Giro d'Italia, 21. etappe (Monza-Milano):
Tom Dumoulin sikret Nederland sin første Grand Tour-seier på 37 år da han dundret gjennom den 29 kilometer lange tempoetappen fra den ærverdige Monza-banen til Milano.
Sindre Lunkes kaptein i Sunweb hadde den nest beste tiden med sine 33 minutter og 23 sekunder.
Giro d'Italia
Her sikrer Dumoulin sammenlagtseieren i Giro d'Italia
28/05/2017 PÅ 15:35
– Det er helt sprøtt. Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg har ikke ord. Det var en utrolig nervepirrende dag. Jeg var nervøs helt fra starten av dagen, men jeg visste at jeg måtte prøve å beholde roen. Jeg hadde gode bein og klarte det til slutt, sa Giro-vinneren.
Men selv om det tilsynelatende så ut til at Dumoulin hadde kontroll fra start til slutt, satt nederlenderen selv med en helt annen følelse.
– Sportdirtektøren (Rudi Kemna, red.anm.) sa til meg at jeg måtte være offensiv så lenge vi ikke var sikre, men allerede halvveis ba han meg ta større sjanser i svingene. Jeg syntes det var veldig tidlig å si noe slikt, og da jeg kom i mål sa de at jeg hadde vunnet. Men da jeg så på tv-en så jeg at jeg bare ledet med tre sekunder og da ble jeg skikkelig sint, men det holdt til slutt. Det er helt fantastisk, sa Dumoulin.
Bare landsmann Jos van Emden var raskere med tiden 33:08.
– Dette er en stor dag for nederlansk sykkelsport. Tom vinner, jeg vinner, endelig. Det er to veldig lykkelige mennesker her nå, sa en tårevåt van Emden etter etappen.

Her sikrer Dumoulin sammenlagtseieren i Giro d'Italia

Før søndagens etappe hadde Movistars Nairo Quintana en ledelse på 39 sekunder ned til Bahrain-Meridas Vincenzo Nibali og 53 sekunder til Dumoulin. Mellom dem lå franske Thibaut Pinot fra FDJ. Verken Quintana eller Pinot var forventet å henge med de beste på tempoen, så spenningen dreide seg hovedsaklig om hvor mye tid Dumoulin kunne ta på itanlienske Nibali på den korte etappen.
De to rytterne hadde allerede tidligere i Giroen skapt overskrifter da Dumoulin uttalte at han håpte Nibali og Quintana mistet sine pallplasser fordi han mente de ikke gjorde nok for å ta vare på sine sammenlagtplasseringer, et uttalelse som provoserte «Haien fra Messina» kraftig.
Fjorårets vinner var sjanseløs mot sin nederlanske rival, og falt ned til en tredjeplass i sammendraget. Dagens kanskje største overraskelse var at Quintana ikke tapte mer tid enn han gjorde og sikret andreplassen i den 100. utgaven av Giro d'Italia.
Dermed ble Sindre Lunke den tredje nordmannen som har vært med å hjelpe sin kaptein til seier i Giro d'Italia. Tidligere har Knud Knudsen (1975 og 1978) og Dag Otto Lauritzen (1988) gjort det samme. Nordmannen kunne sammen med resten av lagkameratene slippe jubelen løs på podiet foran Duomo di Milano.
Giro d'Italia
Giro d'Italia avsluttes på ærverdige Monza-banen
27/05/2017 PÅ 15:40
Giro d'Italia
Her knuser Pinot de andre i spurten
27/05/2017 PÅ 15:19