Scanpix

Finland til semifinale etter sjokkseier

Finland til semifinale etter sjokkseier
Av NTB

18/05/2017 18:52Oppdatert 18/05/2017 20:36

Finland tok seg med et nødskrik til kvartfinale i ishockey-VM, men prikket storformen perfekt og slo torsdag ut USA med 2-0-seier.

Amerikanerne kom til kampen som gruppevinner i grunnspillet, men fant ingen vei forbi den finske keeperen Harri Säteri. Han reddet alle de 26 skuddene som kom mot målet hans.

– Jeg tror ikke jeg har spilt en kamp som dette noen gang. Jeg og laget hadde kontroll hele tiden, sa Säteri etter kampen.

– Jeg måtte jobbe med meg selv for å holde konsentrasjonen og ikke å titte på resultattavla. Klart vi kan drømme om finale, men vi tar en ting av gangen. Medalje ville være fint.

Finnenes ofte utskjelte landslagssjef Lauri Marjamäki la opp planen som ga finnene en taktisk triumf, og plutselig er han helt i hjemlandet.

Finland møtte de unge, raske amerikanerne med høyt press og dro ned tempoet i kampen. Med solid defensivt spill tok finnene brodden av det tidligere så forrykende amerikanske spillet.

Avgjorde

Colorado Avalanche-spiller Mikko Rantanen satte inn 1-0 i overtallsspill tidlig i annen periode, da han fikk to sjanser alene foran keeper Jimmy Howard.

Joonas Kemppainen doblet ledelsen etter 6.49 i siste periode da han sammen med Juhamatti Aaltonen kom i en to-mot-en-kontring. Pent lurte han bort både backen og keeper Howard.

Marjamäki måtte tåle massiv kritikk i hjemlandet da Finland vaklet gjennom grunnspillet. Overtidsseirer mot Norge og Sveits banet vei til cupspillet, og Finland knep 4.-plassen i sin gruppe ett poeng foran vertslaget Frankrike. Nå er laget klar for semifinale.

– Jeg har hatt forbundets støtte hele tiden, så jeg har ikke fryktet for jobben. Det er greit at folk hjemme er sinte på treneren, men jeg liker det ikke om de skjeller ut spillerne. Det er flotte idrettsfolk i dette laget, sa Marjamäki etter at semifinaleplassen var sikret.

Russisk seier

I den andre tidligkampen torsdag tok Russland en langt mer oppskriftsmessig 3-0-seier over Tsjekkia. Dmitrij Orlov og Nikita Kutsjerov satte russerne i førersetet med mål i 1. periode, og Artemi Panarin fastsatte resultatet i den siste.

Russland vant sin gruppe i grunnspillet, mens Tsjekkia ble firer i sin.

(©NTB)