19. april 1896. 05:30. 51 ryttere på startstreken.
Tidenes første utgave av Paris-Roubaix viftes i gang. 9 timer og 17 minutter senere kommer tyske Josef Fischer i mål som førstemann etter 280 kilometer gjennom Nord-Frankrike.
Paris - Roubaix
Tårevåt vinner: – Det er helt utrolig
03/10/2021 KLOKKEN 15:48
I løpet av de neste 45 minuttene kommer ytterligere tre mann i mål. I timene som følger kommer utslitte syklister til Croix, like sør for Roubaix og finner samme målstrek.
Helvetet i Nord er fullført for aller første gang. Siden har det blitt syklet 117 ganger, senest da Philippe Gilbert vant i 2019.
Først når herrene skal kjempe om sykkelmonumentet for 118. gang får også kvinnene sin egen utgave av brosteinsrittet.
Saken fortsetter under videoen.

Her går Eiking i bakken: – Ergelig!

Utsatt og utsatt og utsatt

Egentlig skulle det skjedd i 2020, men da møtte Paris-Roubaix samme skjebne som mange andre sykkelritt. Eksplosiv smitteøkning i Nord-Frankrike sørget for at rittet først ble flyttet til høstkalenderen, men en ny bølge sørget da for avlysning.
Også årets utgave har møtt utfordringer. Men etter utsettelsen i våres skjer det endelig. Nå slipper kvinnene å vente lenger. På lørdag arrangeres Paris-Roubaix Femmes for aller første gang.
– Det er dritsvært og dritkult. Jeg tror det kommer til å bli skikkelig kaotisk og jeg ser for meg at det kommer til å gå mange krasj, sier Susanne Andersen til Discovery om det som venter på lørdagens reise over brosteinen.
Kvinnenes premiereutgave går over 116,4 kilometer der 31 av dem sykles på brostein. De tre milene med kranglete stein er fordelt på 17 brosteinspartier.

Frykten for regnet

Før hver eneste utgave av Paris-Roubaix går serverne på ulike værmeldingsnettsider varme. Det finnes ingen sykkelritt på proffkalenderen der nedbør påvirker i like stor grad.
Brosteinen er morderisk nok i seg selv. Om den er våt, så blir den enda mer djevelsk.
– Så er jeg veldig spent på været. Jeg har ikke fått kjørt recon når det har vært vått på brosteinen der. Men jeg likte det veldig godt da jeg kjørte recon, så jeg gleder meg veldig, forteller Andersen.
– Det er jo gru-gleding for jeg kan på en måte allerede kjenne hvor stressende og kaotisk det kommer til å være inn der mot første brosteinsstrekke.
Smått sadistiske sykkelsupportere er blitt skuffet av værmeldingene år etter år. I en årrekke har det vært tørt i området rundt Roubaix i nettopp den aprilhelgen Roubaix arrangeres.
De norske Team DSM-rytteren var bare tre år gammel forrige gang regnværet senket seg over Helvetet i Nord. I 2002 gikk den flamske løven Johan Museeuw til topps som sterkeste mann over den gjørmete og våte brosteinen.
I år kan det hende ventetiden er over. Det er varslet regn både på lørdag og på søndag. Andersen har rett i spådommen om stress. Det kommer uansett. Det blir ekstremt om regnet også kommer.

Tilfeldighetenes spill

Susanne Andersen vet dog at uansett sol, regn, sludd eller snø, så gjelder er det enda en faktor som er viktigere i Paris-Roubaix enn i andre sykkelritt: Flaks.
Eller i hvert fall å unngå uflaks. Mang en storfavoritt har blitt felt av punkteringer, velt eller andre ting som er vanskelig å forsvare seg mot.
– Så er det et sånt ritt der du aldri vet hva som kommer til å skje, så plutselig er det en gruppe på ti som går av gårde på grunn av en velt.
– Så er jo rittet bare 120 kilometer langt, så det er bare å gå inn full gass og se hvor lenge det holder tror jeg.
117 ganger har en konge av Roubaix blitt kronet. På lørdag, rundt 17:15, skal en dronning for første gang motta sin brostein i velodromen.
Susanne Andersen (Team DSM), Emilie Moberg (Drops-Le Col s/b Tempur) og det norske Team Coop-Hitec Products-laget er de norske bidragene i rittet.
Paris - Roubaix
Elleville scener da Colbrelli vant Paris-Roubaix
03/10/2021 KLOKKEN 15:45
Paris - Roubaix
Rytterne faller som fluer: Her går verdensstjernen i bakken
03/10/2021 KLOKKEN 12:14