Populære sporter
All sport
Vis alt

Gullhåpet nærkontakt av smittet rival: – Han føler han ødelegger litt for Norge

Joakim Miøen

Oppdatert 02/02/2022 klokken 17:52 GMT+1

Kombinerttrioen Jarl Magnus Riiber, Espen Andersen og Espen Bjørnstad er definert som nærkontakter av Estlands koronasmittede utøver Kristjan Ilves.

Jarl Magnus Riiber

Foto: NTB

Det fortalte sportssjef Ivar Stuan i det norske kombinertlandslaget på et mediemøte onsdag ettermiddag.
Kristjan Ilves er en rival i sporet, men han har også et tett forhold til de norske kombinertgutta. De siste årene har Norge og Estland hatt et tett samarbeid, og Ilves har trent og reist sammen med nordmennene i forkant av OL.
– Ilves har testet positivt på korona. Han har vært en av gutta på laget vårt og jobbet knallhardt for å gå i OL. Vi har hatt et tett opplegg med Estland, sa Stuan.
– Det er forferdelig for utøverne å få dette nå. Vi har vært veldig flinke med smittevern, så kan man alltids diskutere om man kunne gjort ting annerledes, men det handler også om økonomi, sier Stuan.
Foreløpig har de norske gutta testet negativt, men de avventer flere tester de neste dagene. Inntil det venter mye tid på enerom, egen transport til trening og mat levert på rommet, blant annet.
– Løperne våre har testet negativt hele veien. Vi krysser fingre, tær og alt vi har for at alt går bra, men det er ingen garantier. Har det først vært utbrudd, er det stor usikkerhet. Det så vi med langrennslandslaget, sa kombinertsjefen videre.
Det er registrert seks nærkontakter i det norske støttepersonellet. I tillegg kommer kombinerttrioen Riiber, Andersen og Bjørnstad.
Statusen som nærkontakter får ingen alvorlige konsekvenser for utøverne.
– De utøverne som er definert som nærkontakter, skal være ekstra forsiktige, men kan leve nesten som de normalt ville gjort i de siste forberedelsene til konkurranser. De kan trene og konkurrere som vanlig, men skal holde to meters avstand til andre, kjøre egen transport og spise på rommet sitt. Nærkontakter blir testet to ganger daglig, sier sjeflege Aasne Fenne Hoksrud i den norske OL-troppen.

Preget

Stuan, som er sportssjef for de norske gutta, har pratet lenge med en preget Ilves etter den positive testen.
– Det er klart det har vært tøft. Han føler litt at han ødelegger for Norge nå, men alle vet at han har gjort alt han kan for å unngå smitte. Jeg har snakket med ham i en times tid. Det ble en bra samtale til slutt. Men det er tøffe tak. Han har jobbet for dette i fire år, sier Stuan.
Det norske teamet har ikke oversikt over hvor smitten har kommet fra.
– Det vet vi ikke. Det kan være hvor som helst.
Og selv om Ilves har vært tett på de norske gutta, er det altså kun tre av utøverne som regnes som nærkontakter.
– Det handler om hvem som har vært i nærmest og slike ting. Vi greier stort sett å holde avstand, men noen steder er det krevende. Det har vært en lang reise, fra Seefeld mandag til tirsdag kveld lokal tid i Beijing. Så akkurat når og hvordan nærkontaktene er definert skal ikke jeg svare sikkert på, for det har vært opp til helseteamet. Men dette skal ikke knekke oss. Vi skal fighte helt inn. Vi vet vi er verdens beste og det skal vi vise her også, hvis vi får stille med de utøverne vi har her.
(©NTB/Discovery)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame