Populære sporter
All sport
Vis alt

Aldri har Norge stilt så sterkt – disse nordmennene kan skinne i klassiker-åpningen

Joakim Opphus

Oppdatert 25/02/2022 klokken 23:55 GMT+1

Lørdag starter sykkelsesongen for alvor. Årets første klassiker - Omloop Het Nieuwsblad - går av stabelen i sykkelfrelste Belgia. På startstreken står det en flust av nordmenn som kan bite godt fra seg på de belgiske landeveiene.

Markus Hoelgaard (t.v) Sven Erik Bystrøm (midten) og Tobias Halland Johannessen (t.h)

Foto: Getty Images

  • Se Omloop Het Nieuwsblad lørdag fra klokken 13:30 på discovery+
Discoverys sykkelekspert, Henrik Evensen, mener lørdagens ritt blir den uoffisielle starten på sesongen.
– Alt før har jo vært gøy, men det er nå rytterne begynner å prikke inn formen, og da blir det mer interessant med en gang.
Norge har i lang tid vært et sykkelinteressert land, men sjeldent, om i det hele tatt, har Norge hatt så mange ryttere som er så gode som i dag.
På startstreken i Gent står det hele 12 nordmenn. Halvparten av de kommer fra det norske laget Uno-X, mens hele seks norske syklister kjører for utenlandske profflag.
Med noen få unntak så kan stort sett alle sammen hevde seg høyt opp i lørdagens ritt.
– Det er vanvittig mange nordmenn, litt av grunnen til det er jo selvfølgelig fordi Uno-X er med, men også på andre lag. Det gjør det jo desto mer spennende å følge med på for oss og den norske sykkelfansen.
– Bredden i toppen er helt overlegen nå i forhold til hva den har vært tidligere, det er det ingen tvil om. Vi har jo hatt enkelte ryttere tidligere som har vært veldig gode, men nå begynner det å bli veldig mange nordmenn i feltet, sier Evensen.
Under følger en gjennomgang av de største norske håpene før lørdagens ritt:

Markus Hoelgaard

Før årets sesong tok Markus Hoelgaard steget opp fra Uno-X og signerte en toårskontrakt med profflaget Trek - Segafredo. Laget har Jasper Stuyven på laget og belgieren er nok den store kapteinen, men dersom Hoelgaard for litt frie tøyler av Trek kan han fort snike seg med i det avgjørende bruddet, som er så god på, i lørdagens ritt.
– Han er absolutt blant de største norske favorittene. Han er på et veldig bra lag, det var en overgang som jeg likte veldig godt. Stuyven er kapteinen der, men slik jeg har skjønt det så er han like bak han og (Mads) Pedersen som nummer tre i rekka på klassikerlaget deres, sier Evensen.
– Jeg tror Trek vet hvor god han er når han får litt frie tøyler, han er en veldig smart rytter og kommer ofte med i det avgjørende bruddet. Det så vi i VM. Vi for se hvordan de velger å bruke han, men jeg tror han har en litt beskyttet rolle i laget.

Sven Erik Bystrøm

Sven Erik Bystrøm har startet 2022-sesongen utrolig sterkt. Rogalendingen havnet på en meget sterk niendeplass sammenlagt i Volta Algarve forrige uke. Et ritt som langt ifra var flatt.
Evensen tror den kuperte løypa i provinsen Øst-Flandern passer Bystrøm bra.
– Bystrøm er en personlig favoritt hos meg. Han har mange kvaliteter som rytter, men han er absolutt en klassiker-type, og jeg håper han velger å fokusere på de type rittene. Det er på tide at han skinner litt,.
Bystrøm er satt opp med startnummer 31, som kan tyde på at det er han det skal kjøres for i Intermaché - Wanty - Gobert Matériaux i Omloop Het Nieuwsblad.
– Jeg tror at ledelsen i det laget ser at Bystrøm har noen kvaliteter som det er verdt å satse på. Det er ikke mange i det laget som går over han kvalitetsmessig, mener Evensen.
Evensen tror det belgiske laget vil passe Bystrøms egenskaper meget bra.
– De er offensive, de prøver å ha folk i front og prøver å havne i overtall, men det sprekker som regel opp bak i rekkene for de har ikke helt kjørestyrken i laget. Men det bør være et lag som passer Bystrøm meget godt, samtidig som laget ikke har de store stjernene som han måtte tauet på. Han vil få en del sjanser.
Artikkelen fortsetter under videoen
picture

Den russiske stjernen med markering mot invasjonen av Ukraina

Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff

Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff er to ryttere som mest sannsynlig ønsker å kjøre for egne sjanser. Spørsmålet er derimot om de to vil bli satt til å hjelpe lagets kapteiner eller om de vil få litt mer frie roller.
Som nevnt kan det tyde på at det er Bystrøm det skal kjøres for i Wanty. Kanskje vil han være lagets plan-B dersom det skulle bli en samlet spurt, og han fortsatt henger med.
For Boasson Hagen sin del er det den store slovaken, Peter Sagan, som det fort skal kjøres for. Men rudsbygdingen kan også fort være en rytter som vil få frie tøyler.
– Signeringen av Sagan var nok ikke optimalt med tanke på Edvalds posisjon i laget, men jeg tror han tar den signeringen som et tegn på at han må bli bedre. Det kan virke som han har trent bra i høst og vinter, det ser sånn ut på resultatene så langt denne sesongen i det minste. Jeg tror han har skjønt alvoret, det er ikke så mange år igjen for han tross alt.
– Ryttere som Edvald og Kristoff vil jo være éneren i laget. Jeg tror det sitter langt inne for dem å ta en hjelperytterrolle, sier Evensen.
– Kan det bli litt for bratt for de to på lørdag?
– Det er det jeg er spent på. Om de tåler de kneikene. Det er en skikkelig formtest. Bakkene kommer tett og du må komme inn med overskudd både fysisk og mentalt for å klare å motivere deg til å komme deg opp de bakkene.

Uno-X

Uno-X har startet sesongen strålende med allerede fem seire så langt. Evensen har også tro på at laget kan være med å prege Omloop Het Nieuwsblad.
– Det tror jeg absolutt at de kan. Det så vi i fjor når de fikk sjansen på det nivået. De kommer til å kjøre offensivt som de alltid gjør. De har absolutt ryttere som kan være med å kjempe hele veien inn. Rasmus Tiller har erfaringen og han kommer nok til å ta ansvar i finalen også er jeg utrolig spent på hvordan Tobias Johannessen klarer seg.
Tvillingbror Tobias Halland Johannessen har i likhet med resten av Uno-X startet sesongen forrykende.
Han vant den fjerde etappen i Étoile de Bessèges. Et ritt hvor han endte på en tredjeplass sammenlagt.
Det var ikke smågutter han syklet mot heller. Han slo blant annet Pierre Latour, Diego Ulissi og Thibaut Pinot i sammendraget.
– Det blir veldig spennende å se hva han kan få til i Omloop. Han og broren hans Anders er gode på de samme tingene som Wout van Aert og Mathieu van der Poel er gode på, så Tobias er et spennende kort for Uno-X i Omloop, sier Discoverys ekspert.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame