Bao Shanju og Zhong Tianshi vant gull i lagsprint i banesykling for kvinner mandag. På seierspallen bar de nybakte OL-mesterne jakkepins med bilde av den avdøde kommunistlederen Mao Zedong.
– Vi har kontaktet Kinas olympiske komité og bedt om en forklaring, sa IOC-talsmann Mark Adams på en av de daglige pressekonferansene i Tokyo.
Tokyo 2020
Debuterte og overrasket: – Mitt beste løp
08/08/2021 KLOKKEN 04:01
Mao etablerte Folkerepublikken Kina i 1949, og styrte landet frem til sin død i 1976.
Mao gjennomførte flere store politiske kampanjer som «Det store spranget» og «Den store, proletariske kulturrevolusjonen». Begge kostet millioner av menneskeliv. Kulturrevolusjonen førte til politisk og økonomisk kaos i en årrekke, ifølge NTB.
Saken fortsetter under videoen.

Hør svenskene ta av når de kommenterer gulløpet: – Det norske fenomenet

Hendelsen oppsto dagen etter at den amerikanske sølvvinneren i kulestøt, Raven Saunders, lagde et kryss med armene på friidrettspallen, hvor hun sto på trinnet under kinesiske Gong Lijiao.
– Det er krysset der alle undertrykte mennesker møtes, sa Saunders, som er svart og lesbisk, om hvorfor hun krysset armene.
Det er foreløpig uklart om de to hendelsene har en sammenheng.

Mao-pin

Foto: Getty Images

– IOC har bedt de amerikanske laglederne om flere detaljer, sa Adams om Saunders-situasjonen.
IOC vurderer om hendelsene er et brudd på regel nummer 50, som forbyr politiske markeringer og propaganda under OL. En oppdatert versjon fra 2. juli sier at utøvere kan protestere fredfullt i forkant av en konkurranse, men at politiske markeringer på seierspallen er forbudt.
(©NTB / Eurosport)
Sett denne?

Se oppsummering av nattens OL-høydepunkter

Tokyo 2020
Cucling Track - Women's Keirin Final - Tokyo 2020 – OL-høydepunkter
05/08/2021 KLOKKEN 09:40
Tokyo 2020
Sykling - Bane - Tokyo 2020 – OL-høydepunkter
04/08/2021 KLOKKEN 12:27