Populære sporter
All sport
Vis alt

Nordmann blant rytterne som kan utfordre velodrom-dronningen

Theis Magelssen

Publisert 12/11/2022 klokken 17:57 GMT+1

Dette er favorittene i kvinnenes utholdenhetskonkurranse i UCI Track Champions League 2022.

Katie Archibald dominerte UCI Track Champions League i 2021

Foto: Getty Images

Den andre utgaven av UCI Track Champions League tråkkes i gang på lørdag og består av fire separate konkurranser.
Kvinner og menn stiller til start i hver sin utholdenhetskonkurransene og sprintkonkurransene. 18 utøvere i hver av de fire gjør at totalt 72 av verdenseliten i banesykkel har blitt plukket ut.
I kvinnenes utholdenhetskonkurranse er en dominant regjerende mester den største favoritten.

Katie Archibald - Storbritannia

Det skotske hurtigtoget dominerte UCI Track Champions League 2021 med seier i 5 av 8 ritt og var aldri utenfor de fire beste.
Fjoråret var en eneste lang opptur for Archibald. 2022 har vært et helvete. Skader og velt ødela hele vår og sommer-sesongen, men det var i august at livet virkelig ble mørkt for Archibald. Hennes partner Rab Wardell fikk hjertestans og mistet livet mens han lå ved siden av Archibald i parets hjem.
Archibald har ikke pratet mye om det offentlig i ettertid, men det hun har gjort er å begynne å sykle igjen. Og selv gjennom sorgen så har Archibald et skyhøyt nivå.
Under VM, kun to måneder etter Wardells dødsfall, ledet hun et nykomponert lag til sølv i kvinnenes forfølgelsesritt.
Selv i hennes aller mest hjerteskjærende år, så har Archibald en råskap i seg som er vanskelig å slå.
Hun er favoritt selv om hele verden har virket å være mot henne i 2022.

Laura Kenny - Storbritannia

Om Katie Archibald er nåtidens beste banesyklist, så kan man argumentere for at Dame Laura Kenny (ja, hun er tross alt adlet) er tidenes beste banesyklist.
Den britiske 30-åringen har 5 OL-gull, 7 VM-gull, 14 EM-gull og 13 andre medaljer fra nevnte mesterskap. Kenny har dominert i et tiår, men også for Kenny har det siste året vært tungt.
Da Kenny tok sitt 5. OL-gull i madison-øvelsen i Tokyo i 2021, på lag med Archibald, var hun gravid med sitt andre barn. Men i niende uke spontanaborterte hun. I januar i år ble hun operert grunnet komplikansjoner knyttet til svangerskapet.
I åpenhjertige intervjuer har Kenny sagt at hun trengte å begynne å sykle igjen for å komme seg gjennom det.
Er Kenny tilbake i god fysisk form, så vil hun være i toppen. Gullmedaljen hun tok i scratch i samveldelekene i august tyder på at formen ikke er så verst.

Jennifer Valente - USA

Kenny veltet ut av gullkampen i omnium-øvelsen under OL i Tokyo. Da steg Jennifer Valente opp og tok gullet. 27-åringen har en haug med gullmedaljer fra VM i forfølgelsesritt for lag, men de siste årene har hun begynt å prege de individuelle øvelsene i stadig større grad.
Valente er nå regjerende olympisk mester og regjerende verdensmester i omnium. Amerikaneren tok også bronse i både poengritt og eliminasjonsritt i årets VM.
Banespesialisten fra USA er en uhyre allsidig banesyklist. En av få som er gode nok til å matche de britiske fagvorittene.

Tre utfordrere

Tre ryttere troner på toppen av favorittlista. Men både Archibald og Kenny har usikkerhet knyttet til seg og Valente har hatt en lang sesong. Topp 3 er ei skrevet i stein. En annen troika lusker like bak.
Rachele Barbieri (Italia) har VM-gull i scratch og EM-gull i både omnium og madison. Under VM i oktober tok hun sølv i eliminasjonsrittet bak Lotte Kopecky, men på plassen foran Jennifer Valente. Italieneren kommer til å kjempe helt i toppen av UCI Track Champions League. Hun sykler dog også mye på landeveien. Klarer hun stå distansen etter en lang sesong?
Maike van der Duin (Nederland) er litt i samme kategori. Den spurtraske nederlenderen har også en lang sesong på landeveien bak seg, men hun har også topplasseringer fra velodromen å vise til i år. Under VM tok hun to sølvmedaljer i scratch og omnium. Begge øvelsene som venter lørdag kveld passer henne strålende.
Anita Yvonne Stenberg (Norge) kan nevnes som utfordrer selv uten de norske brillene. Drammen-syklisten er europamester i scratch, som er en av to øvelser utholdenhetsrytterne skal gjennom. Med 6. plass fra 2021 var hun ikke langt unna kampen om podiet. Stenberg har vist strålende form i år og er klar for kamp. Selv har hun ambisjoner om topp 3.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame