– IOC har vært veldig tydelig på at det aller viktigste, som for resten av verden og for idretten og IOC også, er helse og sikkerhet, samt å forsøke så langt det er mulig å begrense smitten av koronaviruset. Det er en ansvarlig holdning som IOC deler med resten av verden. Når det gjelder tidspunktet for når en avgjørelse eventuelt må tas, så er det lagt til grunn en veldig ryddig og grundig prosess gjennom en beredskapsgruppe hvor man søker og innhenter råd og innspill fra alle de som er involvert om en beslutning om det ene eller det andre. Sånn at grunnlaget for den beslutningen man til syvende og sist tar, blir så godt forankret og så god og riktig for alle som overhode mulig, sier IOCs Kristin Kloster Aasen til Eurosport.
Kloster Aasen er Norges medlem i IOC og i Eurosports OL-vodkast er temaet om OL bør avlyses eller om det kan arrangeres i juli og august i år. I utgangspunktet skal sommer-OL gå av stabelen 24. juli i sommer, men det er foreløpig uvisst hva som skjer på grunn av koronapandemien.
Olympiske Leker
Lover unikt OL: – Dette landet er i stand til å gjøre utrolige ting
28/06/2022 PÅ 07:16
Tidligere i uken gikk IOC ut og sa at de ikke ønsket å ta noen avgjørelse om lekene skal avlyses eller utsettes akkurat nå.
– IOC gir fortsatt full støtte til avviklingen av olympiske sommerleker i Tokyo i 2020, og med mer enn fire måneder igjen til lekene er det intet behov for drastiske avgjørelser på dette tidspunkt. Alle spekulasjoner ville virke mot sin hensikt, stod det i en erklæring lagt ut på OL-organisasjonens nettsted.
Fredag ettermiddag sendte Norges idrettsforbund et brev til IOC-president Thomas Bach om å ikke gjennomføre OL 2020 i Tokyo før koronapandemien er under kontroll.

– Diskuterer ikke avlysning

Kloster Aasen sier at det ikke diskuteres hvilke alternativer IOC har hvis man ikke skulle klare å gjennomføre lekene i sommer.
– Man diskuterer hva som er situasjonen nå og hvordan man tror at situasjonen utvikler seg. Og da er det slik at det er det jo ingen som vet og derfor så sier vi nå at vi forbereder oss så godt vi bare kan med de helt ekstraordinære omstendigheter som vi alle er berørt av. Så vil avklaringen på om dette vil avvikles eller ikke, komme når tiden er riktig for å ta den beslutningen. Og det er grunnen til at man ikke diskuterer ulike alternativer som for eksempel utsettelse eller å avlyse.
– Så dere har ingen plan B eller C?
– Jeg vil jo tro at de som sitter i beredskapsgruppen har den type diskusjoner hele tiden. Det er jo også derfor IOC har, som innspill til beredskapsgruppen, konsultert nasjonale olympiske komiteer og utøverne i separate møter for å kunne bringe inn idrettsorganisasjonen, nasjonale olympiske komiteer og utøvernes stemmer inn i det vurderingsgrunnlaget de nå skal bruke, sier hun.

– Helse er viktigst

På spørsmål om IOC tar hensyn til helsen med tanke på at utøvere kan bli smittet og smitte andre når de forbereder seg til OL, svarer Kloster Aasen:
– Det er sånn at utøvere er jo opptatt av sin egen helse, akkurat slik som vi er alle sammen. Jeg opplever ikke at det på noen tidspunkt i kommunikasjonen med IOC har vært et tema at man skal gå på kompromiss med utøvernes helse og sikkerhet, eller noen andre som skal være tilsluttet eventuelle leker i sommer.
Sportsskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt, som også er gjest i vodkasten, er klar på at OL ikke bør gjennomføres i juli og august.
– Når det blir sagt at IOC først og fremst tenker på helse, så er det merkelig at en hel verden ellers tar de konsekvensene og de skrittene det kreves. Hvis IOC virkelig mente det og hadde viljen til å sette dette ut i livet, så hadde de sagt at disse lekene som skal gå av stabelen allerede om fire måneder, som gjør at alle utøverne er nødt til å legge en plan for hver eneste dag frem til de skal konkurrere, som inkluderer trening hver eneste dag. For at ikke de skal kunne utsette seg for risiko for smitte, er man nødt til å utsette. Så kan man godt gjøre det i første omgang til september/oktober for å se an situasjonen enda litt. Men så er det jo bare halvparten av utøverne som skal være med som er kvalifisert allerede, man skal jo gjennom noe sånn også. Tar man helse på alvor, som de da påstår, så utsetter man disse lekene og lar utøverne få lov å planlegge deretter.
– Har du en kommentar til det Kloster Aasen, tar ikke IOC helsen til utøverne på alvor?
– Jo, IOC tar helsen til utøverne på alvor. Vi tar både det ansvaret vi har som idrettsorganisasjon, i tillegg til det at de har vært helt spesifikt og eksplisitt på at de vil følge rådene til verdens helseorganisasjon. Det er det øverste globale organet man har i helsefaglige spørsmål og de er også en del av denne beredskapsgruppen. Jeg opplever overhode ikke at man ikke tar helsen på alvor og jeg er helt sikker på at de innspillene som verdens helseorganisasjon kommer med i denne sammenhengen vil bli lyttet til og tatt til følge, sier hun.
Hele debatten om OL bør avlyses eller utsettes kan sees på Eurosport Norge og Dplay fra kl. 20.40.
Olympiske Leker
Kombinertkvinnene får fortsatt ikke delta i OL i 2026
24/06/2022 PÅ 16:56
Olympiske Leker
Velkommen til Olympic Day! Hva er det? Hva er temaet? Hva gjør folk på Olympic Day?
23/06/2022 PÅ 16:05