Dermed mangler bare IOC-styrets godkjenning. Det skjer på et hastemøte senere tirsdag, melder nyhetsbyrået Reuters med henvisning til kilder i Den internasjonale OL-komiteen.

Abe sa etter sitt telefonmøte med Bach at IOC-presidenten uttrykte «100 prosent støtte» for hans anmodning om utsettelse til sommeren 2021.

Olympiske Leker
Japans statsminister nekter å gi opp OL etter rapport om avlysning
22/01/2021 PÅ 06:16

Ifølge den japanske TV-kanalen NHK mener Abe at utsettelse er uunngåelig dersom fullverdige leker ikke kan gjennomføres i sommer på grunn av viruspandemien.

Ifølge Kyodo deltok også leder i organisasjonskomiteen Yoshiro Mori, Tokyo-guvernør Yuriko Koike og OL-minister Seiko Hashimoto i samtalene.

Opplysningene ble også bekreftet litt senere, i en felles pressemelding.

– Under nåværende omstendigheter og basert på informasjon fra WHO i dag, har IOC-presidenten og Japans statsminister konkludert med at lekene i Tokyo må flyttes til en dato forbi 2020, men ikke senere enn sommeren 2021, for å ivareta helsen til atletene, alle involverte i de olympiske leker og det internasjonale samfunnet, heter det i meldingen.

Abe sa mandag for første gang at lekene ikke kan avholdes slik situasjonen er i dag.

– Om jeg blir spurt om OL kan avholdes i dette øyeblikk, må jeg si at verden ikke er i en situasjon som gjør det mulig, sa han i nasjonalforsamlingen.

En rekke nasjonale OL-komiteer har sterkt tatt til orde for utsettelse av lekene, og flere har sagt at de ikke vil sende utøvere til Tokyo i sommer. Mandag anbefalte idrettspresident Berit Kjøll at Norge ikke deltar dersom lekene avvikles i sommer.

Det ligger an til kø av store mesterskap i løpet av åtte måneder i 2021 og 2022.

De fleste tipsene fra eksperter går mot at OL legges nøyaktig ett år fram i tid. Slår disse inn, betyr det start 23. juli og avslutning 8. august.

Sommer-OL går alltid over 17 dager.

Årets fotball-EM menn har allerede fått nytt tidspunkt og skal spilles i perioden 11. juni–11. juli 2021

Friidretts VM skal etter planen gå i Eugene, USA 6.–15. august neste år. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har allerede luftet tanken med IOC om å flytte VM til senere på året (sannsynligvis september) for å rydde plass til OL.

Vinter-OL i Beijing arrangeres i perioden 4.–20 februar 2022. Det vil starte under et halvt år etter Tokyo-lekene om disse flyttes til sommeren neste år. Det er bare 200 mil mellom Tokyo og Beijing.

– Å flytte lekene ett år, er den beste og mest sannsynlige løsningen, sa IOC-veteranen Dick Pound mandag.

Hans norske kollega Gerhard Heiberg er av samme mening. – Hvis OL skal utsettes i lenger enn to-tre måneder i år, vil det være vinter i Tokyo også. Så de kan ikke vente for lenge, sa Heiberg til NTB og trodde at utsettelsen blir på et helt år.

Fotball-EM for kvinner er oppsatt til juli neste år. Det kan muligens flyttes til et senere tidspunkt samme år, men sjansen er størst for at mesterskapet spilles i 2022.

Svømme-VM (i Japan 16. juli–1. august 2021) må også flyttes om Tokyo-lekene går i 2021 om sommeren.

Idrettslederne har svært mange hensyn å ta etter at pandemien slo til for fullt. En rekke andre store turneringer og arrangementer kommer til å bli påvirket dersom Tokyo-OL avvikles i juli og august neste år.

(Eurosport / ©NTB)

Olympiske Leker
– OL skal være bevis for menneskehetens seier over viruset
18/01/2021 PÅ 08:31
Olympiske Leker
Japanerne undersøkt om OL - dette er resultatene
11/01/2021 PÅ 07:22