08.07.22 - 13.15
Ferdig
Tomblaine - La Planche des Belles Filles
0km
?km
Tour de France • Etappe7
Før kamp

Tomblaine - La Planche des Belles Filles

Tour de France - spenningen starter 13:15 8 juli 2022. Vårt Livesenter vil holde deg oppdatert på viktigste hendelsene når de skjer.
Les det siste om Sykkel - inkludert de store løpene, sendeskjema og resultater.

    
30
Andreas Hopen
Highlights 
 
 Supprimer
 

Det blir Pogacar! Han kontrer på Vingegaard. Dansken helt skutt. Aiaiai for en avslutning. Roglic nummer tre. Kämna fire, Thomas fem. Gaudu seks, Mas nummer syv og Bardet på åttende. Yates nummer ni 28 sekunder bak.

 

Vingegaard passerer Kämna. Pogacar ser sliten ut

 

Der rykker Vingegaard på Pogacar!!

 

Yates sprekker.

 

150 meter mellom Kämna og feltet.

 

Bardet er med. Mas det samme. Ineos-gutta henger med, Gaudu er tilbake.

 

Thomas har ingenting å svare med. Roglic tetter luken med Vingegaard på hjul.

 

Der går Pogacar til!

 

Der forsvinner Gaudu! Nok en sammenlagtkanon forsvinner i det Kämna kjører inn i grusskyen. Majka ser sliten ut foran Pogacar.

 

Kämna har én kilometer igjen. 34 sekunder ned til favorittene. Nå kommer gruspartiet.

 

Majka kjører rene opptrekket for Pogacar. Den gule trøyen har Thomas og Yates på hjul, så kommer Roglic og Vingegaard lenger bak.

 

Kan Vingegaard gå, og sette Roglic på hjulet til Pogacar? Hva med Adam Yates og Geraint Thomas i Ineos?

 

Den siste kilometeren er beinhard, husk det. Der kan det skje noe i favorittgruppen. Pogacar har bare Majka med seg. Gaudu har med seg Storer. Woods slipper feltet.

 

Dette ser ut til å gå veien for Kämna, men får vi noe kjør fra favorittene da?

 

Ser fryktelig sliten ut Vlasov, like bak hovedfeltet. Her forsvinner minuttene.

 

48 sekunder ned til Pogacar for Kämna nå.

 

Aiaiai! Aleksander Vlasov faller av fra hovedfeltet. Det samme gjør Neilson Powless. Blir glede og sorg for Bora hvis Kämna vinner og Vlasov ryker i sammendraget.

 

Dylan Teuns blir kjørt inn av hovedfeltet.

 

Kämna støter fra Geschke som ikke har noe å svare med. Går for seier og klatretrøye her Kämna.

 

Fem kilometer igjen for bruddet. Teuns har mange meter opp til duoen i tet.

 

Kämna har støtet fra Teuns. To tyskere i front nå. Bora-Hansgrohe-rytteren skal være favoritt her.

 

Fortsatt over minuttet fra Geschke ned til hovedfeltet.

 

Astana i front av hodfeltet. UAE er også tilbake.

 

Durbridge slipper. Teuns og Kämna jager Geschke.

 

Simon Geschke går på kontra! Tenk at han fortsatt har sprut i beina etter å ha vært så lenge i front alene i starten på etappen.

 

Der er bruddet inn i bakken - og Kämna angriper. Teuns er med, det samme er Luke Durbridge. Schachmann sliter. Nå må de holde tempoet oppe i front skal det gå. Barthe slipper sammen med Schachmann.

 

Erviti slipper bruddet.

 

Filippo Ganna og Ineos setter tempoet i hovefeltet. Et langstrekt felt med Ineos og Jumbo-Visma godt plassert fremme, men UAE-laget har forsvunnet bakover. Bruddet holder fortsatt drøye 1:40 ned til hovedfeltet.

 

Fem kilometer igjen til bakken nå! Det holder seg gjevnt rundt 1:50 fra hovedfeltet og frem. Kan det gå for bruddet da!?

 

Skal bruddet klare seg så må hvert fall Schachmann grave dybt som hjelperytter inn mot bakken nå. Nærmer seg den fryktinngytende avslutningen nå.

 

Sykkel-ekspert Henrik Evensen tar et kamikaze-tips og tipper Nairo Quintana som dagens vinner. Ville ikke tippe storfavoritten Tadej Pogacar der altså. Bruddet nå under to minutter foran hovedfeltet. Brenner det et blått lys for Dylan Teuns og Lennard Kämnas vinnersjanser?

 

Stakan ferdig

Marc Hirschi, Mikkel Bjerg og Vegard Stake Laengen har sluppet hovedfeltet. Har brukt mye krefter for kapteinen sin både Bjerg og Stake Laengen. Litt mer overraskende er det at Hirschi slipper allerede nå.

 

Hovedfeltet ligger nå 2.25 bak bruddet med 21 kilometer igjen til målet. Det er ca 13 kilometer til bruddet møter veggen i den siste stigningen.

 

Kan tangere Alaphilippe

Hvis Tadej Pogacar forsvarer den gule trøyen i dag vil han sikre seg 18 dager i gul trøye i Tour de France. Da tangerer han Julian Alaphilippe med antall dager i den gjeve trøyen. Da er det bare Chris Froome og Vincenzo Nibali av aktive ryttere som har flere dager i gult. Nibali, som vant Tour de France i 2014, har 19 dager i gult.

Fire-ganger Tour-vinner Chris Froome står med 59 dager i gult. Eddy Merckx har flest dager i gult i historien med 96 dager i gul trøye. Belgieren vant rittet fem ganger sammenlaget.

 

Slik er avslutningen

Stigningen opp La Super Planche des Belles Filles er syv kilometer lang med 8,7 prosent i snitt. Stigningen starter med 13 prosent stigning på den første kilometeren etterfulgt av to kilometer med elleve prosent i snitt. På de siste to kilometerne skal rytterne over to relativt flate platå, men den siste kilometeren snitter på utrolige 24 prosent.

Avslutningen er som skapt for Tadej Pogacar, men også David Gaudu bør klare seg godt hvis han har jus i beina.

 

Skifte av klatretrøye?

Hvis bruddet holder hele veien inn i dag kan vi få et skifte av klatretrøyen. Magnus Cort har nå 11 poeng i klatrekonkurransen, mens vinneren av etappen får 10 klatrepoeng. Det betyr at hvis Dylan Teuns, Simon Geschke eller Lennard Kämna vinner etappen så vil de stå med elleve poeng eller flere, og dermed ta trøyen på at de har vært først over den høyeste klassifiserte stigningen.

Skulle feltet gjøre opp om seieren må Wout Van Aert, Quinn Simmons, Alexis Vuillermoz, Jakob Fuglsang eller David Gaudu vinne etappen for å ta polkadotten.

 

UAE Emirates kjører hardt i hovedfeltet med Mikkel Bjerg og Vegard Stake Laengen. Forspranget er nede i 02.40 nå. Bare 35 kilometer igjen av etappen.

 

Full pott fra Geschke

Simon Geschke er først over dagens andre stigning. Det sender han opp i fire poeng, og en soleklar andreplass i klatrekonkurransen. Dylan Teuns plukker det siste poenget.

 

Bruddet er nå kommet til bunnen av bakken til dagens andre tredjekategori. Erviti og Barthe har nylig kommet opp til fronten av bruddet, men det spørs hvor lenge det blir når det skal knives om den tredjekategorien.

 

Hva tenker Trek?

Hvis Ciccone slapp i første bakke på grunn av dårlige bein er det grunn til bekymring for Trek-Segafredo, men det kan jo være at italieneren forstod at dette ikke kom til å gå hele veien inn.

Morgendagens etappe til Lausanne er nok litt for flat for den lille italieneren, men på søndag er det nye muligheter.

Da skal feltet over to førstekategorier, en andrekategori og en fjerdekategori frem til Châtel Les Portes du Soleil. Skulle derimot formen være borte, så har laget Bauke Mollema i bakhånd.

 

Jakter historisk triumf?

Blir også spennende å se hva planen til Bora-Hansgrohe er resten av rittet. Har Aleksander Vlasov som nok ønsker å kjempe om en topp 5-plassering i sammendraget, men med Kämna og Schachmann i brudd kan det virke som at de har flere ambisjoner innadd i laget.

Kämnas håp kan være både etappeseire og klatretrøyen. Ingen tysker har noensinne vunnet klatretrøyen i Tour de France, så det ville vært et historisk sus over polkadotten på Kämnas skuldre i Paris.

 

Tiden går opp - og håpet kommer nok i større grad for bruddet. Har passert tre minutter nå. Erviti og Barthe kjemper iherdig for å komme seg opp til femmerbanden i tet.

 

Blir spennende å følge avstanden mellom brudd og hovedfelt fremover. 2.40 ligger feltet bak, og det må økes skal bruddet ha sjanse til å holde inn.

 

Neste kategoriserte stigning er Col des Croix. Det er nok en tredjekategori. Den kommer med 40 kilometer igjen av etappen. Akkurat nå er det 14 kilometer frem til den med lettkjørt terreng.

 

Teuns har kommet seg opp igjen til bruddkameratene som nå er fem ryttere:

Maximilian Schachmann og Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Dylan Teuns (Bahrain-Victorious), Luke Durbridge (BikeExchange-Jayco) og Simon Geschke (Cofidis)

Mellom fronten og hovedfeltet ligger Cyril Barthe og Imanol Erviti.

 

Cofidis til topps

Simon Geschke rykket fra de andre bruddkameratene uten mye kamp og tok to poeng på denne tredjekategorien. Lennard Kämna tok ett poeng.

