Populære sporter
All sport
Vis alt

Norsk stjerneskudd utpekes som van Aerts etterfølger: – Fint å vite at de har troen

Joakim Opphus

Oppdatert 25/02/2024 klokken 12:03 GMT+1

Tross sin unge alder, står den norske syklisten for storlaget Visma Lease a Bike, Per Strand Hagenes (20), allerede med tre proffseire i karrieren. Nå trekkes han frem av egen sjef som en etterfølger til stjernen Wout van Aert.

Norske Per Strand Hagenes (venstre) sammen med Wout van Aert etter den 3. etappen av Algarve rundt.

Foto: Getty Images

  • Følg Per Strand Hagenes, Uno-X og flere andre nordmenn i Kuurne-Brussel-Kuurne fra kl. 14.30 på discovery+, Eurosport Norge og Eurosport.no
2024 er 20 år gamle Per Strand Hagenes sitt første år som en del av Visma Lease a Bike sitt World Tour-lag.
Stortalentet fra Sandnes forteller til Discovery at overgangen fra utviklingslaget har gått sømløst, men at han merker at han nå har tredd inn i et mer modent lag.
– Den største forskjellen er kanskje at de som er på WT-laget er voksne folk som klarer å holde kontroll på seg selv. Du trenger ikke akkurat å si til Wout (van Aert) når han skal komme til frokost, flirer Visma-syklisten.
Hagenes fyller ikke 21 år før 10. juli i år. Det gjør han til den yngste rytteren på det nederlandske storlaget.
– Du merker at de andre har bra med erfaring, men det er flere unge og det kommer jo inn yngre neste år. De er hyggelige de eldre, så det er ikke noe problem. Det er bare bra at de kan informere oss om hvordan ting virker.
– Hvordan går det med nederlandsken?
– Den er helt ok. Den er god nok til å klare å holde sånn nogenlunde følge på samtalene, men tar ikke ordet. Det er verre med de som snakker flamsk. Det er ikke alltid like lett å følge med og det høres ut som de mumler noe veldig. Så det er litt seigt, forteller nordmannen som tross sin unge alder allerede har en del år bak seg i Visma-systemet.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Se den absurde hendelsen: Nordmann mister seieren etter kjempetabbe

Et år for læring

Som 17-åring forlot han trygge omgivelser hjemme i Sandnes for å slutte seg til utviklingslaget til det nederlandske sykkel-stormakten.
Tre måneder etter overgangen klinket han først til med sølv på landeveisrittet i junior-EM, to uker senere tok han gull i samme klasse i VM og en drøy uke senere ble han nummer tre i Paris-Roubaix for juniorer. Et ritt som for øvrig ble vunnet av Uno-X-talentet Stian Fredheim.
Hagenes har fortsatt å ta nye steg siden den gang, og i 2023 slo han til med å ta hele tre proffseire. Først i Ronde van Drenthe, så vant han en etappe i franske 4 Jours de Dunkerque, før han på høsten tok en råsterk seier i Münsterland Giro.
– Det var et bra år med noen fine resultater. Det var også perioder med sykdom og skade som gjorde at jeg ikke klarte å prestere bra i noen andre, men tre proffseire var jo veldig bra.
Den siste seieren i Tyskland skapte overskrifter etter at han ikke innså at han hadde passert målstreken som vinner:
picture

Full forvirring for den norske kometen: Se den absurde situasjonen

2024 derimot er ikke fokuset i like stor grad rettet mot resultater for førsteårsproffen.
– Jeg går egentlig inn i denne sesongen med målet om å lære så mye som mulig. Man må prøve å ta det første året litt som det kommer og suge til seg så mye kunnskap som mulig fra laget og alt rundt.
Han forteller at han må ta steg på både det taktiske og det fysiske.
– Jeg må utvikle meg ganske mye fysisk de neste årene. Det er noe som skjer med kontuinitet. I klassikerne har du ryttere som har syklet der over ti ganger tidligere og som har en større forståelse på utviklingen i rittet og et mye større bibliotek av kunnskap. Det er noe jeg må prøve å få en følelse på og jobbe med over tid, men det er fint å starte med det så tidlig som mulig.
– Slik at når man er 27-28 år, når det fysiske skal være på sitt beste, så har man allerede en del rutine, sier Hagenes.

