Populære sporter
All sport
Vis alt

Nordmannen rakk én konkurranse før han ble plukket opp av storlag: – Tatt på senga

Jarle Fredagsvik

Oppdatert 24/03/2023 klokken 09:24 GMT+1

17 år gamle Jonas - sønn av terrengsyklist Rune Høydahl - blir den femte nordmannen i det nederlandske storlaget.

KLAR FOR STORLAG: Jonas Kind Høydahl er klar for det nederlandske storlaget Jumbo-Visma. Foto: Jarle Fredagsvik

Foto: Eurosport

På slutten av 90- og starten av 2000-tallet, syklet Rune Høydahl proff i åtte år innenfor terrengsatsingen til nederlandske Giant. Nå setter sønnen Jonas kursen mot det som i dag kanskje er verdens fremste utviklingslag på landeveien, Team Jumbo-Visma.
Hjemme i familiens enebolig i Sande i Vestfold, møter Discovery to blad Høydahl som faktisk også er litt overrasket selv etter den siste tids utvikling. Det var ikke før i desember at utviklingssjefen i den nederlandske satsingen, Robbert de Groot, ba om tilgang til ungguttens wattfiler via treningsappen TrainingPeaks.
– I starten visste jeg ikke om at de hadde tatt kontakt med pappa engang. Det var først én måned før jeg skulle ned på en samling med laget at jeg fikk vite at Jumbo-Visma var interessert. Det kom litt som en overraskelse, sier Jonas Kind Høydahl til Discovery.
Landeveissyklingen er i endring, og Jumbo-Visma er et av lagene som ligger langt framme og pusher på den utviklingen. To av trendene som i øyeblikket preger sykkelsporten er at unge utøvere presterer på et høyt nivå tidlig. Det andre er at ryttere med en allsidig idrettsbakgrunn blir mer og mer verdsatt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
picture

FAR OG SØNN: Rune Høydahl syklet rundt som proff i nederlandske Giant i åtte sesonger. Nå er også junior i huset, Jonas (17), klar for å ta steget til utlandet. Foto: Jarle Fredagsvik

Foto: Eurosport

Allsidige stjerner

Begge disse faktorene passer sjekker av hos noen av stjernene som dominerer sykkelsporten. Wout van Aert, Mathieu van der Poel og Thomas Pidcock er vant til å dundre løs på hverandre under brosteinsklassikerne. På vinterstid skjer det samme under den belgisk-nederlandske nasjonalgrenen cyclocross. De to sistnevnte er også verdensstjerner i terrenget.
Sånn sett er timingen veldig god for Jonas Kind Høydahl. Han rakk ikke å fylle 17 år før den 19. desember. De siste to åra har Team Høydahl giret opp satsingen på to hjul ved å fokusere mer inn mot watt og ta Zwift (digital treningsapp til bruk på rulle, vår anm.) metodisk i bruk. Duoen forteller at intensjonen uansett hadde vært å vende fokus over på landeveien i løpet av den kommende sesongen.
I fjor sommer fikk Kind Høydahl den første testen med startnummer på landeveissykkelen. Da debuterte han under etapperittet Tour te Fjells. Han kvitterte ut tredjeplass på bakketempoen opp til Storefjell på Gol mens opphavet nikket anerkjennende i målområdet.
– Hva kan du si om din egen bakgrunn som syklist?
– Jeg er hovedsakelig terrengsyklist, men jeg gjør litt av hvert. I fjor vil jeg si at jeg kanskje var mest allround blant rytterne i juniorklassen i Norge. Jeg driver med terrengsykling, og var med på Tour te Fjells, cyclocross og en del Zwift. Jeg er allsidig, men har hovedsakelig holdt meg til terrenget, sier han.
– Hvordan hjelper den bakgrunnen deg når du nå skal over på landeveien?
– Det er nok mye forskjellig, med tanke på hva jeg får med meg over fra terrenget. Teknikk er én ting, og at jeg kan klare å holde meg unna ulykker og velt. Jeg føler også man så det litt på måten Mathieu van der Poel vant Milano-Sanremo på nå nylig. Han syklet fra de andre nedover utforkjøringa på grunn av teknikk og «skills», sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
picture

SPENNENDE: Jonas Kind Høydahl har bakgrunn fra turning, håndball og terrengsykling, men skal nå satse fullt ut på landevei. Også pappa Rune drev med forskjellige idretter i løpet av oppveksten. Foto: Jarle Fredagsvik

Foto: Eurosport

Ble værende på hjemplassen

Fra han var tre år gammel har han holdt på med turning. I løpet av oppveksten har også en hel del treningstimer gått med til både på langrenn og håndball.
Da valget først begynte å presse seg på, var det nok ikke mange i det lille lokalsamfunnet vest for Drammen som ble overrasket over at han ville følge sin fars fotspor over på to hjul.
– Jeg fant jo fort ut at jeg var best i terrengsykling, så da var det naturlig for meg å gå over til sykling fra turn og håndball. Jeg synes det var veldig morsomt å sykle i terrenget, så da ble det et naturlig valg.
I motsetning til en del andre gutter og jenter på samme alder, har Kind Høydahl valgt å holde seg på hjemstedet. Mange av våre beste syklister har bakgrunn fra NTG-skolene i Bærum, Lillehammer eller Kongsvinger, men det var ikke en vei vestfoldingen ønsket å gå.
– Det er mange grunner til det. Det har alltid vært et bra terrengsyklingsmiljø her i Sande. Jeg har en jevngammel kompis som heter Sivert Ekroll, og vi trives godt med hverandre og har hele tiden kunnet utfordre hverandre på terrengsykkelen. Det er egentlig godt nok til å bli god i terrengsykling her i Sande. Jeg synes også det er tidlig å flytte til et sted som for eksempel Lillehammer når jeg fremdeles hadde vært 15 år, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
picture

HJEMMEKJÆR: Jonas Kind Høydahl har valgt å holde seg hjemme i Sande sammen med familiens hund «Messi», men kunne ikke takke nei da muligheten hos Jumbo-Visma dukket opp. Foto: Jarle Fredagsvik

Foto: Eurosport

Har rådført Jumbo-Visma

Overgangen til Jumbo-Visma vil nok overraske mange, også innenfor sykkelmiljøet i Norge. Men med tanke på farens bakgrunn er det kanskje ikke så overraskende likevel.
Rune Høydahl syklet som proff i en årrekke, og reiste hjem fra Australia i 1996 med VM-medalje i rundbane (opprinnelig bronse, men verdensmester Jérôme Chiotti ga senere fra seg medaljen grunnet dopingbruk, vår anm). Også Høydahl senior var en allsidig type, og har blant annet tatt verdenscupseirer i både downhill og rundbane.
Høydahls navn er viden kjent fra terrenget, men han presiserer selv at også hans egen karriere startet på landeveien. Mot slutten av oppholdet i Giant, møtte han også student ved navn Robbert de Groot som skulle få et innblikk i hvordan man gjorde ting i terrengsyklingsmiljøet.
De fikk god kontakt da, men da Høydahl reiste hjem for å bygge familiens hus i Sande, var det ikke så mye tid til å pleie gamle kontakter. I 2019 dukket det plutselig opp en forespørsel, da skulle samme De Groot bygge opp en talentsatsing innenfor sykkelsporten.
– Jeg ble forespurt av Robbert om Jumbo-Visma kunne bruke meg som en kontakt opp mot noen norske ryttere. Jeg fikk en liste med noen norske navn, og ble forespurt om jeg kunne sparre litt med dem. Det er litt morsomt i dag, for jeg husker faktisk at jeg fortalte dem om å «watch out for this guy» tilbake i 2019, og da var det ikke så mange som kjente til navnet Jørgen Nordhagen, sier Rune Høydahl til Discovery.
Nordhagen ble for øvrig hentet til konseptet i fjor foran et kobbel av de største WorldTour-lagene. 18-åringen sjonglerer fremdeles sykling og langrenn, men har skrevet under en avtale med Jumbo-Visma ut 2027-sesongen.

