Scanpix

Deltar i OL for første gang – nå vil han skape vintersportbølge i Ghana

Deltar i OL for første gang – nå vil han skape vintersportbølge i Ghana

14/02/2018 17:46Oppdatert 14/02/2018 17:49

Etter to mislykkede forsøk og tre idretter er Akwasi Frimpong endelig klar for OL.

– Jeg ble født i Ghana, men vokste opp i Nederland. Min mor ville at vi skulle flytte for å få en bedre fremtid så vi flyttet dit da jeg var ni.

Der fikk ghaneresen sin første smak på organisert idrett. Siden den gang har 31-åringen drømt om å delta i OL, og etter to mislykkede forsøk og tre forskjellige idretter, har han endelig fått drømmen oppfylt.

– Treneren min fortalte meg at han virkelig hadde tro på meg og at jeg kunne delta. Jeg gikk glipp av OL i 2012 som sprinter for Nederlands stafettlag. I 2013 forsøkte jeg meg på bob og i 2014 i Sotsji var det bare ett lag som fikk kvalifisere seg, og vi hadde to, forteller han.

Saken fortsetter, møt Akwasi Frimpong i videoen under:

For bare få år siden fant hans daværende trener ut at han burde forsøke Skeleton. Den amerikanske tidligere skeleton-utøveren Lauri Bausch tok Frimpong under vingene, og fremgangen gikk fort.

– Han er veldig positiv og lidenskapelig overfor sporten. Jeg tror nesten ikke jeg har sett ham uten at han smiler, sier Bausch til Eurosport.no.

Torsdag står han på startstreken for å representere Ghana i et vinter-OL for første gang siden Kwame Nkrumah-Acheampong hadde nest dårligste slalåmtid i Vancouver i 2010.

Nå håper 31 år gamle Frimpong at hans OL-deltakelse skal bære frukter, og jobber for at andre skal få de samme mulighetene som ham.

– Hver tredje måned er jeg hjemme i Ghana for å undervise. Der har vi en treslede som vi bruker for å lære barn å dytte en bobslede. Vi lærer de også å hoppe og løpe, så vi gjør alt det man vanligvis gjør for å rekruttere til sporten. Så håper vi at når alt går bra, så vil Ghanas idrettsforbund bidra for at vi skal kunne ta barn med til Europa og Nord-Amerika for å forsøke seg på is, sier han.

Men foreløpig er han alene på kjelken, og gjør det han kan for å skape blest rundt seg selv.

– Det er bare meg. En ghaneser som stuper med hodet først i 130- til 140 kilometer i timen. Jeg håper alle følger med den 15. og 16. februar, og at verden vil se på og heie på Ghana, smiler han.