Populære sporter
All sport
Vis alt

Suverene Norge sikret nytt gull – tangerte rekorden fra Pyeongchang

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 17/02/2022 klokken 13:39 GMT+1

Jørgen Graabak gikk inn til et kontrollert gull på lagkonkurransen i kombinert. Nå snuser Norge på ny rekord.

Tårevått seiersintervju: – Jeg håper du er stolt, Jarl

Norge hadde skaffet seg et strålende utgangspunkt før langrennet i Zhangjiakou. Samtlige fire norske løpere leverte gode hopp i bakken, og Norge gikk ut åtte sekunder bak ledende Østerrike.
Men det var ikke bare Norge som lå tett i ryggen på lederne fra hoppbakken. Fire lag gikk ut innenfor de 12 første sekundene, med Tyskland og Japan rett bak det norske laget.
Andersen og Graabak var med på laget som tok sølv i Pyeongchang. Den gang ble Tyskland for sterke i kampen om gullet. I Beijing fikk det norske laget sin revansje.
Ankermann Jørgen Graabak fikk et kjempeutgangspunkt etter en monsteretappe av Jens Lurås Oftebro, som hadde fått en luke på ti sekunder ned til de nærmeste konkurrentene.
Den luken var trønderen aldri i nærheten av å gi fra seg da det ble et lureløp i kampen om de andre pallplassene.
Dermed kunne Jørgen Graabak sette på cruisekontrollen, og gå inn til Norges 14. OL-gull i Beijing, noe som er en tangering av rekorden satt i Pyeongchang (2018).
– Det er helt rått. Vi gjorde fire gode hopp i bakken og vi gjorde fire gode langrenn. Det er det man trenger for å vinne en OL-stafett, så det er utrolig gøy, sier Jens Lurås Oftebro til Discovery etter gulløpet.
– Jeg tror det ikke har sunket inn enda, fortsetter en tydelig rørt Bjørnstad.
Se hele seiersintervuet øverst i saken.
Vinzenz Geiger gikk Tyskland inn til sølv, mens Japan sikret bronsen. Østerrike måtte ta til takke med den sure 4. plassen.
Avstanden ned til Tyskland ble på hele 55 sekunder.
Hør hva sportssjef Ivar Stuan sa etter triumfen:
picture

Stolt kombinertsjef: – Grining fra start til mål

Mesterlig innhenting

Norge endret på rekkefølgen til langrennet. Espen Bjørnstad gikk ut først før Espen Andersen, Jens Lurås Oftebro og Jørgen Graabak fulgte etter.
Bjørnstad ble vraket for Jarl Magnus Riiber på tirsdag, men torsdag var han tilbake på start. Han tok vare på tilliten og gikk en kjempeetappe for Norge.
Franz-Josef Rehrl gikk knallhardt ut fra start på den første etappen. Etter halvgått etappe hadde han økt avstanden ned til den jagende trioen til 15 sekunder.
På den neste kilometeren hentet Tyskland og Japan inn Rehrl, men Bjørnstad klarte ikke å henge på Faisst og Watabe. Etter 3,5 kilometer var Bjørnstad 15 sekunder bak trioen i tet.
28-åringen fra Trondheim hentet seg mesterlig inn igjen på den siste kilometeren og hentet inn mye av forspranget. Han vekslet med navnebror Espen Andersen fem sekunder bak Tyskland.

Ingen luke opp til Østerrike

Andersen tettet luken opp til de tre andre nasjonene raskt.
Østerrike hadde en plan om å skaffe seg en luke etter de to første etappene, men den sterke langrennsløperen Johannes Lamparter klarte ikke å få noen luke inn til veksling. Han forsøkte seg med et rykk på den andre runden, men Andersen hadde få problemer med å svare på østerrikerens forsøk.
Norge vekslet sekundet bak Østerrike.

Tyskland slapp etter Oftebro-rykk

Etter den første kilometeren på tredje etappe var Eric Frenzel i ferd med å slippe feltet. Tyskeren har i likhet med Jarl Magnus Riiber akkurat kommet tilbake fra korona, men fikk tettet luken til de tre lagene i front.
Det samme klarte han ikke da Jens Lurås Oftebro satte opp farten på den andre runden. Nordmannen fikk en luke ned til de tyske favorittene.
Heller ikke Østerrike og Japan klarte å holde følge med Lurås Oftebro. 21-åringen klemte til i den siste bakken, og duoen vekslet ti sekunder bak, mens Tyskland, som var den store gullfavoritten, gikk ut på en 4. plass, 37 sekunder bak.

OL-kongen Graabak

Norges ankermann fikk en sjarmøretappe etter forspranget på drøye ti sekunder. Jørgen Graabak fortsatte å øke ned til konkurrentene, og det ble aldri spenning om den edleste medaljen på den siste etappen.
Jørgen Graabak kronet med det et fantastisk mesterskap. Trønderen har tidligere i Beijing-OL tatt ett sølv og ett gull, og torsdag fikk han nok en medalje inn i samlingen.
30-åringen fra Trondheim har tatt medalje i samtlige mesterskap siden 2013.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame