Hva skjedde?

Beijing-OL håndterer en stor kontrovers etter at tenåringssensasjonen Kamila Valieva testet positivt for doping. Idrettens voldgiftsrett (CAS) må nå avgjøre om hun kan fortsette å konkurrere. Valieva, som bare er 15 år, skrev historie da hun ledet ROC til gull i lagkonkurransen etter enestående prestasjoner i kortprogrammet og friløpet. En mørk sky henger imidlertid nå over lekene etter hennes positive test for trimetazidine, og det russiske antidopingbyråets (RUSADA) innsats for å løfte suspensjonen hennes raskt.
Beijing 2022
Takker for støtten: – Jeg er evig takknemlig
21/02/2022 PÅ 15:05

Her er en tidslinje av hva vi vet:

25. desember: Valieva dopingtestes under det nasjonale mesterskapet i Russland, avholdt St. Petersburg. Før vi vet ord av det vil denne prøven, tatt av RUSADA, snart bli det mest omtalte temaet i vintersporten.
6. februar: Valieva viser seg frem i Beijing. I kortprogrammet dominerer hun og sikrer ROC ti poeng, maksimalt antall poeng, i lagkonkurransen.
7. februar: Valieva begeistrer kunstløpfansen igjen. Hun varter opp med nok en fantastisk oppvisning i friløpet, og blir den første kvinnen til å lande et firedobbelt hopp i et OL. Dermed tar ROC gull i lagkonkurransen... eller?
8. februar: Bak kulissene mottar et WADA-akkreditert laboratorium i Sverige en positiv dopingtest, det til tross for at testen er avlagt sju uker tidligere.
9. Februar: IOC bekrefter at et «juridisk problem» hindrer medaljeseremonien i å finne sted. Ryktet begynner å spre seg om at problemet dreier seg om 15 år gamle Valieva. I mellomtiden anker Valieva og en RUSADA-komité avgjørelsen i hennes favør. Hun er fri til å konkurrere.
10. Februar: De russiske avisene RBC og Kommersant rapporterer at Valieva har testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin. Usikkerheten rundt OL-deltakelsen hennes vokser, men hun deltar på trening.
11. Februar: Det internasjonale testbyrået (ITA) bekrefter at Valieva har testet positivt på en dopingprøve. Valieva, som fortsatt forbereder seg til singlekonkurransen, faller tre ganger mens hun øver til Ravels Bolero. Hun nekter å svare på spørsmål fra media, og går forbi journalister med en treningstopp over hodet. Den russiske olympiske komité insisterer på at Valieva «har rett til å trene og delta i konkurranser uten restriksjoner».
Saken fortsetter under videoen:

Maktdemonstrasjon og sensasjonell verdensrekord – dette skjedde i OL fredag

HVA ER TRIMETAZIDIN OG HVORFOR ER DET FORBUDT?

Trimetazidin er et middel som vanligvis brukes i behandlingen av hjertekramper. Det øker blodstrømmen til hjertet og begrenser raske svingninger i blodtrykket.
Det har vært på WADAs liste over forbudte stoffer siden 2014 og er forbudt både i og utenfor konkurranse. Stoffet sies å hjelpe til med utholdenhet.
Det er ikke første gang det dukker opp i sportens verden. I Pyeongchang-OL i 2018 ble den russiske bob-piloten Nadezhda Sergeeva kastet ut av lekene etter å ha testet positivt for trimetazidin, mens den fikk masse oppmerksomhet i 2012 da Kinas olympiske svømmer Sun Yang ble suspendert etter en positiv test.
Saken fortsetter under videoen:

Folles OL: – Savner Mona fra Frøya

HVA SKJER ETTERPÅ? VIL VALIEVA KONKURRERE I SINGLEKLASSEN?

Det er opp til idrettsdomstolen. ITA vil lede IOCs sak for å forhindre at Valieva konkurrerer igjen og oppheve RUSADAs beslutning om å opprettholde anken hennes.
Valieva skal etter planen konkurrere 15. februar i singleklassen og er den soleklare favoritten til å ta gullet.
RUSADA insisterer på at den positive testen «ikke gjelder perioden for de olympiske leker» og sa at Valieva hadde returnert negative tester på hver side av det positive resultatet 25. desember.
– For tiden har K. Valieva rett til å trene og delta i konkurranser i sin helhet uten begrensninger, med mindre voldgiftsdomstolen for idrett gjør en annen avgjørelse angående hennes deltakelse i de olympiske leker, sa RUSADA i en uttalelse.
– Gitt at utøverens positive dopingprøve ikke ble tatt under de olympiske leker, er ikke resultatene til utøveren og resultatene av lagturneringen under de olympiske leker gjenstand for automatisk vurdering.
Saken fortsetter under videoen:

Norsk-irske Thomas (26) i tårer etter ny personlig rekord

HVA VIL SKJE MED TRENEREN/DE VOKSNE RUNDT HENNE?

IOC opprettet en idrettsutøverkommisjon for å styrke menneskene rundt en idrettsutøver – effektivt dele ansvaret rundt idrettsutøverens lag.
– Vi opprettet en følgekommisjon. Vi innså for en tid siden at dette er veldig, veldig viktig, sa IOC-talsmann Mark Adams.
– Alle menneskene – trenerne, legene og alle rundt utøveren – det er viktig at de også har sitt ansvar. Vi ser ikke bare på idrettsutøvere som er involvert i disse sakene, vi ser på teamet, det er veldig viktig.
I Valievas sak er det ekstra viktig fordi hun er mindreårig på 15 år. På dette stadiet er det åpenbart ikke klart hva konsekvensene vil være for Valievas trener og de andre voksne medlemmene av teamet hennes.
På spørsmål om IOCs holdning til doping sa Adams:
– Jeg finner det neppe nødvendig å gjenta det, men vi har 100 prosent en politikk mot doping, og det er klart at vi forfølger alle dopingsaker til slutten.
– Denne spesifikke saken er fortsatt aktiv, og vi venter på at den skal ses fullt ut til slutten. Det ville være feil av noen å kommentere dette, spesielt fordi vi snakker om et tilfelle rundt en mindreårig. Jeg tror folk må være litt forsiktige med sine ville spekulasjoner om en aktiv sak.
Saken fortsetter under videoen:

Sliter med søvnen i Beijing: – Heldigvis hopper vi på kvelden

KAN HELE ROC-LAGET MISTE MEDALJENE SINE?

Hvis CAS slutter seg til IOC og ITA, virker det som det mest sannsynlige resultatet.
Selv om Russland vant lagkonkurransen med god margin, ville ROC falt fra gull til bronse hvis Valievas 20 poeng ble fjernet – noe som sender USA opp på 1. plass. Japan og Canada, som ble henholdsvis tre og fire, vil også følge denne saken med interesse.
Saken fortsetter under videoen:

Tandrevold måtte hjelpes ut av målområdet: – Jeg ga virkelig alt

HVA BETYR DET FOR IOC, DEN RUSSISKE OL-KOMITEEN OG RUSSLAND?

Russland ble utestengt fra internasjonale sportsarrangementer av WADA i 2019 etter en rekke undersøkelser av utbredt statsstøttet doping. Imidlertid tillot IOC idrettsutøvere som ikke var involvert i dopingskandaler å konkurrere under det olympiske flagget som den russiske olympiske komité.
På spørsmål om IOC har vært tøffe nok mot Russland, sa Adams:
– Ja, vi gjorde alt som vi mente at var viktig, og husket alltid på å vektlegge individene.
– Vi har ikke massedømming mot en gruppe av mennesker, vi tar ut enkeltpersoner som er bevist skyldige. Det er et lovprinsipp at enkeltpersoner har lov til å bli testet individuelt. Vi ville ikke testet en hel gruppe med mennesker og kastet dem ut på grunnlag av det, vi gir folk rett til å være uskyldige til det motsatte er bevist.
– Så ja, vi tok tøffe grep. Du vil se at handlingen fortsatt er på plass her. Vi har ikke det russiske laget som konkurrerer på samme måte. De har ikke lov til å ha flagget, hymnen eller mange andre ting. Det er en ganske tøff sanksjon som fortsettes med.
– Jeg tror vi tok en tøff, men passende handling. Tanken med det sentrale prinsippet til IOC er at vi må være politisk nøytrale, at vi ikke bøyer oss for noen side i disse sakene og prøver å ta en prinsipiell avgjørelse. Og den prinsipielle avgjørelsen i denne saken var å respektere rettighetene til individuelle idrettsutøvere og la dem ... konkurrere hvis de skulle være i stand til det.
I en annen vri har sjefen for det amerikanske antidopingbyrået (USADA) Travis Tygart antydet at USA kan straffeforfølge russerne under den amerikanske Rodchenkov-loven (RADA).
RADA-lovforslaget gir amerikanske påtalemyndigheter fullmakt til å forfølge enhver idrettsutøver som har «frarøvet» en amerikansk idrettsutøver et resultat. De kan kreve bøter opptil 1 million dollar og fengselsstraff på opptil 10 år, selv om tiltalte ikke er amerikansk.
– Du kan ikke finne på det. Vi lever i skumringssonen. Rene idrettsutøvere fortjener bedre, og denne stakkars unge kvinnen fortjener bedre. Hun blir spist opp (av doping) i tillegg til å bli misbrukt av det russiske statssystemet, sa Tygart.
Saken fortsetter under videoen:

Tårene rant etter gullet: – Hun er et superforbilde

HVORDAN VIL UTØVERE FRA ANDRE LAND FÅ MEDALJENE SINE?

Det ble sagt til Adams at idrettsutøvere kunne motta medaljene sine av FedEx hvis medaljeseremonien ble forsinket til etter OL.
Han ville ikke kommentere dette, og refererte igjen til den pågående rettssaken, men insisterte på at IOC håpet på at saken skulle løses raskt.

Emil Iversen heiet fram Klæbo: – Viser hvordan fyr han er

Beijing 2022
Figure Skating Pair Skating - Free Skating – Beijing 2022 – OL-høydepunkter
19/02/2022 PÅ 16:16
Beijing 2022
Tidligere OL-vinner ut mot behandlingen av 15-åringen: – Det må aldri skje igjen
18/02/2022 PÅ 14:46