Da Tiger Woods entret scenen for vel 25 år siden endret golfen seg. Woods kom ut på Touren med et spill få kunne matche og en holdning til golf som toppidrett. Hans tilnærming til fysisk trening endret hele spillet, og i dag er de beste golfspillerne i verden topptrente atleter. Det var revolusjonerende på det tidspunktet, men i dag er det å regne som en selvfølge.
Siden den gang har teknologien kontinuerlig utviklet seg, spillerne blitt sterkere og lengdene fra tee har økt fra år til år. Først var det Cameron Champ som virkelig fikk øynene opp hos folk, før Bryson DeChambeau nå har satt en ny standard.
Zozo Championship
Skuffende avslutning for Hovland i California
25/10/2020 PÅ 22:45

Revolusjonert lengdekravet

Bryson ble for alvor kjent da han vant US Amateur i 2015 og påfølgende Masters viste han seg frem på den største scenen med den største selvfølgelighet. Iført sixpence og med en helt særegen sving var DeChambeau topp 10 etter to dager og endte til slutt som beste amatør på en delt 21. plass. Etter han ble proff har han alltid vært i søkelyset grunnet sine spesielle metoder, men han har alltid oppnådd resultater.
Det var rundt disse tider i fjor hvor Bryson annonserte at han ville gjennomgå en fysisk forvandling for å kunne øke sine hastigheter og lengder. Lite visste vi hva som ventet fra «den gale professoren». Før denne endringen var han aldeles ingen kortslående herremann, men lå med sine 300 yards i snitt et lite stykke bak de aller lengste. Så ble Bryson 2.0 virkelighet.
I den første turneringen, Charles Schwab Challenge, slo DeChambeau 60 driver som snittet 323,8 yards. Siden den gang har vi sett ballhastigheter nærme seg 200 mph og flere driver over 400 yards. DeChambeau kunne ta linjer som ingen andre kunne og golfbanen ble helt annerledes for 27-åringen. Men det var først på Winged Foot i U.S. Open at det virkelig kom til syne for meg hvilke fordeler han faktisk oppnår.
På en av verdens tøffeste baner med høy rough og smale fairways, bombet Bryson drivene hensynsløst avgårde. Uten hindringer foran greenene var det rett og slett ikke noe problem for han og slå fra den høye roughen da han fint kunne kontrollere de korte innspillene og la de rulle opp til greenområdet de gangene han ikke lå i fairway. Jeg tror nok mange av de andre spillerne allerede hadde begynt å leke med tankene rundt økte hastigheter og lengder, men under U.S. Open fikk man virkelig se hvilke fordeler det kan gi.

Hovland øker lengdene

I kjølvannet av dette har vi sett at flere spillere har begynt å eksperimentere med ulike metoder for å maksimere sin lengde. Rory McIlroy har satt inn et litt mykere skaft i driveren, Viktor Hovland har forlenget sin driver, mens andre har tatt turen i gymmen for å øke svinghastigheten sin. Det er en spennende utvikling å være med på. Det finnes mange forskjellige måter og oppnå fordeler på i golfspillet, men det er svært sjelden vi klarer å se noen sette sammen hele pakka.
For Viktor sin del blir det spennende å se om økt hastighet og lengde vil ha noe påvirkning på hans presisjon. Det vil naturlig nok ta litt tid å venne seg til høyere fart og større lengder, men om han unngår å miste altfor mye av presisjon kan det være et meget smart grep. Under CJ Cup var presisjonen vesentlig lavere fra tee enn vi er vant med, mens han var topp 25 i snittlengde fra tee. På søndagens sisterunde lå han faktisk på 321.6 yards i snitt.
  • Viktor Hovland slår ut kl.20.29 i dag, men allerede fra 18.45 kan du følge Featured Groups på GOLFTV. Sikre deg tilgang her!
Hvordan dette vil utvikle seg videre er vanskelig å spå, men det er tydelig at grepene Bryson har gjort har fått de andre til å gå i tenkeboksen. Uansett vil sjarmen med golf alltid være den samme. Han som slår kort, er i dårlig form og rangert utenfor de 300 beste i verden kan like gjerne vinne han også!
Zozo Championship
Hovland tapte terreng i California etter kanonstarten
25/10/2020 PÅ 09:43
Zozo Championship
Hovland etter storspillet: – Putteren var en stor forskjell
24/10/2020 PÅ 09:19