Koronavirus-pandemien har satt det meste av idrett på vent. OL er planlagt med start 24. juli.
Økonomer anslår et direkte tap for japansk turistnæring på opp mot 20 milliarder kroner dersom OL ikke blir gjennomført.
– Jeg tror nå at OL blir utsatt, sier Heiberg til NTB.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05
Han var en svært sentral mann i Den internasjonale olympiske komité (IOC) i over 20 år. Heiberg er æresmedlem og kan fortsatt delta på OL som gjest, men har ingen verv i organisasjonen.
– Hadde du spurt meg for to dager siden, ville jeg sagt at IOC ikke tenker utsettelse. Men de har nå begynt å se på alternativer. Dette betyr at IOC er i bevegelse, sier Heiberg til NTB.

Flere vil utsette

– Sebastian Coe (president i Det internasjonale friidrettsforbundet) har sagt at vi må utsette. Canada har sagt at de ikke sender sine utøvere til Tokyo i juli og august. Jeg tror at IOC blir tvunget til å utsette på grunn av dette.
«Jeg skriver til deg for å be om at OL blir flyttet», lyder det blant annet fra Coe i brevet til IOC-president Thomas Bach.
Australias OL-komité har også signalisert at den ikke sender utøvere til OL om lekene avgjøres som oppsatt til sommeren.
– Hvis OL skal utsettes i lenger enn to-tre måneder i år, vil det være vinter i Tokyo også. Så de kan ikke vente for lenge, fortsetter Heiberg.

Ett år?

Også i Norge har det kommet kritikk mot IOC fra flere hold på grunn av den steile holdningen.
– Hvis OL skal utsettes i lenger enn to-tre måneder i år, vil det være vinter i Tokyo også. Så de kan ikke vente for lenge, sier Heiberg.
Kontrakten mellom IOC og den japanske OL-komiteen går ut langt utpå høsten i år.
– Det skal ikke være noe problem å forlenge den avtalen, men utfordringen er at hvis man utsetter ett år, så har alle særforbund (28) lagt sine planer for neste sesong. Det kan skape noen problemer, men jeg tror det kan løses.

Tidslinje om OL og viruskrisen

Koronavirus-pandemien kan føre til at sommer-OL i Tokyo må flyttes eller utsettes. Dette er utviklingen i saken:
* 22. januar: Det asiatiske fotballforbundet flytter kamper i 3. runde i OL-kvalifiseringen i fotball for kvinner fra Wuhan til Nanjing. Dette er de første OL-relaterte idrettsarrangementene som påvirkes av virusutbruddet.
* 13. februar: Presidenten i organisasjonskomiteen i Tokyo sier i et møte med medlemmer av Den internasjonale olympiske komité (IOC) at det ikke foreligger noen planer om å kansellere eller utsette lekene.
* 20. februar: Den britiske politikeren Shaun Bailey hevder at London kan være klar til å overta OL dersom virusfrykt gjør at Tokyo ikke arrangerer lekene.
* 25. februar: Dick Pound, som har lengst fartstid av samtlige IOC-medlemmer, sier at en avgjørelse om gjennomføring av Tokyo-OL må fattes senest om tre måneder.
* 26. februar: Japans regjering står fast på at OL går som planlagt til tross for økende global virusfrykt.
* 4. mars: IOC-president Thomas Bach insisterer på at muligheten for at Tokyo-OL må utsettes eller avlyses overhodet ikke ble nevnt under et styremøte i komiteen.
* 12. mars: USAs president Donald Trump foreslår at OL utsettes til 2021 eller 2022.
* 12. mars: OL-ilden tennes bak lukkede dører i antikkens Olympia. Det er første gang siden 1984 at den tradisjonsrike seremonien avholdes uten tilskuere.
* 13. mars: Det internasjonale håndballforbundet gir etter for sterkt press og utsetter OL-kvalifiseringene i håndball. Norge skulle deltatt både for kvinner og menn.
* 16. mars: I en spørreundersøkelse i regi av japanske Kyodo News oppgir 69,9 prosent at de tror OL blir avlyst.
* 18. mars: IOC vedgår at forutsetningene for å skulle arrangere et sommer-OL i Tokyo om fire måneder er langt fra ideelle.
* 19. mars: OL-ilden overleveres de japanske arrangørene i en lukket seremoni i Aten. Den Hellas-bosatte japanske svømmeren Naoko Imoto representerer Tokyo-arrangøren, som selv ikke deltar.
* 20. mars: Norges idrettsforbund ber i et brev IOC om at OL ikke gjennomføres før pandemien er under kontroll.
* 21. mars: Kulturminister Abid Raja (V) skriver i et innlegg på Facebook at han har vanskeligheter for å se for seg at OL skal kunne gå som planlagt.
* 21. mars: USAs mektige friidrettsforbund ber om utsettelse av Tokyo-lekene. Det samme gjør OL-komiteer fra flere land samt enkeltutøvere.
* 22. mars: IOC-president Bach sier at det blir tatt en OL-avgjørelse innen fire uker og innrømmer for første gang at det kan bli aktuelt å utsette lekene. IOC sender samtidig ut et spørreskjema til de nasjonale OL-komiteene for å kartlegge i hvor stor grad viruskrisen påvirker enkeltutøveres forberedelser til lekene.
* 22. mars: President Sebastian Coe i Det internasjonale friidrettsforbundet sender brev til IOC og ber om at OL utsettes som følge av koronakrisen.
* 23. mars: Canada olympiske komité opplyser at den ikke akter å sende utøvere til et eventuelt Tokyo-OL i sommer. I Australia bes utøverne om å forberede seg på OL i 2021.
* 23. mars: Japans statsminister Shinzo Abe sier at landet må vurdere å utsette de olympiske sommerlekene som etter planen skal starte i juli.
(©NTB)
Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25