Fem nordmenn i Jumbo-Visma

De siste fire årene har nederlenderne i tur og orden signert Tobias Foss, Johannes Staune-Mittet, Per Strand Hagenes, Nordhagen, og nå - altså, Jonas Kind Høydahl.
Fellesnevner for dem alle er at de har en allsidig idrettsbakgrunn, der langrenn har vært en fellesnevner hos flere.
– Hva er det som gjør, bortsett fra at de kjenner deg da, at en utøver som Jonas dukker opp på radaren til Jumbo-Visma? Hva er det de leser ut av treningsfilene hans?
– For å svare litt kjedelig: Det meste går, kanskje dessverre, på watt per kilo og hvor mye kraft du klarer å produsere. Jeg sier ikke at det bare er det som avgjør, men for en ung rytter du kanskje ikke kjenner så godt til, så hjelper det veldig at du har noen gode watt-verdier, sier pappa Rune.
Jumbo-Visma har blant annet analysert tallene fra de fire etappene fra Tour te Fjells og en test som ble avlagt hos Olympiatoppen i januar.
Artikkelen fortsetter under bildet.
picture

OVERRASKENDE: Kun én opptreden har Jonas Kind Høydahl i konkurranser på landevei, det skjedde under Tour te Fjells i fjor. Likevel kunne altså ikke Jumbo-Visma vente med å signere 17-åringen. Foto: Jarle Fredagsvik

Foto: Eurosport

Tror etternavnet har noe å si

Rune Høydahl mener inntrykket laget dannet seg under treningssamlingen i spanske Dénia i starten av februar, nok ble utslagsgivende.
– Han var vel sammen med laget i 8-9 dager, og det er nok der du får de viktigste svarene. En ting er når de sitter i bilen bak og du er med ut på langtur. De følger med på teknikken din, hvordan du sykler utfor, og slike ting. De bak i bilen ser nok veldig fort om dette er noe de kan jobbe videre med, eller om det bare er å ønske god tur hjem. Det er nok også viktig at de føler at rytteren vil passe inn i gruppa.
– De kan jo hente 17-åringer fra hele verden også, hvorfor velger de akkurat ham?
– Jeg må nok innrømme at du kanskje blir lagt litt fortere merke til når du har Høydahl-navnet, det tror jeg nok. Likevel tror jeg det har med allsidighet å gjøre. At de store landeveislagene kommer til å se mer og mer på unge terrengsyklister. De har veldig god teknikk og de har en veldig god motor, så de har høye utslag når det kommer til kapasitet.

– De vet hva de holder på med

Den ferske landeveissyklisten fra Sande skal gjennomføre det siste halvannet året på videregående, før det etter eget utsagn blir «all in» for Jumbo-Visma.
I 2023 blir det konkurranser både i terrenget og på landeveien, og i tillegg har han blitt invitert med på lagets årlige treningsleir i Slovenia.
– Hva slags inntrykk har du fått av laget?
– Det er et veldig sterkt lag med en god utviklingsavdelig. Man ser jo at mange fra utviklingslaget blir gode, som for eksempel Mick van Dijke og Per Hagenes. Det er et veldig seriøst lag som vet hva de holder på med, sier 17-åringen.
– Jørgen Nordhagen er på vei inn dit og det er allerede flere andre nordmenn i systemet. Jeg regner vel med at det egentlig bare er positivt for din del?
– Ja, selvfølgelig synes jeg det. Da er de nok også vant til at man må endre litt på treninga her hjemme hvis det ikke er mulig å sykle, sier han og tenker på den norske vinteren.
– Har dere diskutert allerede hvorvidt du kan ta i bruk langrenn, eventuelt fortsette deler av satsingen på terrengsykkel framover?
– Det blir å fokusere 100 prosent over på landeveien, ja. For neste år ser jeg for meg at det blir mest landevei. Er jeg heldig blir det noen ritt i terrengsykling, hvis det passer inn.
– Er det litt surrealistisk å sitte her nå, med visshet om at karrieren fortsetter i Jumbo-Visma?
– Det er ganske utrolig. Det har gått ganske fort siden jeg fikk beskjed om at jeg skulle ned på samling og fram til nå.
– Hva tenker du, Rune?
– Jeg er også tatt litt på senga. Det har gått veldig fort, og at han skulle til et av verdens aller beste utviklingslag - det hadde vi kanskje ikke sett for oss. Vi har snakket om at hvis det skulle dukke opp en stor sjanse, så tar man den. Jeg har syklet i Nederland i mange år selv, og er veldig trygg på prosjektet Jonas skal til, understreker Høydahl.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame