Populære sporter
All sport
Vis alt

Ellevill spurtduell i årets første monument: – Hvor kom han fra?

Joakim Opphus

Oppdatert 16/03/2024 klokken 18:00 GMT+1

Det ble en uhyre jevn og spennende avslutning på årets Milano-Sanremo.

Stakk av med karrierens første monument: – Endelig satt den!

Det spådd en duell mellom Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) og fjorårsvinner Mathieu van der Poel (Alpecin - Deceuninck) i årets første monument, Milano - Sanremo.
Men det var en annen Alpecin - Deceuninck-rytter som skulle juble til slutt.
Tadej Pogacar prøvde å angripe to ganger opp den beryktede Poggio-stigningen (3,6 km med 3,7% i snitt), men både sloveneren og rival van der Poel ble hentet inn i utforkjøringen. Flere angrep av Matej Mohoric (Bahrain - Victorious), Matteo Sobrero (BORA - hansgrohe) og Tom Pidcock Thomas Pidcock (INEOS Grenadiers) ble også nøytralisert av en gruppe på tolv ryttere.
Blant dem satt superspurter Jasper Philipsen. Belgieren hadde på imponerende vis hengt med over Poggio og i en svært jevn spurt mot Michael Matthews (Team Jayco AlUla) og Pogacar var 26-åringen fra Ham i Belgia sterkest.
– Det blir spurternes dag i Sanremo, utbrøt Discoverys kommentaror Theis Magelssen.
– Endelig satt den for Philipsen. Når ikke van der Poel vinner så er det lagkameraten som gjør det.
– Hvor kom han fra liksom? Det er enormt (å sitte med over Poggio), da er du i form, sa Discovery-ekspert Henrik Evensen.

– Hva jeg har drømt om

Seieren var belgierens aller første monument-triumf i karierren.
– Dette er et av de få monumentene jeg kan vinne. Jeg følte meg bra hele dagen, og jeg følte at det kunne bli min dag. Jeg hadde gode bein fra start og jeg trodde på det, men så må det alltid klaffe. På Poggio så favorittene litt på hverandre, men jeg klarte å komme tilbake, og Mathieu var der for å hjelpe meg. Jeg må takke ham så mye, sa Philipsen etter triumfen.
– Jeg hadde ikke forventet at Matthews skulle være så god. En spurt etter 300 kilometer er alltid rart og annerledes, men heldigvis hadde jeg fortsatt fem centimeter til å slå alle til slutt. Det er helt utrolig. Jeg må fortsatt la det synke inn. Dette er hva jeg har drømt om.
Van der Poel ikledd regnbuetrøya som regjerende verdensmester sesongdebuterte i de italienske storrittet.
– Jeg hadde håpet å kjøre sammen med Tadej (Pogacar) hele veien til mål, men beina var ikke helt på friske lenger. Så når jeg så JAsper og han sa at han hadde gode bein så visste jeg hva jeg måtte gjøre, sier Mathieu van der Poel til Discovery etter mål.
– Jeg hadde ikke helt de samme beina som jeg hadde i fjor, så jeg hadde ikke forventet dette.

To Pogacar angrep

Tim Wellens satte fart opp den siste bakken, Poggio, for sin kaptein Pogacar. Men van der Poel satt som limt på hjulet til sloveneren da han angrep en kilometer før toppen.
Men da sloveneren angrep for andre gang, fikk han en luke. En litt uoppmerksom van der Poel klarte å tette luka før toppen og de to var samlet over toppen. Men avstanden var ikke stor nok.
– Det siste angrepet var neste godt nok, men luka var akkurat ikke stor nok, sa Discoverys kommentaror Theis Magelssen.
I den beryktede uttforkjøringen ned Poggio, ble duoen hentet inn.
Matej Mohoric prøvde seg på en angrep, men ble også hentet inn. Det samme ble Matteo Sobrero og Tom Pidcock som prøvde seg på de siste flate kilometerne før mål.
picture

Dobbel-angrep av Pogacar

Hyller Uno-X-rytter

Etter drøye 261 kilometer på sykkelen tok rytterne fatt på de to ikoniske avslutningsbakkene i Milano-Sanremo.
Det ble satt høy fart inn mot Cipressa (5,6 km med 4% i snitt) drøye 27 kilometer før mål. Opp bakken var det UAE som satte tempo for sin kaptein Tadej Pogacar og for å kvitte seg med de sterkeste spurterne.
For Uno-X ble tempo for høyt. Alexander Kristoff som vant rittet i 2014 hadde ikke dagen og slapp et stykke før Cipressa.
Eneste Uno-X-rytter som klarte å sitte med i det reduserte hovedfeltet opp bakken var Jonas Abrahamsen.
– Da er Jonas Abrahamsen med over Cipressa. Det er en fet setning. Tenk at vi skulle få si det, sa kommentator Theis Magelssen.
– Det er helt rått, supplerte Discoveryekspert Evensen.
Etter hvert så klarte Odd Christian Eiking og Fredrik Dversnes å kjøre seg opp til feltet etter Cipressa.
Inn mot Pogio ble det satt høy fart igjen og Abrahamsen var eneste nordmann som klarte å henge med et stykke opp i bakken.
– Uansett hvordan dette går... for en legende du er Jonas, sa Magelssen.
Opp Poggio derimot kom nivåforskjellen ganske tydelig frem og 28-åringen måtte gi tapt.
Han kom i mål 35 sekunder bak seiersgruppen og ble nummer 34. Eiking ble beste Uno-X-rytter som nummer 33.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame