Mange sykkelfantaster vil beskrive det som årets viktigste periode. Vårklassikerne, og spesielt de som preges av brostein, har en spesiell plass i de fleste sykkelhjerter.
Åpningshelgen av den belgiske sykkelkalenderen består av WorldTour-rittet Omloop Het Nieuwsblad og Pro-rittet Kuurne-Brussel-Kuurne. Pro-nivå er det nest høyeste nivået i sykkelsporten, men også disse rittene kan ofte skilte med skyhøyt nivå på startlistene.
Sykling
EM-uttaket er klart: – Bygger laget rundt Kristoff
04/08/2022 PÅ 10:41
Det var i Kuurne-Brussel-Kuurne at Norges eneste profflag, Uno-X Pro Cycling Team, startet sin 2021-sesong. De gjorde det på formidabelt vis. Jonas Iversby Hvideberg satt i bruddet som ble kjørt inn 1700 meter fra målstreken. I feltet som gjorde opp om spurten kjempet Erik Nordsæter Resell seg inn til 10. plass.
Men det var laginnsatsen som først og fremst fikk internasjonal sykkelpresse til å sperre opp øynene. Den nederlandske Eurosport-kommentatoren José Been påpekte blant annet at om det var en lagkonkurranse i Kuurne-Brussel-Kuurne, så hadde Uno-X vunnet den. De hadde tre ryttere i feltet som spurtet om seieren. Ingen lag hadde flere.

Offensive og angrepsvillige

Om Omloop Het Niewsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne, så er tirsdagens Le Samyn nachspielet. Uno-X var fremdeles i feststemning.
Markus Hoelgaard og Rasmus Fossum Tiller var de mest synlige Uno-X-rytterne i de siste timene. Begge to var med i bruddforsøk og kjempet i front i rittet. Da det til slutt endte i spurt, var Tiller bare 50 meter unna seieren. Men på de siste meterne seg tidligere belgisk mester Tim Merlier forbi.
Men andreplassen, i et ritt som får stor oppmerksomhet i sykkelverdenen, var nok mer enn forventet.
– Jeg er ganske utladet. Sykkelritt er noe av det mest intense man kan se på. I hvert fall når man driver på nede i Belgia. Så er det jo en følelse av at det er litt for godt til å være sant det man sitter og ser på, sier sykkelsjefen for Uno-X-laget, Jens Haugland, til Eurosport.no.
Prestasjonen til laget hans i Kuurne-Brussel-Kuuren og Le Samyn har gitt ytterligere tro på Uno-X-prosjektet.
– Vi har fått tro på at vi kan være med i det spillet her, konstaterer Haugland.
Spesielt lot han seg imponere over den offensive syklingen Markus Hoelgaard og Rasmus Fossum Tiller sto for. Det er ikke tilfeldig at de var så påskrudd i finalen.
– Du ser jo veldig at de er med og skaper rittet. Det der har vi jobbet veldig mye med. Er det en ting vi vet, det er at du kommer ikke langt ved å sitte og være på defensiven i sånne ritt som det her, påpeker Uno-X-sjefen.
– Det er veldig tydelig for både Rasmus og Markus, som jo kanskje har hatt det som et forbedringspunkt, at de har jobbet veldig målbevisst med det å angripe situasjonen mer enn å være bekymret for den. Det kombinert med at de har gjort en vanvittig bra treningsinnsats i vinter gjør jo at de får det til rett og slett.
Selv om det alltid er bittert å ikke vinne, når man er så nære, så ga den entusiastiske syklingen som lå bak andreplassen i Le Samyn mye glede.
– Det er jo sånn vi forsøker å jobbe med dem og så er det artig å klare å bryte mållinja først, men det er jammen meg artig å se hvordan vi klarer å utløse den energien som vi mener ligger i laget.
Og hva føler den vanligvis engasjerte Haugland selv etter andreplassen?
– Totalt gira, skal jeg selvsagt innrømme at jeg er, flirer han.

Forberedelser fjerner marginene

I Kuurne-Brussel-Kuurne ble bruddforsøket kjørt inn med mindre enn to kilometer til mål. I Le Samyn holdt Tillers spurt helt til de siste 50 meterne. Å vinne sykkelritt er sjeldent for de fleste lag. Spesielt for lagene på nivå to, slik som Uno-X.
Så å klare å være så synlige i to kaotiske belgiske endagsritt samtidig som man tråkker inn en tiende- og en andreplass. Det er nesten full klaff. Marginene var med Uno-X denne gangen, men de skapte også sin egen lykke.
– Det er små marginer, men vi har fått bekreftet en voldsom kjørestyrke i laget. Og så har vi nok en gang fått bekreftet at det her med å forberede seg er så viktig. Vi reiste ned til Kortrijk på tirsdag kveld og har kjørt rekognosering på hvert et gatehjørne av løypa både i Kuurne-Brussel-Kuurne og i Le Samyn. Det gjør at vi vet hva som venter oss. Når vi eliminerer det fra likningen, så sitter man igjen med marginene. De marginene går noen ganger veien og noen ganger ikke. Nå har vi, strengt tatt, hatt to ganger der det har gått veien og så vet vi at det her vil svinge, sier Haugland nøkternt.
Noen ganger kan man gjøre mye riktig, men være helt usynlig. Kanskje går det slik neste gang, men den belgiske åpningshelgen kan ingen ta fram de rødt og gulkledde ryterne.
– Det er jo deilig at du får respons både fra arrangører og sykkelentusiaster på at «jøss, hva er det Uno-X-laget driver på med her», avslutter Haugland.
Han vet de har blitt lagt merke til nå.
Sykling
Uno-X signerer tidligere verdensmester
02/08/2022 PÅ 09:10
Sykling
Sykkelstjernen «vender hjem»: – Han er evig ung
01/08/2022 PÅ 19:45