 

Fire hundre meter til toppen av dagens første tredjekategori.

 

Bruddet har nå 2.27 ned til hovedfeltet inn i den første bakken. Ciccone og Pedersen er kjørt inn, virker det som. Tungt for undertegnede som hadde Ciccone på Tourmanager.

 

Det er jo helt utrolig at italieneren slipper ved første bakke. Det skal jo ikke skje. Mads Pedersen falt også av. Akkurat nå er det Schachmann, Kämna og Durbridge i front. Dylan Teuns har også problemer. Simon Geschke er på vei opp igjen til trioen i front.

 

Aiaiaiai! Gulio Ciccone slipper

 

Det sender Van Aert opp på 213 poeng, og han øker dermed ledelsen til Fabio Jakobsen. Nå leder belgieren med 74 poeng. Mads Pedersen klatret opp til en niendeplass i poengkonkurranse med 60 poeng. Like mange som Dylan Groenewegen.

 

Pedersen tok spurten

20p Mads Pedersen17p Simon Geschke 15p Cyril Barthe13p Imanol Erviti11p Luke Durbridge10p Gulio Ciccone9p Dylan Teuns8p Lennard Kämna7p Maximilian Schachmann6p Kasper Asgreen5p Wout Van Aert4p Christophe Laporte3p Fabio Jakobsen2p Michael Mørkøv1p Florian Senechal

 

Bradley Wiggins klar i vår sending på at det akkurat nå stinker Tadej Pogacar på denne etappen. Feltet ligger bare 1.54 bak bruddet. Farten har gått opp i hovedfeltet da en del da spurtlagene pusher på bakfra.

 

Alpecin på vei opp på venstresiden av hovedfeltet. Lotto Soudal ligger like ved. Det betyr nok at både Philipsen og Ewan gjør seg klare til en kamp om poeng.

 

Omtrent fem kilometer til den innlagte spurten nå. Mads Pedersen beste spurteren i bruddet. Han er først og fremst hjelperytter for Ciccone i dag, men kan ta med seg 20 poeng som en bonus. Med tanke på at det sitter ti ryttere i hovedbruddet, så er det smuler igjen til hovedfeltet, men kan bli en fin fight mellom Philipsen, Ewan, Jakobsen og Van Aert der.

 

Første gang fjellet ble brukt som avslutningsetappe var i 2012. Den gang også på den syvende etappen, vant Chris Froome, og Bradley Wiggins kjørte seg inn i gul trøye - en trøye han senere vant det året.

To år senere vant Vincenzo Nibali etappen, før Fabio Aru vant i 2017. Det betyr at tre av de fem vinnerne på etappen sitter i dagens felt, hvorav en i bruddet.

 

Vant i 2019

Forrige gang Tour de France var over La Planche des Belles Filles var det Tadej Pogacar som vant, men det var en bakketempo. Forrige gang det var en fellesstart-etappe (2019) vant en av dagens bruddkamerater etappen.

Dylan Teuns (Bahrain-Victorious) gikk til topps på etappen, like foran Gulio Ciccone (Trek-Segafredo). Sistnevnte kjørte seg den gang inn i gul trøye. Nummer tre på etappen da var Xandro Meurisse (Alpecin-Fenix)

 

Det kan virke som at Vegard Stake Laengen takker for seg og returnerer til hovedfeltet. Fyller ryggen full av flasker i følgebilen nå, hjelperytteren.

Har heller ikke tatt en eneste føring i bruddet, Laengen, så det var nok mer for å kontrollere bruddet.

 

Det har gått fort i starten av etappen. Bruddet brukte nesten seks mil på å komme seg løs, og det viser igjen: 50,5 km/t i snitt så langt.

 

Det er ganske behagelig terreng de neste milene for rytterne, utenom tre-fire små bakker. Det neste som skjer er den innlagte spurten i Gérardmer om to mil. Etter det går det ganske fort frem til dagens første klassifiserte stigning, Col de Grosse Pierre. Den første av to tredjekategorier.

 

Magnus Cort og Michael Woods forsøkte seg også i dag, men de havnet i et mellombrudd og kom seg aldri helt opp.

 

Da er bruddet etablert. Simon Geschke startet det hele, og han har fått med seg ti ryttere, deriblant Vegard Stake Laengen.

I tillegg er Gulio Ciccone, Dylan Teuns, Lennard Kämna, Maximilian Schachmann med av ryttere som nok har ambisjoner i dag. I tillegg er også Kasper Asgreen, Cyril Barthe, Imanol Erviti, Mads Pedersen og Luke Durbridge.

 

Så prøver Nils Politt seg. Får med seg fire mann og har nå en luke ned til hovedfeltet.

 

Fortsatt ikke blitt etablert noe brudd på dagens etappe.

 

Hei og velkommen til denne livedekningen av dagens etappe i Tour De France! Etappen går mellom Tomblaine - La Planche Des Belles Filles.

 

LIVE: Etappe syv i Tour de France.