Andreas Selliaas er Eurosports idrettspolitiske ekspert og vil skrive kommentarer og komme med ekspertuttalelser, blant annet knyttet til PyeongChang-OL i februar. Her leser du Eurosport-ekspertens kommentar før Russlands OL-fremtid avgjøres tirsdag kveld.
KOMMENTAR: I dag skal IOC ta beslutningen om Russland får delta i OL i PyeongChang eller ikke. I et par måneder har to IOC-kommisjoner (Oswald og Schmid-kommisjonene) vurdert innholdet i rapportene som den canadiske juristen Richard McLaren har levert om doping i Russland.
I de to rapportene McLaren har levert (den siste i desember 2016) kommer det fram at over 1000 russiske utøvere kan ha vært med på en omfattende dopingkonspirasjon og at OL i Sotsji var spesielt designet for å skjule det russiske dopingprogrammet og positive russiske dopingprøver. IOC har undersøkt 28 utøvere som deltok i OL i Sotsji.
PyeongChang
USA: Russiske spioner saboterte OL
26/02/2018 KLOKKEN 12:16

Har allerede fått store konsekvenser

Til nå har IOC kastet ut og annullert resultatene til over 20 russiske utøvere som deltok i OL i Sotsji, basert på McLaren-rapportene og intervjuene som Oswald-kommisjonen har foretatt med de berørte russiske utøverne og av andre sentrale personer.
I dag er det konklusjonen til Schmid-kommisjonen som skal vurderes og den skal ta stilling til om statlige myndigheter aktivt har planlagt og tatt del i det russiske dopingprogrammet. Begge IOC-kommisjonene har intervjuet den russiske varsleren (whistlebloweren) Grigorij Rodsjenkov, lederen for det russiske antidopinglaboratoriet, og mannen som har kommet med alle detaljene om hva som skjedde før og under Sotsji-OL. I hans vitnemål gis det detaljert informasjon om sentrale russiske politikere og deres direkte involvering i doping i forbindelse med OL i Sotsji.

Fire mulige valg

Det er denne informasjonen som legger grunnlaget for dagens IOC-beslutning. IOC har fire mulige valg:
1. Total utestengelse av Russland fra OL i Pyeongchang. Da kan IOC og IOC-president Thomas Bach vente seg kraftige reaksjoner fra Russland og Russlands president Vladimir Putin.
2. La de forskjellige særforbundene ta beslutningen om utøverne i deres idretter får lov å delta eller ikke. Det var denne løsningen IOC valgte i forkant av OL i Rio. På den måten unngår IOC å ta på seg ansvaret for de beslutningene som tas, samtidig som Russland får konkurrere under eget flagg.
3. Lar utøvere de mener er rene får konkurrere under nøytralt flagg. Det vil være en måte å argumentere for at man skal gi utøvere som ikke er tatt for doping en sjanse til å delta i OL, men samtidig gir Russland et sterkt signal om at det som har foregått i Russland er uakseptabelt. Denne løsningen kommer til å møte russiske protester, men kan aksepteres fordi den gir håp om å delta i OL i igjen om ikke så fryktelig lenge.
4. IOC lar Russland delta og sier at de trenger mer tid til å vurdere saken. Da får de verdenspressen og en del utøvere til å gå bananas!