Populære sporter
All sport
Vis alt

Vingegaard tapte tid til Pogacar – punktering ødela for Kristoff i hektisk avslutning

Joakim Opphus

Oppdatert 05/03/2023 klokken 18:04 GMT+1

Først tok Tadej Pogacar seks bonussekunder på Jonas Vingegaard så gikk de avgårde på en angrep. Angrepet ble etterhvert nøytralisert og etappen ble avgjort i en massespurt uten Alexander Kristoff som fikk en punktering noen kilometer før mål.

Høydepunkter: Merlier seieret etter hektisk avslutning på første etappe

I den avgjørende spurten var den den belgiske mesteren Tim Merlier (Soudal - Quick-Step) som kunne strekke hendene i været i hva som var en meget hektisk avslutning av åpningsetappen.
Uno-X hadde forhåpninger om etappeseier med Alexander Kristoff, men med en punktering 7 kilometer før mål røk håpet om etappeseier. Når også Søren Wørenskjold fikk en punktering like etterpå ble det ikke mye å juble for med tanke på resulater for Uno-X på første etappe.
Rasmus Tiller ble beste Uno-X-rytter med en 29. plass. Edvald Boasson Hagen ble beste nordmann ikke på Uno-X som nummer 39. Kristoff trillet inn i mål som 129 fem minutter bak Merlier. Wærenskjold var aller siste mann i mål over 11 minutter bak.
Jumbo Vismas Tobias Foss kom seg trygt gjennom etappen og kom i mål sammen med resten av feltet.
Kristoff har i den siste tiden slitt med et utslett etter en alergisk reaksjon forbundet med en antibiotikakur.
Hør hva nordmannen hadde å si om helseplagene i videoen under.
picture

Uheldig oppladning for Kristoff: – Ikke vært spesielt godt den siste måneden

Vingegaard og Pogacar-avtale

Profilen tilsa at dagens etappe ville ende i en spurt, men det var også flere små knekkere før mål som kunne by på litt problemer. Sju kilometer før mål kom den korte ukategoriserte stigningen «Côte des Dix-sept Tournants» blant annet.
På toppen av bakken var også den innlagte spurten hvor seks, fire og to bonussekunder lå i potten til de tre første over toppen. Dyrebare sekunder for både Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard med tanke på kampen om sammenlagtsseieren i rittet. Pogacar stakk av med de seks bonussekundene, mens dansken var fjerdemann over og allerede havnet litt på etterskudd i forhold til sin rival.
Men de to var ikke ferdige etter bakken var overstått. Sammen med Pierre Latour prøvde de to store forhåndsfavorittene seg på et angrep. Et angrep Vingegaard hadde foreslått tidligere på etappen.
– Jonas spurte meg underveis på etappen om vi skulle gå etter den innlagte spurten. Vi fikk en luke, men med bare oss, samt motvind, så ble det ikke nok til å holde unna. Det var ganske klart at det ville ende i en sprint. Så vi satte oss opp og fullførte etappen trygt i feltet, sa Pogacar til Discovery etter målgang.

Uno-X i bruddet

Uno-X markerte seg likevel i sin Paris-Nice-debut. Det norske laget sendte danske Jonas Gregaard i dagens brudd. Dansken fikk med seg Paul Ourselin fra TotalEnergies i bruddet.
Duoen fikk rikelig med TV-tid på etappen, men det var stort sett det duoen klarte å oppnå med dagen. De ble kjørt inn med 31 km igjen av etappen.
Etter bruddet ble kjørt inn satte spurtlagene seg frem, men opp Côte de Milon-la-Chapelle-stigningen (0.5km med 10.5%) satte faktisk Tadej Pogacar opp farten betraktelig.
Feltet ble splittet i to etter slovenerens støt, men ble etterhvert samlet igjen.
Neilson Powless som satt i den første gruppa prøvde seg på et soloangrep med 16 km igjen av etappen. Men også amerikanrens angrep ble etter hvert nøytralistert.

Kristoff-punktering

Rett før feltet nærmest seg dagens lille knekker (Côte des Dix-sept Tournants) sju kilometer før mål måtte Alexander Kristoff stoppe med en punktering på verst mulig tidpunkt. Wærenskjold fikk også en punktering like etter Kristoff og dermed var lagets to største spurtkort ute av dansen.
På toppen av Côte des Dix-sept Tournants lå også dagens innlagte spurt og seks bonussekunder. Derfor var det ikke rart at Tadej Pogacar som prøvde seg igjen. Sloveneren tok verdifulle sekunder på Jonas Vingegaard som ikke fikk noen bonussekunder som fjerdemann over toppen.
Pogacar, Vingegaard sammen med Pierre Latour kjørte på videre over toppen. Pogacar og Vingegaard derimot skjønte raskt at angrepet var nytteløst og slapp seg ned igjen. Latour holdt litt lenger, men ble også oppslukt av Soudal - Quick-Step-toget annført av Remi Cavagna.
Dermed skulle den første etappen avgjøres på oppløpet. Der var den belgiske mester Merlier best og vant etappen foran Sam Bennett og Mads Pedersen.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame