Populære sporter
All sport
Vis alt

Ny rolle for Foss i Giroen: – Jeg har ikke noe å bevise

Joakim Opphus

Publisert 01/05/2024 klokken 15:39 GMT+2

For fjerde gang på fem år gjør Tobias Foss seg klar til tre uker med blodslitt i Italia. Årets utgave blir derimot litt annerledes for den norske syklisten.

Her sikrer Foss seieren: – Endelig!

Det er nemlig første gang nordmannen ikke sykler i de gule fargene til Team Jumbo-Visma som laget het tidligere.
I år representerer han det britiske storlaget INEOS Grenadiers, og der blir det en ny rolle for nordmannen enn hva tilfelle ar vært tidligere år.
Fra tidligere er det 9. plassen sammenlagt fra 2021 som er nordmannens beste resultat i Grand Tour-rittet.
I forkant av årets Giro derimot forteller Foss til Discovery at det ikke blir noe sammenlagtsfokus i år.
– Det blir i hovedsak å hjelpe G (Geraint Thomas) og Thymen (Arensman) også håper jeg at jeg kan få muligheten selv på et par etapper. Det er det som blir hovedfokuset. I mitt tilfelle så kan jeg tape tid noen dager også får vi se om det blir noen muligheter i brudd. Det blir spennende, sier Foss.

Akkurat det han trenger

Discoverys sykkelkommentator, Theis Magelssen, er en tilhenger av nordmannens etappefokus.
– Jeg liker det. Det passer han også. Han har hatt et «shaky» år med lite stabilitet. Å skulle jakte en sammenlagtseier i en Grand Tour, som krever enorm stabilitet, er krevende. Da må han være på hver dag. Han kommer inn med ett større navn (Thomas) og en som er framfor han på rangstigen (Arensman) og da kan han jakte litt selv. Det er akkurat det han kan trenge nå.
Foss sier han ikke helt innehar grunnformen fra 2021-utgaven av Giroen, men at han føler toppnivået er høyere.
– Jeg var nok hakket bedre i 2021. Toppnivået mitt er nok bedre, men om jeg klarer å være stabil nok med tanke på grunnlaget jeg har er det litt mer spørsmål rundt, sier 26-åringen.
picture

Foss må le av egen tabbe: – Så nok veldig dumt ut

– Ikke noe å bevise

Foss har vært klar på at årets store mål er OL til sommeren, og at derfor har grunnlaget før årets Giro måtte lide av det. Giroen blir derfor sett på som en viktig del av oppkjøringen til OL, ifølge Foss.
– Jeg tror Giroen kom litt tidlig med tanke på å få bygget opp et skikkelig grunnlag. Så med tanke på Grand Tour-ambisjoner for min egen del så blir det utsatt til neste år, sier han.
– Hvis jeg skal kjøre om sammendraget så ønsker jeg å være så god at jeg kan kjempe om en topp fem-plassering. Jeg har ikke noe å bevise ved å komme topp ti ettersom jeg allerede har klart det, så da er det litt mer artig å prøve å rappe med seg en etappeseier eller to, og kjøre aktivt på den måten. Det er litt annerledes, men kult.
  • Hele Giro d'Italia ser du på discovery+ og den nye strømmetjenesten Max som lanseres 21. mai.

Lovende tendenser

Det har ikke blitt for mye ritt på Vingrom-syklisten i år. Etter UAE Tour var planen å sykle Catalonia rundt, men sykdom ødela.
Men i det som kun var hans andre ritt i år i Tour of the Alps for noen uker tilbake leverte han noen solide prestasjoner. Han hadde ledertrøyen i to dager og tok karrierens første proffseier som ikke var på en tempo.
Han ble riktignok nummer 31 sammenlagt til slutt etter noen tunge to siste etapper. Likevel tar han med seg en god følelse fra alperittet.
– Det viser at mulighetene for å vinne etapper er der, og jeg har vel egentlig alltid trodd at en spurt i en redusert gruppe med majoritet av klatrere skal være en ganske bra vinnermulighet for meg. Så det var godt å få den bekreftelsen i Tour of the Alps.
Giro d'Italia starter 4. mai med tøff og kupert 1. etappe fra Venaria Reale til Torino.
  • Hele Giro d'Italia ser du på discovery+ og den nye strømmetjenesten Max som lanseres 21. mai.

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame