Populære sporter
All sport
Vis alt

VM-debutanten åpner opp etter skrekkskaden: – Det har vært en lang kamp

Carl Henning Biørnstad

Oppdatert 21/02/2023 klokken 16:01 GMT+1

Hun ble sett på som en norsk joker i VM 2021, men kun noen uker før mesterskapet falt Eirin Maria Kvandal stygt i østerrikske Hinzenbach. Etter to svært krevende år, er jenta fra Mosjøen nå endelig klar for sitt første senior-VM. Men veien tilbake til bommen har kostet.

Klar for VM etter skademarerittet: – De siste årene har vært tøffe

7. februar 2021
Det 19 år gamle hopptalentet Eirin Maria Kvandal sitter klar på bommen øverst i bakken i Hinzenbach. Jenta fra Mosjøen ligger på en solid 4. plass etter den første omgangen, og er kun ett solid hopp unna å snike seg inn på pallen.
Kvandal skyver seg selv fra bommen og sklir ned mot hoppkanten. Alt ser lovende ut.
Hopptalentet flyr gjennom luften, passerer de første strekene og lander forbi den grønne laseren.
Men så endres alt.
Like etter landingen dundrer Kvandal i bakken sklir nedover unnarennet på ryggen, før hun stopper opp like før det flates helt ut. TV-bildene viser helsepersonell som stormer til, mens Kvandal ligger veldig stille på den hvite snøen.
19. februar 2021
Halvannen uke etter skrekkfallet i Østerrike bekrefter Eirin Maria Kvandal selv at hun settes ut av spill lenger enn først antatt. Under en NRK-sending uttaler stortalentet at MR-bildene viser at både korsbånd og leddbånd er røket, i tillegg til at hun har fått påvist en skade på menisken.
Dermed ryker både VM i Oberstdorf noen uker senere, samt OL i Beijing om et år.
21. februar 2023
To år har gått siden stortalentet fra Mosjøen fikk skrekkbeskjeden, og måtte legge drømmen om OL og VM bak seg.
Det er dagen før VM i Planica, og denne gangen er Eirin Maria Kvandal blant VM-deltakerne. Den nå 21 år gamle skihopperen er blant de fem kvinnelige norske hopperne som er på plass i Slovenia.
Det er til å få gåsehud av.
picture

Eirin Maria Kvandal faller i Hinzenbach.

Foto: Getty Images

– En kamp mot mitt eget hode

– De siste årene har vært tøffe. Det har vært en lang kamp mot mitt eget hode, og hodet har egentlig vært min verste fiende. Det har ikke bare vært positive tanker, for å si det sånn. Heldigvis har jeg hatt veldig mange bra folk rundt meg som har hjulpet meg gjennom det.
Det sier en åpenhjertig Eirin Maria Kvandal til Discovery like før ski-VM i Planica åpner med brask og bram.
Men det var overhodet ingen selvfølge at 21-åringen skulle bli tatt ut til VM. Det skulle ta over halvannet år etter fallet i Østerrike før Kvandal hoppet på ski igjen.
– Den perioden gjorde meg veldig usikker. Det kom mange kommentarer og folk hadde meninger om alt, men så hadde jeg ikke mulighet til å motbevise noe som helst. Det traff, forklarer Kvandal.
– Hvordan husker du fallet i Hinzenbach?
– Det er egentlig ganske klart, men det er ikke noe jeg liker å se tilbake på. Jeg husker hvordan hodet sviktet da jeg skjønte hva som kom til å skje. Jeg kjenner fortsatt på nervene, og jeg er fortsatt ikke helt komfortabel med å hoppe langt. Vi har valgt å ta det steg for steg og lengde for lengde, erkjenner helgelendingen.
– Nervene kommer ofte tilbake underveis i konkurranser, og jeg kjenner på at jeg gjerne skulle ha kunnet sluppet meg litt mer løs, skyter hun inn.
picture

Eirin Maria Kvandal får hjelp av helsepersonell i bakken i Hinzenbach etter fallet.

Foto: Getty Images

Comebacket i Bjørkbakken

Eirin Maria Kvandal smiler bredt når hun snakker med Discovery. Samtalen foregår på videolink, der 21-åringen kombinerer intervjuet med en tur i de slovenske skoger.
Skadefri og klar for VM mimrer hun tilbake til øyeblikket da hun virkelig innså at hun var på vei tilbake til toppen igjen.
Sommeren 2022 hadde stortalentet tatt turen til Bjørkbakken i Stjørdalen sammen med trenere for å gjøre noe hun ikke hadde gjort siden den kalde februardagen i 2021.
Johann André Forfang var med som «prøvehopper», og like etter at den tidligere verdensmesteren hadde forlatt sletta skulle Eirin Maria Kvandal overvinne sitt eget hode og hoppe for første gang på halvannet år.
– Da snakker vi virkelig nerver, innleder Kvandal, før hun fortsetter:
– Da jeg landet i bakken der og innså at det gikk bra, så var det en helt vanvittig følelse. Det var da jeg innså at «nå går dette framover». Mildt sagt en lettelse. Jeg vant en champagneflaske to dager før hoppet i Hinzenbach, og jeg bestemte meg tidlig for at den skulle sprettes den dagen jeg tok et hopp igjen. Det var etterlengtet, smiler kometen.

Drømmemåned

Etter et lettelsens hopp i Stjørdalen og noen smakfulle champagneslurker har pilen stort sett pekt oppover for Eirin Maria Kvandal.
I verdenscupcomebacket på Lillehammer 3. desember hoppet Kvandal seg inn som beste norske på en 10. plass, og siden da har den karismatiske helgelendingen tatt del i rennene i både Zao og Sapporo.
Februar har foreløpig vært en stor måned for Kvandal, og kanskje den aller største siden skaden.
1. februar fikk jenta fra Mosjøen æren av å hoppe først i de nye bakkene i Granåsen, der VM skal arrangeres i 2025. Sammen med treningskameraten Johann André Forfang, som var med til Bjørkbakken i fjor sommer, innviet hun de nye hoppbakkene.
– Da var jeg også veldig nervøs, det skal sies. En skikkelig kul opplevelse å være den første og veldig artig å bli historisk, sier Kvandal, som hoppet 80 meter i sitt første hopp i nye Granåsen.
I overkant av to uker senere, 17. februar, deltok Kvandal i det aller siste verdenscuprennet før VM - i rumenske Rasnov. Etter to strålende hopp endte hopptalentet på en tredjeplass, og sikret med det sin aller første pallplass i verdenscupen på over to år.
– Det var utrolig artig. Vi har jo bestemt oss for at denne sesongen skal være en sesong der vi skal fokusere på trening og utvikling, men det er veldig gøy å få ut litt potensiale i konkurranse også. Og ikke dumt å få den rett før VM, smiler hun.
– Jeg vant litt over meg selv i helgen, skyter Kvandal inn.
picture

Eirin Maria Kvandal (t.v) på pallen i Rasnov. Eva Pinkelnig fra Østerike kom på andre, mens tyske Katharina Althaus vant.

Foto: Getty Images

VM-klar

Nå venter altså VM i Planica for ulykkelsesfuglen fra Helgeland. Kvandal og resten av laget reiste rett fra Romania til Slovenia, og allerede onsdag er det duket for kvalik for kvinnene.
– Hvordan er det med mesterskapsnervene?
– Jeg kjenner det litt på kroppen, men jeg er nesten mer stresset over at jeg ikke er så stresset akkurat nå, ler 21-åringen.
– Det er utrolig stas å få lov til å være med på mitt første senior-VM. Jeg har ikke hoppet noe særlig foran så mange tilskuere før i Romania, så det blir veldig gøy i VM, legger hun til.
Onsdag setter Eirin Maria Kvandal seg utfor hoppkanten i VM, litt over to år etter skrekkfallet i Hinzenbach. Plasseringen i Planica er ikke det aller viktigste for 21-åringen.
Å delta i VM er en seier i seg selv.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame