I 2020 tok han drastiske grep: Nå kan han skrive norsk idrettshistorie

Kristian Hennie

Publisert 28/02/2024 klokken 10:43 GMT+1

Mange norske utøvere er allerede klare for OL i Paris kommende sommer. For Daniel Grindeland (30) var det en helt spesiell dato for fire år siden som endret mye av tankesettet for å nå karrierens store mål.

Daniel Grindeland i aksjon i 2023.

Foto: Getty Images

  • Følg OL i Paris på TVNorge!
– Akkurat nå er jeg så godt som skadefri. Man har selvfølgelig litt vondt her og der, men det er ingenting som hindrer meg fra å prestere på mitt beste.
Ordene tilhører den 30 år gamle bergenseren Daniel Grindeland. Nordmannen jobber i disse dager intenst mot karrierens hittil største mål: OL i Paris.

DAGEN I 2020

Vi skrur tiden tilbake fire år. Året er 2020. 
Grindeland har holdt på med breakdance siden han var ti år gammel, men nå skulle beskjeden han lenge har ventet på komme.
Breakdance ble lansert som en offisiell OL-gren, og det kommende mesterskapet i Paris blir første gang i historien at sporten blir å se på programmet.
– Jeg husker den dagen veldig godt. Ryktene startet allerede i 2018, så husker jeg at jeg var på vei til trening en dag, så åpnet jeg mobilen og fikk med meg at det var avgjort, sier bergenseren og mimrer tilbake. 
Mens ryktene gikk i 2018, ble grenen i mars 2019 foreløpig godkjent som ny medaljeøvelse i OL. Året etter, nærmere bestemt 7. desember 2020, var avgjørelsen endelig og godkjent av IOC (den internasjonale olympiske komité).
– Da tenkte jeg, endelig blir breakdance anerkjent som en toppidrett på lik linje med andre toppidretter. Man bruker jo like mye tid og krefter på å trene som andre toppidrettsutøvere, men vi har på en måte aldri hatt den anerkjennelsen, sier Grindeland.

– Jeg sa fra meg alt

Den sympatiske bergenseren er klar på at da avgjørelsen falt i 2020, endret mye seg.
– Når jeg dro ut på julaften eller 17. mai for å trene, har det alltid vært sånn at folk tenker: «Du kan jo ta deg en fridag, da». Men etter at det ble klart at det kom på OL-programmet, har flere forstått at man er avhengig av å putte inn de ekstra timene og arbeidet som man gjør, sier han og fortsetter:
– Så etter at bekreftelsen kom, så begynte folk kanskje å se på breakdance som noe annet enn en semihobby, og forsto at folk gikk 100% inn for dette, fortsetter han.
Grindeland har nemlig i flere år ikke bare drevet med breakdance som konkurransesport. Nordmannen har, siden han bemerket seg med en andreplass i Norske Talenter i 2014, vært en del av flere forestillinger, show og turnéer.
picture

Grindeland i aksjon under VM i breakdance i september i fjor i belgiske Leuven.

Foto: Getty Images

Da breakdance derimot ble en endelig OL-gren, måtte han ta et valg.
– Jeg har jo jobbet med breakdance i 10 år, med forestillinger og turnéer. Men da det ble en OL-gren sa jeg fra meg alt for å gå 100% mot kvalifisering til OL. Jeg synes breakdance er gøy uansett hvor jeg holder på med det, men det ultimate er jo konkurransene. For der kan du ikke gjemme deg bak et kostyme - der vinner den som er best. Og det er det jeg liker best, innrømmer Grindeland.
Han er samtidig ærlig på at det har blitt enklere å si fra seg betalte oppdrag de siste to årene.
– Det har blitt lettere og lettere å leve slik etter hvert, da jeg fikk litt resultater i konkurranser. I 2022 så vant jeg en god del internasjonale mesterskap og fikk meg en sponsor. Det har frigitt enda mer tid til satsingen mot OL. Så nå gjør jeg kun oppdrag som virker spennende og som ikke tar noe tid fra OL-forberedelsene, fortsetter nordmannen.

Flydd inn treningspartnere til norge

Som profesjonell breakdancer ligger det mye hard trening bak resultatene. Uten landslagstrenere og et større apparat som er tett på til enhver tid, er det meste opp til en selv. Hvert fall i Norge.
– Det meste av trening gjør man jo selv. Så har jeg et hjelpeapparat på Olympiatoppen og noen i danseforbundet som kan bistå med treningspartnere fra utlandet som kan komme til Norge. Slik at man kan konkurrere for treningens skyld og hjelpe meg å jobbe med svakhetene mine, sier nordmannen.
Men selv om mye av forberedelsene mot OL-kvaliken ofte går i trening på egen hånd, har Grindeland også sett seg nødt til å ta grep for å bli bedre.
– Jeg jobber intenst med at mitt vanlige nivå skal være godt nok til å kvalifisere meg. Derfor har vi lagt opp en tydelig plan med trening mot kvalifiseringene. Jeg skal blant annet på en treningsleir i Sør-Korea i påsken, for å trene med noen av verdens beste breakere og utveksle noen ord med dem, sier Grindeland og fortsetter:
– Så blir det hjem igjen til Norge og se hvor jeg står etter det. Deretter blir det eventuelt en ny tur tilbake til Sør-Korea, USA eller Japan. Det har man ikke landet helt enda, men jeg drar dit det er best forutsetninger for at jeg skal utvikle meg mest mulig, sier han videre.
– Er det aktuelt å fly inn treningspartnere fra utlandet for å utvikle deg?
– Det er absolutt en mulighet, men vi har bestemt oss for å ikke fly inn konkurrenter eller noen av de 40 som er med i kvaliken. Forrige uke flydde vi inn han som var 41., som er omtrent på nivået, men ikke vil være en konkurrent i kvalifiseringen til OL. Da kom han til Oslo og vi konkurrerte mot hverandre i en treningskonkurranse. I helgen hadde vi en her hjemme som kom fra Venezuela, som også er på nivået jeg skal konkurrere mot i kvaliken, men som ikke har satset mot OL, røper bergenseren.

– Vil kunne gi et oppsving

I mai og juni skal det hele avgjøres i kvalifiseringsrundene. Grindeland er én av 40 utøvere som kjemper om ti gjeve plasser for det kommende mesterskapet i Paris.
– Akkurat nå ligger jeg nok ikke blant utøverne mellom 1 og 5, men et sted mellom 5 og 17. Så enten må det gå ganske bra eller så må jeg heve nivået mitt et par hakk. Og det er det jeg jobber med, sier han.
Skulle nordmannen bli en av de ti beste, vil han skrive norsk idrettshistorie som den første norske utøveren til å delta i OL-grenen.
– Hvis jeg skulle klare å kvalifisere meg til OL vil jeg få en sinnssyk mestringsfølelse. Men samtidig vil jeg tenke at «jeg satte meg et mål for fire år siden og i dag klarte jeg det». Det er noe som jeg kommer til å kjenne på. Jeg har aldri hatt et prosjekt som har gått over så lang tid, sier Grindeland.
Han er samtidig klar på en ting. Skulle han kvalifisere seg til Paris-OL, vil det også kunne ha stor betydning for andre enn han selv.
– Jeg tror det ville gjort mye for sporten her hjemme i Norge. Alle vet jo hva breakdance her, men få vet at man har utøvere som holder på med det proft i Norge og som potensielt kan kvalifisere seg til OL. Å kvalifisere seg tror jeg vil kunne gi et oppsving og få flere folk til å begynne å danse. Kanskje folk vil se at det har utviklet seg til å bli noe mer enn hva breakdance var på 80-tallet. Det har utviklet seg så mye siden den gang at det nesten er ugjenkjennelig, avslutter 30-åringen.
  • Følg OL i Paris på TVNorge!

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame