Populære sporter
All sport
Vis alt

Østberg med Karlsson-knockout – sensasjonelt norsk stafett-gull

Joakim Opphus

Oppdatert 02/03/2023 klokken 14:25 GMT+1

Ingvild Flugstad Østberg leverte en fenomenal tredje-etappe og parkerte Frida Karlsson og Sverige. Anne Kjersti Kalvå sikret et overraskende norsk gull med en solid sisteetappe.

Anne Kjersti Kalvå (f.v), Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Øyre Slind og Tiril Udnes Weng da Norge vant 4x5 km stafett for kvinner under ski-VM 2023 i Planica, Slovenia. Foto: Terje Pedersen / NTB

Foto: NTB

Ingvild Flugstad Østberg satte inn kjempekreftene og rykket i fra Sveriges Frida Karlsson på den tredje etappen i hva som skulle vise seg å bli stafettens avgjørende øyeblikk.
Anne Kjersti Kalvå ble sendt ut på sisterunden med et forsprang på 6,2 sekunder ned til toer Tyskland og Sverige som var 15 sekunder bak Norge.
Kalvå holdt ikke bare unna for de jagende lagene bak, hun bare økte luken ytterligere.
Det norske laget bestående av Tiril Udnes Weng (1. etappe), Astrid Øyre Slind (2. etappe), Ingvild Flugstad Østberg (3. etappe) og ankerkvinne Anne Kjersti Kalvå tok dermed det andre strake VM-gullet i stafett og det sjette på de siste sju utgavene.
– Jeg skal ikke grine nå, men jeg kjenner at det er nære på. Det har vært en lang vei hit for min del, sa Østberg til NRK.
– Ingvild er en sinnssykt rå dame. Den jobben hun gjør i dag, er så imponerende. Ingvild er tilbake for godt nå, sa Kalvå om lagvenninnen som var lenge ute fordi hun ikke oppfylte helsekravene for å konkurrere.
– Det er rått. Jeg har ikke så mye å si. Det er helt fantastisk, sa en gråtkvalt Stig Rune Kveen til NRK.

Revansje

Norge var ikke de store favorittene som de har hatt for vane å være tidligere. Sverige hadde den soleklare favorittstempelet før dagens stafett, men «söta bror» klarte ikke å innfri.
I OL i Beijing i fjor ble det norske laget bare nummer fem.
– For en revansje for de norske kvinnene, utbrøt NRK-kommentator Torgeir Bjørn.
Tyskland klarte å forsvare sin andreplass fra siste veksling og tok sølvet 20 sekunder bak Norge. Sveriges Maja Dahlqvist slo Finlands Krista Pärmäkoski i spurten om bronsen.

Svensk fall og stavbrekk

Tiril Udnes Weng vekslet i front med Sveriges Emma Ribom og Finland og Tyskland like bak etter de første fem kilometerne.
Underveis på etappen fikk Weng gult kort da hun og Ribom gikk i hverandre. Hendelsen ødela ikke for noen foran i feltet. Et gult kort senere i mesterskapet vil da gi diskvalifikasjon for Weng.
– Vi var tett på hverandre. Vi kunne vel holdt litt avstand, begge to, men det koker over litt når vi går stafett, og vi vil gjerne henge med. Det får vi tåle, sa Weng til NRK.
Slind gikk sin første VM-stafett i karrieren mot ingen ringere enn Ebba Andersson, Kerttu Niskanen og Katharina Hennig. Det ble dramatisk, men først og fremst for Sverige da Andersson falt og brakk staven. Ved veksling var svenskene 8 sekunder bak, men Karlsson tok raskt inn forspranget.
Østberg fikk jobben med å ha kontroll på Karlsson. Det var hun mer enn kapabel til og rykket fra teten før Kalvå gikk ut i tet og sørget for seieren i sin debut som ankerkvinne.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame