Jeg kunne hengt med de beste om jeg var litt mer fokusert akkurat da de stakk. De stakk to-tre sektorer før jeg forventet, så jeg byttet hansker på grunn av litt sår inni hendene, sa Kristoff til TV2 etter rittet.
Rasmus Tiller måtte bryte rittet etter å ha veltet tidlig i rittet. Beste Uno-X-rytter ble Andres Skaarseth på en 27. plass. Edvald Boasson Hagen ble nummer 38, drøye syv minutter bak vinneren.
Se høydepunktene fra årets Paris - Roubaix i videoen under.
picture

Se høydepunktene: Van Baarle triumferte i Roubaix – ingen nordmenn topp ti

Sidevindsdrama

Dramatikken lot ikke vente på seg i årets utgave av Paris-Roubaix. Etter en intens kamp om å komme i dagens brudd, ble det etter drøye 40 kilometer på sykkelen satt fart i hovedfeltet av Ineos Grenadiers.
Sidevinden hadde meldt sin ankomst i rittet og hovedfeltet ble splittet i to.
I den bakre gruppen var det flere storkanoner som ble tatt ordentlig på senga. Blant annet satt Alexander Kristoff, Mathieu van der Poel og Wout van Aert i gruppe to.
Luken stabiliserte seg etterhvert på rundt 1:20 mellom de to gruppene helt til rytterne ankom dagens første brosteinsparti etter 96 kilometer av rittet.

Kaos

Dessverre for Uno-X sin del så røk deres kaptein Rasmus Tiller ut av rittet i en velt like før det første brosteinspartiet.
picture

Her ryker Uno-Xs kaptein ut av rittet før brosteinshelvete en gang har startet

Det gikk flere ryttere i bakken over brosteinen og i kjent Paris-Roubaix-stil var det rytterne spredt over alle vidder.
I alt kaoset øynet vinneren fra 2014, Niki Terpstra, muligheten til å stikke avgårde. Men støtet varte ikke mer en noen få kilometer.
Rittet roet seg litt før ned. Men en gruppe på fem ryttere med blant annet Milano-Sanremo vinneren, Matej Mohoric stakk av gårde.
Kvintetten fikk etterhvert en luke på nesten to minutter til hovedfeltet som hadde samlet seg igjen etter det sprakk opp i sidevinden drøye 100 kilomter tidligere.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Stor velt i fronten:– Kaos, Kaos, Kaos!

Arenberg

Noen får kilometer senere dundret etterhvert rytterne inn på det legendariske Arenberg-partiet ganske nøyaktig 95 kilometer før mål.
En som havnet bakpå inn på Arenberg var Wout van Aert. Belgieren havnet på halen av feltet og måtte bruke mye krefter på kjøre seg opp i feltet over, etter Arenberg-strekket måtte han i tillegg bytte sykkel som var nok grunnen til hvorfor han havnet så langt bak inn på brosteinspartiet.
Alexander Kristoff derimot satt flott med i fronten av feltet gjennom Arenberg-skogen.
Det var italienske Filippo Ganna og sveitsiske Stefan Küng derimot som taklet brosteinen best. De to stakk avgårde, men de ble etterhvert hentet inn av feltet.
Også van Aert klarte å kjøre seg opp igjen til feltet, som talte rundt 80 ryttere, etter problemene han hadde i Arenberg-skogen.

Favoritt-angrep

Etter samlingen roet rittet seg litt igjen. Før noen av storkanonene begynte å bevege på seg ca. 60 kilometer før mål.
Jumba Visma med Nathan Van Hooydonck og Van Aert på hjulet satte opp farten.
En gruppe på 15 mann skilte seg ut, hvor flere favoritter satt, men ingen nordmenn som sov litt i timen i det Jumbo Visma satte opp farten.
Når favorittgruppe kjørte inn på femstjernespartiet, Mons-en-Pévèle med 49 kilometer igjen, satte van Aert inn et støt. Bare erkerival van der Poel og Küng klarte å henge på hardkjøret til belgieren. Noen flere ryttere kjørte seg opp til trioen. I tillegg at de hentet inn Dylan van Baarle som hadde stukket litt tidligere i rittet.
Så fikk både van Aert og Matej Mohoric, som fortsatt lå i bruddet, begge punkteringer.
Det gjorde at Mohoric ble hentet inn av gruppen med van der Poel og Küng, og van Aert måtte nok en gang bruke masse krefter på å kjøre seg opp igjen.
Det avgjørende støtet skulle ikke komme fra hverken Van Aert eller van der Poel.
Mohoric som hadde sittet i brudd i mange kilometer stakk avgårde igjen med seg fikk han Yves Lampaert og Dylan van Baarle.
Den sterkeste av disse tre skulle vise seg å bli nederlandske van Baarle. Ineos-rytteren fikk en luke til sine to bruddkompiser over brosteinspartiet Camphin-en-Pévèle 20 kilometer før mål.
Luken ble fort flere sekunder og den fortsatte bare å øke og øke.
Kun mekaniske problemer kunne hindre 29-åringen fra å ta sin største triumf i karrieren.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame