Norge var ansett som soleklare favoritter før herrenes skiskytterstafett i Zhangjiakou etter tre av tre seire på stafett i verdenscupen så langt i 2021/22-sesongen. Norge stilte med Sturla Holm Lægreid, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen.
I verdenscupen så langt har Sjåstad Christiansen hatt en luke ned til konkurrentene før den siste etappen. Tirsdag var scenarioet annerledes.
Beijing 2022
Oppsummering: Slik ble Thingnes Bø OL-konge
20/02/2022 PÅ 17:17
Vetle Sjåstad Christiansen gikk ut 40 sekunder bak ROC, men Eduard Latypov sviktet på ståendeserien og sendte de suverene lederne i strafferunden.oooo
Det gjorde ikke skiskytteren fra Geilo.
29-åringen var den eneste i trioen av Norge, Frankrike og Tyskland som klarte fem blanke treff på ståendeserien, og nordmannen fikk en luke til Frankrike på 21 sekunder.
Sjåstad Christiansen hadde disponert løpet perfekt og hadde masse krefter igjen til den siste etappen. Quentin Fillon Maillet var aldri i nærheten av å kunne true den norske helten.
Dermed stopper rekken uten OL-gull på stafett for de norske skiskytterherrene etter 12 år. Frankrike tok sølvet, mens ROC måtte ta til takke med en bronse etter Latypov sin totalkollaps.
– Det var helt «black out» på en positiv måte. Jeg husker nesten ingenting av det jeg gjorde for jeg var i min egen sone, sier dagens norske helt til Discovery.
Dette sa Vetle Sjåstad Christiansen etter at gullet var sikret:

Gullhelten: – Jeg har drømt om ankeretappen siden jeg var liten

Svarte på tiltale

Vetle Sjåstad Christiansen var altså den skiskytteren som hadde best kontroll på nervene i den kinesiske vinterkulden.
29-åringen fra Geilo hadde ikke imponert nevneverdig tidligere i Beijing. Han står med en 13. plass på normalen, 20. plass på sprinten og 15. plass på jaktstarten, men gjorde seg gjeldende da det gjaldt som mest med ti blanke treff.
Sjåstad Christiansen har vært ankermannen på alle Norges stafetter i verdenscupen denne sesongen, men har tidligere hatt en luke ned til konkurrentene. Tirsdag viste han også at han har evnen til å hente sine argeste konkurrenter.
– Han er en jokertype. Han har mast så mye om den sisteetappen og ventet på å spurte, men det blir jo aldri spurt. Men han har noen ville egenskaper og ekstremkompetanse, sier Tarjei Bø til Discovery om ankermannen.
– Han er en taktikker og analytiker, og han løste den analysen helt perfekt, fortsetter Bø, før lillebror skyter inn:
– Vi står i evig gjeld til Vetle.
Sjåstad Christiansen stod på standplass side om side med én av mesterskapets store profiler, franske Quentin Fillon Maillet. Der var det nordmannen som viste seg som sterkest.
– Det er det råeste vi har sett av Vetle noen gang, for det mentale presset er skyhøyt. Det er så ekstremt godt gjort, sier Johannes Thingnes Bø.
Se hele den hyllesten her:

Gråtkvalt Lægreid etter gullet: – Verdens beste lagkamerater

Fortsatte trøbbelet på standplass

Selv om det endte med norsk gull, var det ingen drømmestart for Norge på herrenes skiskytterstafett.
OL-debutant Sturla Holm Lægreid gikk førsteetappen for Norge. Fjorårets skiskytterkomet har trøblet i Beijing-vinden så langt i mesterskapet, men viste positive tegn på den liggende skytingen.
24-åringen slapp å bruke ekstraskudd på liggserien og gikk en god mellomrunde før den stående, men igjen skulle han få problemer på standplass.
Lægreid bommet på tre av sine fem første skudd. Som de fleste andre norske, ladet han ekstraskuddene fort og traff sine to første. Sisteskuddet satt derimot ikke i blinken, og Norge endte med én strafferunde på den første etappen.
Sturla Holm Lægreid vekslet 40,3 sekunder bak ROC.
– En ny tung dag på jobb, oppsummerte 24-åringen etter sin etappe.

Skuffende andreetappe

På den andre etappen tapte Tarjei Bø mye til Aleksandr Loginov inn til den første skytingen. Begge fylte uten bruk av ekstraskudd, men etter liggendeserien var Norge minuttet bak ROC.
Bø har vært tryggheten selv på stående så langt i Beijing, men på stafetten havnet han i likhet med Lægreid i trøbbel.
Veteranen fra Stryn måtte bruke to ekstraskudd og trøblet med ladingen. Det gjorde at avstanden til teten ut fra fjerde skyting var ett minutt og 38 sekunder.
Tarjei Bø fortsatte å tape til Aleksandr Loginov. Ved andre veksling var stryningen ett minutt og 47 sekunder bak ROC.

Fantomserie

Norge kjørte det som på papiret var det sterkeste kortry på den tredje etappen, men Johannes Thingnes Bø hadde nok håpet på et bedre utgangspunkt.
Inn til den første skytingen tok Thingnes Bø nesten inn 20 sekunder på ROC, men der russeren fylte måtte lillebror Bø bruke to ekstraskudd. Thingnes Bø er ansett som en av de sterkeste laderne av ekstraskudd, men fikk trøbbel på stafetten. Det gjorde at stryningen tapte ytterligere sekunder til Maxim Tsvetkov. Ut fra standplass var Norge ett minutt og 52 sekunder bak ROC.
Som forventet gikk Johannes Thingnes Bø fort på mellomrunden. Tsvetkov fylte på stående, men de andre konkurrentene måtte bruke ekstraskudd. Dermed åpnet muligheten seg for den norske 28-åringen.
Thingnes Bø leverte en fantomserie på stående og gikk ut 12 sekunder bak Frankrike på 2. plass. Den avstanden var spist opp da Thingnes Bø sendte Vetle Sjåstad Christiansen ut på ankeretappen.

Spinnvill ankeretappe

Ved den siste vekslingen var Norge 43 sekunder bak russerne, som hadde gullet i lomma fram til dette punktet.
Sjåstad Christiansen gikk ut sammen med Philipp Nawrath og Quentin Fillon Maillet. Nordmannen måtte slippe litt inn til den første skytingen, men var den eneste av trioen som fylte uten ekstraskudd på liggende.
Geilo-løperen gikk ut på en 2. plass, men avstanden til ROC var på hele 50 sekunder.
Så skulle resultatlisten bli snudd på hodet.
Eduard Latypov havnet i runden, og dermed var døren for gull åpnet på ny. Vetle Sjåstad Christiansen leverte fem strake treff, mens Frankrike og Tyskland måtte bruke ekstraskudd.
Luken på 20 sekunder ut fra siste skyting ned til Frankrike fortsatte å øke etter et perfekt løp av Norges ankermann. I mål ble det en suveren norsk seier, 27,4 sekunder foran Quentin Fillon Maillet. En skuffet Eduard Latypov gikk inn til bronsen, 45,3 sekunder bak Vetle Sjåstad Christiansen.
Sett denne?

Brødrene Bø fikk medaljene sammen: – Vanskelig å si suksessoppskriften

Beijing 2022
Oppsummering: Slik ble Røiseland OL-dronning
20/02/2022 PÅ 11:12
Beijing 2022
Endte opp med medaljer i alle valører: – Har faktisk gjort det ganske bra
19/02/2022 PÅ 16:06