PYEONGCHANG (Eurosport.no): Den norske OL-troppen har med seg 6000 doser astmamedisin til OL i Pyeongchang. Finland nøyer seg med 600 doser, meldte NRK onsdag.
Dette er de første lekene etter at Martin Johnsrud Sundby ble dømt og utestengt i to måneder for feil bruk av astmamedisin i 2016.
PyeongChang
USA: Russiske spioner saboterte OL
26/02/2018 PÅ 12:16
–Er det lurt å ta med seg 6000 doser astmamedisin til PyeongChang?
– Vi ønsker å ha en god beredskap på medisinsiden slik at vi ikke er avhengig av å forholde oss til lokale medisindepoter, sier Tore Øvrebø, toppidrettssjef i Olympiatoppen til Eurosport.no.

– Et svært apotek må vi ha med oss

Øvrebø hevder de fleste dosene blir med tilbake til Norge.
– Hvis det går som vi planlegger, så vil vi også ha de med hjem igjen. Det er ikke planlagt å bruke så mange doser her nede.
– Men forstår du at dere gir kritikerne vann på mølla når dere tar med dere et helt apotek?
– Et svært apotek må vi ha med oss, fordi det er mange folk her. Det er ikke bare utøvere, det er et stort støtteapparat. Vi har ansvaret for helsen til hver eneste én som er med oss. Vi er klar over at det er et poliklinisk apparat her som kan ta seg av de mer voldsomme tilfellene, men vi ønsker å være mest mulig selvhjulpne.
(saken fortsetter under videovinduet)

Medisin til fire leire

Øvrebø begrunner størrelsen på medisindepotet med nødvendig beredskap under OL og Paralympics.
– Det viktig å vite at disse medisinene skal dekke fire leire. Vi skal dekke OL og Paralympics, og det er først og fremst snakk om en beredskap, sier han.
Han tror mange misforstår dosebegrep, og sammenligner det med dosene i en vanlig nesespray.
– Du må huske at når du kjøper en falske Otrivin, så kjøper du 200 doser. Når du ganger det opp, blir det fort mange. Og du deler ikke på innholdet i en flaske Otrivin, du kjøper en ny, sier han og legger til:
– Vi stoler ikke på andre, og tar med oss det meste vi kan ha bruk for.

Dokumentar en ikke-sak

Den svenske dopingdokumentaren, som ble sendt på svensk fjernsyn i går, vil ikke den norske toppidrettssjefen ofre en tanke like før lekene i Pyeongchang starter på alvor.
Han tror heller ikke utøverne lar seg påvirke av påstanden i dokumentaren om norske utøvere med høye blodverdier.
– Det vil jeg tvile på at det gjør. Vi har fokus på det vi kan gjøre noe med, og dette er en sak vi ikke kan gjøre noe med. Vi forholder oss til den som den nærmest ikke eksisterer, avslutter Øvrebø.