Toppfoto: Uno-X DARE Development Team
Tobias og Anders. Anders og Tobias. De har fulgt hverandre hele livet.
Sykling
Kristoff i kjempeform etter Touren: – Brukte det som en treningscamp
10/08/2022 PÅ 15:54
Og det skal de fortsette med. På to hjul på landeveien.
De siste ti dagene, med siste etappe på lørdag, har de to Halland Johannessen-tvillingene preget et av sykkelsportens aller største talentritt. Blant U23-konkurransene har du Tour de l’Avenir for landslagene, og U23-utgaven av Giro d’Italia som det største for klubb og kontinentallagene.
Både Anders og Tobias Halland Johannessen sykler i år for utviklingslaget til Uno-X: Uno-X DARE Development Team. 2021 ble første gang et norsk lag deltok i baby-giroen. Det ble også første gang en nordmann var på podiet.
Tobias Halland Johannessen endte de ti dagene som andremann, bak den spanske storfavoritten Juan Ayuso. Anders støttet sin bror gjennom rittet og ble selv nummer åtte.
– Det har vært jæklig gøy og knallhardt. Det har vært overraskende hardt hver dag. Det var ekstremt deilig å trille i mål i dag og vite at man er ferdig og at jobben er gjort. Men det har vært veldig gøy å være på tur med den gjengen her, sier Tobias Halland Johannessen til Discovery.
Sammen med de to tvillingene har også norske Magnus Kulset samt de to danskene Robin Skivild og Anthon Charmig utgjort Uno-X DARE-laget, ledet av sportsdirektør Max Emil Kørner.
For samtlige i laget har giroen vært en svenneprøve. Ti dager med sykling, på rad, var den virkelige testen for prosjektet. De besto med glans.
– Det har vært knallhardt, men vi har jobbet veldig bra som lag. Det har vært varmt og rundt 30 grader hver dag. Robin Skivild har hentet ekstremt mange flasker og jobbet ræva av seg, beretter stortalentet som tok andreplassen sammenlagt.
– Jeg har fått støtte i fjellene hver dag og har vel aldri blitt sittende alene omtrent. Så det har vært helt rått. Vi har blitt ekstremt sterke som lag i løpet av de ti dagene. Vi satt aldri feil og var der vi skulle være hele tiden.

Sterk start pekte ut kapteinen

Tobias Halland Johannessens viktigste støttespiller i fjellene de siste ti dagene har vært hans tvillingbror. Det har vært stort for dem begge.
– Først og fremst har det vært sinnssykt gøy. Vi har sitte der og preget rittet. Det var drømmen da vi reiste ned hit og det får vi i stor grad til, sier Anders Halland Johannessen til Discovery.
De to kom til rittet som outsidere, bak lagkompis Anthon Charmig som var vurdert som en av favorittene på forhånd. Men både Charm og Anders tapte tid i starten. Etter det ble fokuset enkelt for DARE-laget.
– Tobias gjorde to etapper tidlig der hvor han kjørte veldig bra. Så hovedfokus har vært å hjelpe ham. At jeg selv kom innafor topp ti der var litt tilfeldig. Men å ha en mann på podiet her nede det er ganske stort for et lag fra Norge, konstaterer Anders.

Trenger ikke snakke sammen

Mens lagkompisene støtte dem inn i fjellene, var det opp til Anders og Tobias å kjempe mot de andre supertalentene oppe i høyden. Kanskje trodde rivalene til tider at de så dobbelt.
Selv med høy melkesyrefaktor har tvillingene storkost seg.
– Det har vært helt sinnssykt gøy. Det er det første rittet vi sykler sammen i DARE. Vi kjenner hverandre så godt og vet akkurat hvor vi har hverandre, forteller en engasjert Tobias.
– På etappene så har Anders vært med tetgruppa inn alle dager og kjempet om seier selv. Han har jo vært sterk nok til andreplassen han også. Bare det at vi kan hjelpe hverandre såpass, og at vi er så jevne, det er verdt mye, konstaterer 21-åringen.
Tvillingbror Anders kjenner seg igjen i beskrivelsen.
– Det er noe spesielt. Jeg unner egentlig alle på laget her å ha en tvillingbror. Du vet akkurat hva han tenker og hva som skal til for å hjelpe i de situasjonene som kommer i ritt. Å kunne kjøre det rittet her sammen med Tobias, det er en drøm som går i oppfyllelse.
Det unike båndet mellom de to ga dem kanskje en fordel mot konkurrentene da det sto på som verst i de bratte italienske bakkene. Mens de fleste kanskje må rope ut hva de trenger til sine hjelper, går det på ren automatikk hos tvillingene.
– Vi prater nesten ikke egentlig. Anders er meget smart på sykkelen. Han vet når han skal ta luker og ikke og jeg stoler 100 prosent på han. Jeg vet at det han gjør er riktig. Så vi har nesten ikke snakket sammen i det hele tatt når det har gått hardt. Det har bare fungert veldig godt, forteller Tobias.
Å ha med seg en hjelper i fjellene, som han stoler på 100 prosent, har vært viktig for tryggheten før de tøffeste etappene.
– Det har sinnssykt mye å si. Jeg skjønner ikke hvorfor ikke alle bare har blitt tvillinger, flirer Tobias.
– Det er helt uvurderlig. Man slipper egentlig å tenke selv når du har en som kan gjøre det for deg. Så vi er trygge på hverandre og har alltid den tryggheten sammen. Det er helt rått å være tvilling.

