Populære sporter
All sport
Vis alt

Tyskerne la inn protest etter norsk VM-gull: – Prøvde å gå gjennom meg

Oppdatert 01/03/2023 klokken 17:34 GMT+1

Jarl Magnus Riiber og Norge satte Tyskland og Østerrike på plass i lagkonkurransen i Planica. Etter målgang derimot ble det noen litt smånervøse minutter for Norges lag.

Jarl Magnus Riiber og Julian Schmid under kombinert lagkonkurranse for menn under ski-VM 2023 i Planica, Slovenia. Foto: Terje Pedersen / NTB

Foto: NTB

PLANICA/OSLO (Discovery):
Tyskland la nemlig inn en protest etter en hendelse mellom Riiber og Tysklands ankermann Julian Schmid på den siste runden Tyskeren prøvde seg på innsiden av Riiber og nesten felte nordmannen i en sving.
– Jeg lå i teten hele veien og plutselig når jeg begynte svingen så dukket det opp noen ski på innsiden av meg. Han (Schmid) prøvde å gå gjennom meg og ikke rundt. Det var en tabbe av han hvis han ønsket å ta en posisjon med det. Jeg kan ikke se at jeg gjorde noe som helst galt, sa Riiber til Discovery da det foregikk et jurymøte vedrørende en potensiell norsk diskvalikasjon for hendelsen.
– Imponerende dårlig stemning i paddocken der borte (Tyskland). Jeg forstår at jeg har blitt innblandet i noe greier, sa Riiber til NRK.
Tysklands Vinzenz Geiger «trodde ikke protesten ville gå gjennom» i et intervju med NRK. Og det gjorde den heller ikke og Norge kunne til slutt juble for gullet.

Tre av tre

Gullet var Riibers tredje gull i Planica-VM. Fra før hadde han fire gull og dermed topper han oversikten sammen med Eric Frenzel som den mestvinnende kombinertløperen i VM med sju gull.
– Jeg følte meg ganske sikker på at Jarl ville ta han (Schmid). Jeg vet hva han er kapabel til og glad han kom i mål først, sa Lurås Oftebro til Discovery.
– Jeg visste nøyaktig hvor jeg skulle sette inn rykket og er utrolig glad med hvordan det løste seg, sa Riiber etter at gullet var offisielt.

– Et mareritt

Riiber hoppet hele 139 meter (bakkerekord) i Slovenia og bidro sterkt til at Norge hadde en solid ledelse før langrennet.
Norge ledet med 20 sekunder til Østerrike og 24 sekunder til Tyskland før dagens langrenn, men da lagene kom til første veksling var Norge og Tyskland helt à jour takket være en meget sterk etappe av veteranen Eric Frenzel. Espen Andersen gikk først etappe for Norge.
– Det er alltid et mareritt når du har en av tidenes beste kombinertløpere jaktene bak deg. Jeg vet hvor sterk Eric (Frenzel) er på en 5 kilometer og jeg var muligens litt for offensiv i starten, sa Andersen til Discovery.

Taktisk løp

Så fulgte to rolige etapper hvor Tyskland og Norge gikk å kikket på hverandre.
Vinzenz Geiger - som på papiret var tyskernes beste kort i sporet - eller Jens Lurås Oftebro fulgte hverandre som skygger på den andre etappen og ingen av dem klarte ikke å gi sitt lag en luke før andre veksling.
Jørgen Graabak og Johannes Rydzek tok det veldig rolig på sin førsterunde og inviterte nesten både Østerrike (Rettenegger) og Frankrike (Muhlethaler) inn i kampen om de gjeveste medaljene. Duoen var kun fire sekunder bak lederduoen på det nærmeste, men ved veksling var luka drøye 20 sekunder.
– Jeg følte meg sterk. Hovedmålet mitt var å sende ut Jarl sammen med kun Tyskland. Men i etterkant så kunne jeg kanskje prøvd å ta litt mer risiko og legge litt mer press på Johannes (Rydzek). Men vi var ganske sterke begge to så det ble et ganske taktisk løp, sier Graabak.
Siste etappe ble et ordentlig lureløp mellom Jarl Magnus Riiber og Julian Schmid, og plutselig var østerrikske Johannes Lamparter også opp hos Riiber og Schmid.
På den siste runden måtte Lamparter gi tapt, og opp den siste bakken før mål satte Riiber inn nådestøtet mot Tyskland. Et rykk som både Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo ville vært stolte av sikret Norges tredje strake VM-gull i lagkonkurranse.

Passerte Dæhlie

Et lite plaster på såret for Tyskland og spesielt Eric Frenzel var at dagens sølv sørget for at han passerte Bjørn Dæhlie som den mestvinnende mannlige utøveren i VM-sammenheng.
Frenzel er nå oppe på 18 VM-medaljer hvorav sju gull, åtte sølv og tre bronse. Dæhlie endte med ni gull, fem sølv og tre bronser i sin VM-karriere.
Mestvinnende uansett kjønn er Marit Bjørgen med sine 26 medaljer. Therese Johaug har 19.
Frenzel har tatt medalje i samtlige verdensmesterskap på ski siden debuten i Liberec, Tsjekkia for 14 år siden.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame