– Det er veldig godt å komme til Italia. Nå starter det virkelige showet, sier Tobias Foss til Discovery etter å ha landet på øya Sicilia.
Årets tre første etapper av Giro d'Italia har vært i Ungarn, men rundt klokken 12 på mandag landet Tobias Foss i Italia og fikk brukt de resterende timene av «hviledagen» på en liten sykkeltur.
Giro d'Italia
Foss sjanseløs på Giroens siste dag – Hindley sikret karrierens første Grand Tour-triumf
29/05/2022 PÅ 14:28
– Giroen er Italia. Selv om Ungarn har vært kult, så det blir ålreit å fortsette løpet herfra, forteller den norske syklisten.

Hviledag ble til reisedag

Mandag hadde Tobias Foss og de andre syklistene sin første hviledag, men feltet har sett seg nødt til å bruke dagen på å reise fra Ungarn til Italia.
Den nederlandske stjernen Bauke Mollema er blant de som har reagert på at mandagen ble en reisedag, og har sagt at han heller ville ha reist på søndagskvelden.
– Jeg er forsåvidt enig i det. I går var det masse logistikk som skulle på plass. Det var masse utstyr som skulle flyttes og det er en stor gruppe. For roen sin del er jeg glad for at vi gjorde det i dag, men det ble ingen hviledag, sier Foss.
– Samtidig så blir det likt for alle. De første dagene har ikke vært så harde heller, så at det var litt ekstra stress uten sykkelen på mandag skal vi nok overleve, fortsetter den norske profilen.
At hviledag ble reisedag kan bli en fordel for Tobias Foss. Der andre kanskje har stresset litt, har 24-åringen fra Vingrom kommet seg til Sicilia uten komplikasjoner.
– Det er helt sikkert noen som kan bli litt satt ut av det, men for min del så tror jeg det skal gå helt fint. Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg har hatt en god dag, i mine øyne også en hviledag, ettersom reisen gikk veldig fint, forteller han.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Tror han har vunnet løpet - så går det galt

Første tøffe test

Tirsdag går den fjerde etappen av stabelen, og det er ikke hva som helst som venter syklistene i deres første prøve i Italia.
Etappen starter i Avola før Giro-feltet for sjette gang på fire år skal forsere den aktive vulkanen Etna på østkysten av Sicilia.
– Jeg føler morgendagen blir den første harde etappen og den første ordentlige testen. Det er en hard start med vind og muligheten for dårlig vær. Samtidig er det en ganske hard profil den første halvdelen, så det blir nok en brutal og hard etappe med mye stress og kaos generelt sett, forteller Foss.
Det norske sammendragshåpet er optimistisk på egne vegne. Han ser fram til å skulle bryne seg på den 25,6 kilometer lange stigningen opp den italienske vulkanen.
– Heldigvis er det ikke stigningsprosenten på fem prosent altfor høy. Jeg tror den siste bakken isolert sett skal passe meg bra, og dersom det blir stress og kaos gjennom hele dagen, så passer nok det meg bra også. Jeg tror det blir en bra etappe og jeg ser veldig fram til den.
– Tror du vi kommer til å se en del utslag i sammendraget etter etappen?
– Noe vil nok skje, men jo tidligere man er i rittet, jo «freshere» er folk. Da er gapene tettere og forskjellene mindre. Vi ser nok de virkelige store utslagene fra halvveis i rittet og utover, men at det skjer noe i morgen vil jeg nesten garantere, sier Foss.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Her velter stjernen på oppløpet – se den hektiske siste kilometeren av åpningsetappen

Kan overta ungdomstrøyen

Den norske Jumbo-Visma-rytteren har fått en god start på Giroen. Etter tre etapper ligger nordmannen på en 7. plass i sammendraget, 28 sekunder bak nåværende leder Matheu van der Poel.
I kampen om den hvite ungdomstrøya ligger nordmannen på en foreløpig 3. plass. Med en god etappe på tirsdag, er det ikke utenkelig at 24-åringen i Vingrom vil overta den prestisjetunge trøya.
– Det er ikke et hovedmål, men det hadde vært gøy og fått kjørt med i år også. Vi må bare gjennomføre en god etappe, og så blir det en veldig kul bonus om man skulle klatre litt på den foreløpige listen. Hovedmålet er bare å gjennomføre en god etappe, forteller Foss.
En som ikke er med i kampen om ungdomstrøyen er den franske veteranen Tom Dumoulin. Foss sin franske lagkamerat ligger 12 sekunder foran nordmannen i sammendraget, og det er enda ikke bestemt hvem Jumbo-Visma skal sykle for i kampen om sammendraget.
– Jeg tipper vi ser hvordan ståa er på tirsdag, samt etter den syvende og niende etappen. Etter de etappene ser vi hvordan det ligger an, og så tar vi det fra der. Enn så lenge er det såpass, så planen er foreløpig den samme, forteller nordmannen.

– Bunnsolid

Tobias Foss tar med seg masse selvtillit til Italia etter en strålende prestasjon på søndagens tempoetappe.
Der ble han nummer seks og klatret hele 26 plasser i sammendraget. «Rett og slett bunnsolid» var dommen fra Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen.
– Jeg er litt enig. Det var egentlig en bunnsolid gjennomføring. Jeg gjennomførte sånn jeg ønsket og sånn jeg ville, så det er jeg veldig happy med. Det var godt å kjenne at trøkket er på plass og formen er bra. Det var en veldig positiv dag, sier Foss.
Sett denne?

Foss etter råsterk tempo: – Glad jeg klarte å levere

Giro d'Italia
Her kjører Foss i mål på den siste etappen av årets Giro d'Italia
29/05/2022 PÅ 14:24
Giro d'Italia
Foss har ladet opp til siste etappe: – På søndag skal det smelle skikkelig
29/05/2022 PÅ 10:28