Norsk 22-åring kan bli historisk: – Ville vært en drøm

Kristian Hennie

Oppdatert 29/02/2024 klokken 21:04 GMT+1

I en sport som er viden kjent over hele verden, kjemper en 22 år gammel gutt fra Tasta om å komme gjennom det trange nåløyet. Elias Nilsen kan bli Norges første representant i skateboard i Paris-OL kommende sommer.

Elias Nilsen kan bli historisk. Foto: Brettforbundet/Jørn Simen Aabøe

Foto: Other Agency

  • Følg OL i Paris på TVNorge!
Han er i verdenstoppen i sporten som har vært hans store lidenskap siden han var liten.
Nå jobber han mot karrierens virkelig store mål: OL i Paris til sommeren.
Veien mot målet har vært og vil bli innholdsrik for Elias Nilsen fra bydelen Tasta i Stavanger.
Men hvor startet det hele?

Flyttet utenlands som 15-åring

Fascinasjonen startet veldig tidlig, fra jeg var liten gutt.
Slik innleder 22-åringen til Discovery på telefon fra Dubai. Hvorfor han er der kommer vi tilbake til senere.
For allerede på barneskolen kom interessen for skateboard hos Nilsen. Hans far var avgjørende for akkurat det.
– Jeg pleide å bli med pappa og kompisene hans til skateparken. Faren min skatet mye i sin oppvekst, så det var alltid kult å få være med dem. Men jeg begynte først skikkelig i andreklasse på barneskolen. 
Tasta-gutten hadde en god venn på barneskolen som i likhet med ham var svært interessert i snowboard, i tillegg til skateboard. Siden så han seg ikke tilbake, og som 15-åring tok han for alvor grep for å ta ytterligere steg.
I 2017 flyttet Nilsen til Sverige - nærmere bestemt Malmö. Der var han i tre år og gikk hele videregående med skating som eget fag.
– Jeg gjorde det for å kunne satse mer. Der har de eget skatefag og i tillegg har Sverige et større miljø innenfor sporten - med flere parker og bedre fasiliteter. Så det var en morsom tid, forteller han.

Marginer unna Tokyo-OL

Sommeren 2016, ett år før Nilsen flyttet til Sverige, ble det klart at skating skulle bli en OL-gren. Mesterskapet i Tokyo sommeren 2021 var første gang sporten var å se som gren i lekene.
Avgjørelsen om å lansere sporten som OL-gren gjorde også noe med satsingen her til lands. I 2018 ble tidenes første norske landslag i skating opprettet. 
Da ble 16 år gamle Nilsen tatt ut.
– Det ble opprettet etter at det ble bekreftet at det skulle bli en OL-gren. Jeg satset jo mot Tokyo-OL og var bare to plasser unna å kvalifisere meg. Så det husker jeg var surt den gang, mimrer nordmannen.
Han er klar på én ting.
Etter at lidenskapen hans ble en OL-gren, gjorde det noe med satsningen. 
– Det at det ble en OL-gren gjorde det naturlig nok lettere å satse. Da fikk man jo støtte fra flere kanter enn man ville fått hvis det ikke var på OL-programmet. Det ble litt mer organisert etter det. Det har ført til flere muligheter for å holde på med dette på et høyt nivå, sier Nilsen og tydeliggjør:
Samtidig er ikke dette en sport man driver med fordi det er lukrativ, men fordi man har kjærlighet for sporten. Jeg føler meg veldig heldig som kan bruke så mye tid på skatingen og satse så hardt.
picture

Nilsen i aksjon. Foto: Brettforbundet/Jørn Simen Aabøe

Foto: Other Agency

Mengder med reising

Å være i verdenstoppen i skating krever mildt sagt mye av en. Mentalt, men ikke minst fysisk.
Nilsen har, ikke overraskende, lagt inn sine timer i skateparken.
– Jeg skater hver eneste dag, så varierer det hvor lenge fra dag til dag. Men jeg prøver alltid å dra til parken med en plan, enten om det er å kjøre linjer eller spesifikke triks. Jeg har alltid noe jeg jobber mot - et mål, sier han bestemt.
22-åringen legger til at den fysiske biten også naturlig nok er helt avgjørende for at han skal nå målene sine.
– Jeg trener mye styrke og jobber med mobiliteten for å holde meg skadefri. For å sørge for at kroppen tåler all treningen. Så det blir styrketrening tre til fire ganger i uka, i tillegg til all skatingen.
På spørsmålet om antall reisedøgn han har i året trenger Nilsen litt betenkningstid før han svarer:
– Omtrent 200.
– Så ja, det blir mye reising. I fjor hadde jeg flere reisedager enn jeg var hjemme. Spesielt når man bor i Norge, så blir man nødt til å reise for å konkurrere på det nivået jeg ønsker. Man har ikke tilsvarende fasiliteter i Stavanger, litt i Oslo, men det er jo mye regn store deler av året. Så det blir mye reising både i forbindelse med konkurranser og trening for utviklingen sin skyld. Men det er jo gøy å reise, sier han.

Veien til OL-billetten

Kvalifiseringen mot det kommende mesterskapet i Paris startet i fjor. Nilsen har vært gjennom tre kvalifiseringsrunder til nå.
Nordmannen konkurrerer innenfor park-disiplinen, som av navnet foregår i en skatepark.
I den andre grenen, street-disiplinen, brukes det urbane miljøet eller en bane designet for å kopiere elementer funnet i et urbant miljø.
Slik har det gått hittil:
  • 19. plass i Sharjah i februar 2023.
  • 58. plass i San Juan i mai 2023.
  • 22. plass i Roma i juni 2023.
Det er kun de 22 beste på rankingen som tar seg inn i det gjeve OL-selskapet i park-skating til sommeren. Akkurat nå ligger nordmannen på en 26. plass. Men:
Det som taler for sjansene til nordmannen er følgende: hver nasjon kan kun ha tre representanter i grenen. Altså, hvis OL hadde startet i morgen ville Nilsen vært kvalifisert siden han har flere enn tre amerikanere og brasilianere foran seg på rankingen.
picture

Elias Nilsen sikter seg inn mot OL i Paris. Foto: Brettforbundet/Jørn Simen Aabøe

Foto: Eurosport

– Det er absolutt tøff konkurranse. Planen min er jo å komme til OL, og det blir ikke lett, men jeg har en veldig god sjanse. Hvis ikke hadde jeg brukt mye tid på det. Det er ingen lett oppgave, men fullt mulig, mener Nilsen.
I skrivende stund er nordmannen på plass i Dubai, hvor nok en kvalifiseringsrunde går av stabelen. Der har han vært i snart en uke for forberedelser.
Etter Dubai-runden venter en ny konkurranse i Shanghai fra 17. til 19. mai, før OL-billettene skal deles ut etter den siste kvalikrunden i Budapest fra 18. til 23. juni.
Og skulle han være blant de 22. beste på rankingen 23. juni:
– Det hadde uten tvil vært en drøm som hadde gått i oppfyllelse. Med tanke på hvor mye tid og arbeid man har lagt i det. På en måte er det bare en skatekonkurranse, men på den andre siden vil det bety så mye siden det er noe man har jobbet mot i så lang tid. Det hadde vært veldig stort for meg å bli den første fra Norge som deltar i et OL i skating, avslutter Nilsen.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame