Med kvartfinale mot OAR (Russland) skriver også hockeygutta historie i Pyeongchang. Aldri før har Norge vært i en kvartfinale i ishockey i OL. I kampen mot Slovenia hadde Norge flaks med flere stang ut for Slovenia. Men det sier historiebøkene ingenting om.
Men det historiebøkene vil fortelle når lekene i Pyeongchang er slutt er at Norge fortsatt er tidenes vinter-OL-nasjon, at Norge slår medaljerekordene fra OL på Lillehammer og Sotsji (26 medaljer i begge lekene) og at Norge mest sannsynlig vinner medaljestatistikken. Skulle Norge ta totalt 38 medaljer i disse lekene vil vi slå USAs medaljerekord fra OL i Vancouver. Det vil i så fall være smått utrolig.
Det mest spesielle med disse lekene er kanskje ikke at Norge slår sin egen og andres rekorder i OL-sammenheng, men at Norge i disse lekene bryter så mange barrierer. Vi hevder oss i øvelser vi aldri eller sjelden har hevdet oss i.
PyeongChang
USA: Russiske spioner saboterte OL
26/02/2018 PÅ 12:16
  • Maren Lundbys gull i hopp er det første OL-gullet til en norsk jente i denne disiplinen og er kronen på verket til den harde og tøffe kampen som blant annet Anette Sagen og Trine Jahr har kjempet i mange år og er en oppreisning etter kollapsen i VM i Lahti i fjor, da hun ledet etter førsteomgang og til slutt endte på fjerdeplass.
  • Aksel Lund Svindals utforgull er også Norges første i den disiplinen. Lund Svindal er en medaljegrossist av de sjeldne, men har vært så mye skadet at det er et under at han i det hele tatt får på seg alpinstøvlene. At han stiller til start er et under og at han vinner gull er det endelige beviset på at han kanskje er tidenes norske alpinist?
  • Laghoppgullet til Daniel André Tande, Andreas Stjernen, Johann André Forfang og Robert Johansson er også første i sitt slag og er ikke bare en seier for de fire som satt utfor hoppbakken, men også for hele lagapparatet og resten av hopp-Norge. Denne øvelsen har historisk sett blitt dominert av østerrikerne, men i Pyeongchang brøyt Norge denne barrieren med østerrikeren Alexander Stöckl på trenertribunen. Det morsomme er at han snakker bedre norsk enn mange av journalistene som stilte ham spørsmål da seieren var et faktum.
  • Håvard Holmefjord Lorentzen tar Norges første gull på 500 meter siden 1948. Bare Ivar Ballangrud (1936) og Finn Helgesen (1948) har greid dette før Fana-løperen. Norge har ligget langt nede på skøytesprint i mange år, men har de siste to-tre årene kommet som ei kule. Konkurransen på denne distansen er stor og marginene små og denne prestasjonen kan måle seg med Johann Olav Koss’ 10.000 meter på Lillehammer i 1994 som tidenes største norske skøyteprestasjon.
  • Øystein Bråten tok Norges første gull i slopestyle noen sinne. 22-åringen står med to X Games-gull fra før, men det er ikke tvil om at dette er det største han har levert som freestyle-kjører.
  • Hvis Marit Bjørgen tar ett gull til i disse lekene blir hun tidenes vinterolympier. Hun vil da tangere Ole Einar Bjørndalens og Bjørn Dæhlies åtte OL-gull og gå forbi Ole Einar Bjørndalens rekord på 13 OL-medaljer, en prestasjon som i dag gir tittelen tidenes vinterolympier.
  • Ragnhild Mowinckel tok Norges første OL-medalje i alpint for kvinner siden 1936 da hun kjørte ned til sølv i storslalåmrennet i Pyeongchang.
Det er vanskelig å måle øvelser og prestasjoner opp mot hverandre og å rangere hva som er den beste prestasjonen av alle de norske. Det blir også en matematisk øvelse å måle prestasjonene i disse lekene mot tidligere leker fordi det er flere øvelser og disipliner enn det var på Lillehammer og i Sotsji. Skal Norge slå sin egen rekord fra lekene i 1994 og 2014 i prosent må Norge ta over 40 medaljer. Det kan holde hardt. Det er i så fall en ny barriere som kan brytes i Beijing i 2022 eller i lekene i 2026.
At vi slår svenskene i disse lekene er ingen ny barriere som vinnes over i disse lekene. Det har vi gjort mange ganger før og det betyr ikke så mye i denne sammenheng. Det som betyr noe er at utøvere som har kjempet lenge for å oppnå sine mål, nå viser seg og oss som sitter og ser på at barrierer er til for å brytes.
Og slår hockeygutta OAR i kvartfinalen snakker vi om tidenes norske OL-prestasjon. Eller?