Blir proffer sammen

Uno-X-ryttere stiger og stiger i verdi. Agenter og utenlandske lag kaster seg etter alle ryttere som sykler i de røde og gule Uno-X-fargene. Noen drar til utlandet, men med planer om å vokse helt til WorldTouren trenger man kanskje ikke reise ut.
Lørdag kveld gikk Tobias langt i å bekrefte at tvillingene skulle sykle i Uno-X neste sesong.
– Vi blir nok syklister i et par år til. Vi håper det blir for et norsk sykkellag. Det kan vi si, humrer Tobias. Og uttaler seg litt på vegne av begge to.
Søndag morgen kom bekreftelsen fra laget. Tvillingbrødrene sykler for Uno-X sitt profflag, minst ut 2024.
For én ting er det ingen tvil om. Veien til toppen av sykkelsporten skal de tråkke som det tospannet de har vært siden fødselen i 1999.
Og drømmene om fremtiden er store. Stortalentene er begge briljante klatrere.
– Hvor håper dere å være om fire-fem sesonger, Anders?
– Da er det absolutt de største rittene, gjerne en Grand Tour, man har lyst til å kjøre da.
– Helst med Tobias på laget?
– Ikke bare helst, humrer 21-åringen.
– Vi unner hverandre å kjøre en Grand Tour. Hadde det vært sammen så hadde det vært stort.
Brødrepar som Andy og Frank Schleck og Simon og Adam Yates har opplevd nettopp det å sykle en Grand Tour sammen. Sistnevnte er tvillinger med liknede kvaliteter som Halland Johannessen-tvillingene har på sykkelen.
– Vi har lyst til å være syklister i mange år til vi og å utvikle oss videre. Vi vil gjerne gi Norge sine egne Yates-brødre. Det har vi lyst til, flirer Tobias.

Hyller suksesstreneren

Duoen er også to av Norges aller beste terrengsyklister. For noen år siden var det primært i terrenget de satset. Både nasjonale og internasjonale juniormedaljer tok de med seg hjem til Son.
Etter hvert ble det stadig mer satsning mot landeveien. Men allerede på terrengsykkelen hadde samarbeidet med guttenes drømmetrener startet.
Arne Gunnar Ensrud er tidligere trener på NTG i Lillehammer, men jobber nå i Uno-X-systemet. AG, som han kalles, har tidligere trent blant annet Tobias Foss. Vingrom-syklisten har tidligere lovprist sin gamle trener.
Det gjør også Halland Johannessen-tvillingene.
– Alt vi har gjort på landeveien er det AG som har lært oss. Han har enorm betydning for oss. Det finnes nok ikke noen bedre trener for Tobias og meg enn Arne Gunnar, konstaterer Anders.
– Han ser oss som de typene vi er og legger opp løpet etter det. Det er helt enormt viktig for oss.
Tobias bruker liknende ord for å beskrive AG Ensrud.
– Det har vært helt fantastisk egentlig. Jeg skulle gjerne ha sikret meg ham som trener resten av livet, eller i hvert fall resten av karrieren. Han er en utrolig bra fyr som har blitt en kompis og ekstremt flink trener, sier Tobias.
– Han tar aldri de store sjansene og har veldig få utøvere som går på en smell. Man jobber jevnt og trutt uten stress. Han har funnet en veldig bra balanse opplegget han setter opp og det å ha det fint som person. Så han har hatt ekstremt mye å si for utviklingen til Anders og meg.

Reagerer på begge navn

Før fokus flyttes til ytterligere utvikling, sammen med trener og Uno-X-systemet, så skal pizza nytes i Italia før søndagens hjemreise.
Men så er det et spørsmål, som trolig stilles til ganske mange tvillinger. Hvordan ser man egentlig forskjell på Tobias og Anders?
– Det er nesten noe du må finne ut av selv. Anders og jeg sliter selv, humrer Tobias.
– Som regel må vi diskutere oss frem til hvem som er hvem på sykkelen. Vi har egentlig ikke noe godt svar på det. Vi er like som typer og vi sitter rimelig likt på sykkelen. Vi reagere på begge navn begge to, for vi er så vant med at folk blander oss.
Samme spørsmål får også Anders.
Nei. Trenger man å se forskjell da, spøker Anders før han kanskje kommer med løsningen.
– Jeg har jo veldig mye bedre skjeggvekst enn Tobias da. Så det er nok det man må ta det på.
Trolig mest et spøkefullt stikk til sin bror. Om én av dem får skjegg, så får nok den andre det også. Og om den ene får det til på to hjul, så gjør nok den andre det og.
I Halland Johannessen-navnet har Norge ikke bare én, men to fremtidige idrettsstjerner.

Her går det galt for rytteren: Tar salto og knekker sykkelen

Sykling
Se spurten: Kristoff med råsterk seier: – For en måte han tar det på
10/08/2022 PÅ 15:29
Arctic Race of Norway
Utelukker ikke Uno-X-overgang: – Jeg holder alle dører åpne
09/08/2022 PÅ 12:13