Populære sporter
All sport
Vis alt

To norske på pallen: – Det var akkurat som på trening

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 18/02/2022 klokken 10:53 GMT+1

Marte Olsbu Røiseland jaktet sitt fjerde gull i Zhangjiakou, men vindforholdene ødela for den norske 31-åringen. Likevel var det all mulig grunn til å juble for de norske jentene.

F.v Tiril Eckhoff, Justine Braisaz-Bouchet og Marte Olsbu Røiseland

Foto: Eurosport

I vindfulle Zhangjiakou ble det atter en gang norsk jubel på skiskytterarenaen, men den edleste medaljen gikk til Justine Braisaz-Bouchet.
Før fellesstarten stod Marte Olsbu Røiseland med tre gull og én bronse. På sprinten og jaktstarten var Froland-løperen suveren. Det kunne også blitt gull på normalprogrammet, men en bom på sisteskuddet gjorde at gullet glapp.
Det så lenge bra ut for et nytt gull sett med norske øyne, men håpløse vindforhold på den første ståendeserien gjorde at den norske tetduoen med Røiseland og Eckhoff mistet forspranget på et halvt minutt.
Med runde på både Eckhoff og Olsbu Røiseland på den siste skytingen, gikk seieren til den franske Braisaz-Bouchet.
Likevel ble det en opptur for de norske skiskytterne. Tiril Eckhoff var sterkest på sisterunden og sikret sølvet, mens Marte Olsbu Røiseland tok bronsen.

Slo tilbake

Eckhoff har trøblet på ståendeskyting så langt i Beijing, men fredag leverte hun like godt som OL-dronningen fra Froland.
– Det var gøy! Jeg fikk gå to runder med Marte og vi følte vi briljerte på liggende. På stående var det skikkelig tøffe forhold. Da står du og kjemper, og så begynner man å riste. Det gjorde jeg på onsdag også, så da fikk jeg trent mer på det, sier sølvvinner Eckhoff til Discovery etter løpet.
Med det revansjerte hun den vonde opplevelsen fra damestafetten. Da kostet ståendeskytingen til Fossum-løperen norsk medalje.
– Det var veldig deilig. Jeg synes jeg har vært flink til å nullstille og synes det var skikkelig gøy å gå med Marte. Det var akkurat som på trening, ler Eckhoff.
Det var Tiril Eckhoff sin tredje medalje i mesterskapet. Hun tok bronse på jaktstarten og gull på mixed-stafetten.
De to medaljene gjør at de norske skiskytterne føyer seg inn i historiebøkene. Det er den 12. skiskyttermedaljen i Beijing-OL. Dermed er rekorden til Tyskland fra 2006-lekene slått, da de tok elleve medaljer.

– Bronsen god som gull

Olsbu Røiseland var strålende fornøyd med å klare pallen på fellesstarten. 31-åringen startet å merke at mesterskapet gikk mot slutten.
– Sånn som det var i dag så kunne det ikke gått bedre for min del. Jeg kjente litt fra start at jeg måtte fighte helt inn. At jeg skulle klare pallen i dag er bare helt utrolig, sier en smilende Olsbu Røiseland.
Det var andre gang i mesterskapet at de norske skiskytterdamene endte med to norske på pallen. Det gjør at bronsemedaljen smakte enda bedre.
– I dag var bronsen god som gull, påpeker skiskytteren fra Froland.
OL-dronningen fra Beijing er usikker på hva fremtiden vil bringe. Hør hva Marte Olsbu Røiseland sier om veien videre:
picture

OL-dronningen vet ikke om hun fortsetter: – Må se hva jeg vil framover

Overlegne på liggende

Norge stilte med to jenter på startstreken. Både Røiseland og Tiril Eckhoff fikk en optimal åpning på distansen med fullt hus på den første skytingen.
Flere av forhåndsfavorittene havnet i runden og tetgruppen med den norske duoen holdt tempoet oppe på mellomrunden.
På andre skyting var det vanskelige forhold. Der resten av tetgruppen havnet i runden, fylte både Eckhoff og Røiseland på sin andre liggendeserie.
Ut fra andre skyting var avstanden ned til franske Julia Simon, som gikk ut på 3. plass, 22,7 sekunder bak. Avstanden ned til 4. plassen var over 40 sekunder.
Den norske duoen fortsatte å øke før de gikk inn til tredje skyting.

Håpløse vindforhold

Luken ned til de nærmeste konkurrentene skulle bli spist opp i det Røiseland og Eckhoff stod på standplass.
Plutselig blåste det opp i Beijing, og den norske duoen kom inn til sju meter vind i sekundet. Begge avventet med å trekke av det første skuddet, og begge endte med to runder.
De nærmeste utfordrerne havnet også i runden, men da gruppen med Braisaz-Bouchet og Elvira Öberg kom inn var det så godt som vindstille.
Resultatlisten var snudd opp ned ut fra den første ståendeserien. Røiseland gikk ut i tet sammen med Braisaz-Bouchet. Öberg, Marketa Davidova og Eckhoff gikk ut like bak.

Fransk gambling

Braisaz-Bouchet gikk fort på den aller siste mellomrunden og fikk en luke inn til den siste skytingen.
Gamblingen fra den franske skiskytteren skulle vise seg å være en genistrek.
Hun fikk én runde. Det samme gjorde Eckhoff og Røiseland, men luken hadde blitt for stor ned til den norske duoen.
Dermed ble det til slutt en overlegen seier for 25-åringen. Ut fra den siste skytingen hadde hun en ledelse på snaue 50 sekunder.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame