Dramaet blir skildret i boka «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen». Den er skrevet av NRK-journalist Ingerid Stenvold og blir sluppet tirsdag.
Trønderen hadde nylig kommet hjem fra Lahti-VM med fire gull da hun i april 2017 fikk en sjokkbeskjed fra landslagslege Petter Olberg. Han fortalte at dopinglaboratoriet i Finland hadde funnet et avvik i prøven hun hadde avgitt etter tremila.
– Det var helt jævlig å få den telefonen, sier Bjørgen til VG.
Beijing 2022
Nå starter OL-sesongen: – Hun er tidenes beste
26/11/2021 PÅ 07:17
I boka, som også NTB har fått tilgang til, står det at hun gråt, slet med å puste og ble kvalm.
– Jeg fikk skikkelig klump i magen. Nå hadde man vært gjennom det med Martin (Johnsrud Sundby) og Therese (Johaug), og jeg tenkte at det ikke er mulig, sier Bjørgen.
Urinprøven inneholdt spor av 19-norandrosteron. Det er et prestasjonsfremmende stoff på Wadas forbudsliste.
Olberg ba Bjørgen om å ta det med ro. Han mente avviket kunne ha en sammenheng med at hun hadde brukt preparatet Primolut-N. Det blir benyttet til å forskyve menstruasjonssyklusen. Stenvold skriver i sin ferske bok at dette er vanlig blant kvinnelige idrettsutøvere.
– Men jeg klarte jo ikke å slippe det helt, og vi var enige om at vi skulle ringes dagen etter, dette var jo på ettermiddag/kveld. Tårene trillet og det var vanskelig å sove, det var vanskelig å slappe av også dagen etterpå, sier Bjørgen til NRK.
Etter to uker kunne hun puste lettet ut. Det internasjonale skiforbundet (FIS) hadde da kommet fram til at forklaringene hennes var overens med funnene til laboratoriet.
(©NTB)
Beijing 2022
Svensk skistjerne mister OL
10/11/2021 PÅ 09:06
Beijing 2022
Dropper høydeopphold: – Var litt «hissig på grøten»
19/10/2021 PÅ 09:35