Giroen har vippet seg over halvveis i 2022-utgaven. Spurterne har få muligheter igjen gjennom de resterende åtte etappene.
For de klatresterke rytterne som er ute av sammendraget er det dog en haug med sjanser for bruddseier. Tobias Foss er i den kategorien.
Giro d'Italia
Foss sjanseløs på Giroens siste dag – Hindley sikret karrierens første Grand Tour-triumf
29/05/2022 PÅ 14:28
Planen for resten av Giro d'Italia er klinkende klar.
– Jeg fortsetter å gå for etappeseier, bekrefter Foss kontant overfor Discovery før lørdagens etappe.
Forrige norske seier i Giro d'Italia kom i 2009. Da vant Edvald Boasson Hagen to etappeseire. I tillegg har Knut Knudsen, Dag Erik Pedersen, Kurt Asle Arvesen og Thor Hushovd vunnet etapper i rittet.

To kuperte dager

På torsdagens etappe varte bruddkampen i mer enn 55 kilometer. Tobias Foss var aktiv gjennom mange av de første milene, men satt ikke på rett sted da bruddet gikk.
Timing er viktig i støtecupen. Flaks er også kjekt å ha. Muligheten dukket ikke opp på torsdag, men lørdag og søndag er brudd-dørene åpne igjen.
– Det er gode muligheter for et brudd som går inn begge de neste dagene nå, så å prøve på å komme seg med der for å kjøre finale, beretter Jumbo-Visma-rytteren om helgens planer.
Den norske mesteren har 147 kilometer å traktere på lørdag med fem kategoriserte stigninger. De er alle bratte og under seks kilometer lange.
– Søndag passer meg nok hakket bedre, men riktig sted til riktig tid i morgen kan også bli bra, vurderer Jerven fra Vingrom.
En seigere dag venter på søndagsetappen som Foss har et ekstra godt øye til.
De første 90 kilometerne er relativt flate, så venter tre store fjell på etappens siste halvdel.
Målgang er en 22,4 kilometer stigning med 4 prosent i snitt.

Satt i brudd i 140 km – ble tatt igjen 700 meter før mål

Lagkompiser i fronten

Jumbo-Visma kom til Giro d'Italia med tre kapteiner i sammendraget: Tom Dumoulin, Tobias Foss og Koen Bouwman.
Men allerede etter de første klatreetappene slo GC-ambisjonene sprekker. En topplassering ser lite sannsynlig ut, men det er fortsatt etapper å kjempe for.
Det nederlandske storlaget har allerede vist seg kløktige i bruddkampen.
Noen dager etter at de begynte å tape tid i sammendraget stakk Tom Dumoulin og Koen Bouwman i bruddet. De to jobbet godt sammen og spilte ut bruddrivalene. Bouwman vant den 9. etappen.
På torsdagens etappe kom unggutt og Grand Tour-debutant Gijs Leemreize med i bruddet. 22-åringen ble nummer tre.
Dagen etter, på fredagens etappe, var det Pascal Eenkhoorn som kjempet om seier. Nederlenderen så ut som den sterkeste i bruddet, men på slutten begynte de å lure på hverandre.
Bruddet ble kjørt inn på siste kilometer, men nok en etappe viste Jumbo-Visma-gutta seg dyktige i bruddkampen.
På lørdag og søndag venter nye sjanser for det nederlandske storlaget. Deres norske mester håper det snart er hans tur til å få klaff i bruddkampen.
Giro d'Italia
Her kjører Foss i mål på den siste etappen av årets Giro d'Italia
29/05/2022 PÅ 14:24
Giro d'Italia
Foss har ladet opp til siste etappe: – På søndag skal det smelle skikkelig
29/05/2022 PÅ 10:28