Nevnes som van Aert-etterfølger

At syklisten som akkurat er ferdig med tenårene har en lys framtid foran seg, er det ingen tvil om. Det er også signalene fra ledelsen i Visma.
Tilbake i januar var Vismas øverste leder, Richard Plugge, gjest i podcasten RadioCycling. Der snakket Visma-sjefen om hvordan laget jobber med å bygge for fremtiden, og Strand Hagenes var et navn som ble tatt opp.
– Vi må være inneforstått med at også en rytter som Wout (van Aert) om fem år kanskje ikke sykler for oss lenger. Derfor har vi en rytter som Per (Strand) Hagenes for eksempel som er på vei opp og forhåpentligvis kan han vise noe på at han kan være etterfølger til Wout, sa Plugge.
Når Discovery spør Hagenes hva han tenker om Visma-sjefens kommentar blir unggutten litt mer beskjeden.
– Det er hyggelig å høre, men det er mye som skal klaffe for at det skal bli sånn om fem-seks år. Hvis jeg i det hele tatt nærmer meg det nivået som han har så kommer jeg til å bli veldig, veldig fornøyd. Det er fint å vite at laget har troen i det minste, sier Hagenes.
Strand Hagenes og den belgiske stjernen har allerede blitt kjent gjennom treningsleirer og ritt i vinter.
– Jeg er jo en unggutt i laget og han er en av de store gutta. Men det er gøy å sykle med han, som i Algarve, og jeg tror ikke han oppfatter meg som irriterende, ler Visma-syklisten.

Del av kruttsterkt lag

Hagenes startet sesongen i to spanske éndagsritt, før ferden gikk videre til Portugal og Algarve rundt.
– De første rittene var litt tunge. Det tar litt tid å få motoren i gang igjen i starten av sesongen. I Algarve begynte ting å føles litt bedre og jeg var egentlig fornøyd med nivået der.
Nå venter Hagenes styrke som syklist. Vårklassikerne står for tur og på søndag er nordmannen en del av et knallsterkt Visma Lease a Bike-lag i Kuurne-Brussel-Kuurne.
I tillegg til Hagenes består laget av:
  • Tiesj Benoot (Fjorårsvinner av Kuurne-Brussel-Kuurne)
  • Wout van Aert (Trenger ingen videre presentasjon)
  • Dylan van Baarle (Paris-Roubaix-vinner fra 2022)
  • Matteo Jorgenson (Topp ti i Flandern rundt i fjor)
  • Christophe Laporte (Regjerende europamester og ni topp ti-plasseringer i klassikere siste to år)
  • Jan Tratnik (Fem topp fem-plasseringer i år og vant Omloop het Nieuwsblad i år. Ble også nummer tre sammenlagt i Algarve)
– Hvordan er det å være en del av et så sterkt lag?
– Det å bare få sykle rittet er jeg ganske fornøyd med egentlig med tanke på det laget som de kan stille opp med. Det er naturlivis hyggelig at laget investerer i meg og lar meg sykle litt større ritt.
Naturlignok må 20-åringen innfinne seg en hjelperytterrolle, men det er noe Hagenes er mer enn komfortabel med.
– Det tror jeg er bare greit. Det er tross alt mitt første år som proff og jeg sitter med en haug med rutinerte toppryttere så da er det ikke noe skade å kjøre litt hjelperytter. Det er mye bra læring i det.
– Jeg vil tro at det blir mye titting på oss (Visma). Vi må nok finne på noe lurt dersom vi skal klare å vinne, men vi har jo Wout dersom det ender i spurt.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame