2019/20-utgaven av PGA Tour blir historisk for Norges del. For første gang har vi to nordmenn på touren samtidig, da både Viktor Hovland og Kristoffer Ventura sikret seg PGA-kortet forrige sesong.
Her følger alt du trenger å vite om verdens største golfsirkus.
Charles Schwab Challenge
Sterk avslutning berget Hovland på en «uryddig» åpningsrunde
4 TIMER SIDEN

Generelt om PGA Touren

PGA Touren er verdens største golf tour og har i år 90-års jubileum. PGA Tour har i dag ansvaret for 5 andre golf tourer i tillegg til sin egen, med PGA Latino America, PGA Tour Champions, Korn Ferry Tour, PGA Tour Canada og PGA Tour Kina under sine vinger.
Touren er også ansvarlig for kvalifiseringen til Korn Ferry Tour, som tidligere var PGA Tour Q School, der Henrik Bjørnstad i sin tid kvalifiserte seg.
De aller fleste turneringene spilles i USA, men touren er i stadig utvikling og flere turneringer går nå utenfor de amerikanske grenser. I år er det blant annet turneringer i Kina, Japan, Sør-Korea, Mexico, Puerto Rico og Dominikanske Republikk.
PGA Tour sesongen starter i september og avsluttes i august, med 49 turneringer på programmet i 19/20 sesongen. Noen av turneringene er kategorisert som Invitational, der antall spillere i feltet er lavere enn det normale tallet på 156, og turneringer som Masters og World Golf Championship (WGC) har alltid et lavere startfelt.
Det er kun spillerne som klarer cuten som får poeng i turneringene. I turneringer med lavere antall spillere og ingen cut får alle spillere poeng. Foran 2019/20-sesongen har touren endret antall spillere som klarer cutten fra topp 70 og til topp 65.
Hvert år deles det ut priser til den beste spilleren og den beste nykommeren, som i 2019 ble Rory McIlroy og Sungjae Im. Både Kristoffer Ventura og Viktor Hovland vil kunne være med å kjempe om disse utmerkelsene i årets sesong.

FedEx Cup og FedEx Cup Playoffs

FedEx Cup, som ble innført 2007, er den sesonglange turneringen der spillerne opptjener poeng i hver turnering som spilles og hvor det til slutt kåres det en vinner av hele sesongen, FedEx Cup Champion.
Frem til 2013 var det pengelisten som bestemte hvilke spillere som beholdt sin status som PGA Tour spiller, men etter det og frem til i dag, er det FedEx Cup--poengene som avgjør dette.
Den vanlige sesongen avsluttes tidlig i august og etterfølges av tre playoff-turneringer. Her tar man med seg de opptjente poengene fra hele sesongen inn i de tre avsluttende turneringene. I den første playoff-turneringen er det de 125 beste på FedEx Cup-rankingen som får spille, altså de 125 spillerne med mest poeng. Deretter kuttes feltet til topp 75 i turnering nummer to, og så til slutt kun de 30 beste i sesongens siste turnering, Tour Championship.
Poengene som deles ut i hver turnering varierer i forhold til størrelsen på turneringen. En vanlig PGA Tour-turnering gir 500 poeng til vinneren, en major gir 600, WGC-turneringer gir 550 og turneringer som går ved siden av WGC, også kalt additional eller alternate events, gir 300. I de tre playoff-turneringene ganges poengene fra en vanlig PGA Tour turnering med fire. (Se poengfordelingsskjema)
FedEx Cup har siden det startet for 12 år siden gjennomgått flere små og store endringer for å tilpasse produktet til ulike behov. Mest merkbart er endringen foran 18/19-sesongen, hvor hele turneringsprogrammet ble omgjort slik at sesongen slutter tidligere og hvor rankingen før den avsluttende Tour Championship bestemmer utgangspunktet for turneringen, litt i samme baner som en jaktstart. Den som vinner finalen, vil dermed også vinne Fed Ex Cup.
Se skjema under fra hvordan det så ut foran Tour Championship 2019:

pga

Foto: Eurosport

Hva må til for at Hovland og Ventura skal beholde PGA-kortet neste sesong?

For både Viktor Hovland og Kristoffer Ventura er første mål å beholde status som PGA Tour-spiller for neste sesong. Det gjøres gjennom å tjene opp nok poeng til å bli blant de 125 beste på rankingen etter den siste turneringen før playoffs begynner.
De tre siste sesongene har det i snitt trengtes 374 poeng for å beholde spilleretten på PGA Touren. Dersom man havner mellom plass 126 og 200, vil man få en begrenset kategori som kun gir mulighet for å spille de aller minste turneringene.
Skulle en av våre gutter klare å vinne en turnering, kommer det en del goder deres vei. I 2019 er det følgende goder som følger med en seier i en vanlig PGA Tour-turnering i tillegg til en saftig sjekk og 500 FedEx Cup poeng:
  • Spillerettighet på PGA Touren for de neste to sesongene etter inneværende sesong
  • Plass i Sentry Tournament of Champions
  • Plass i neste Masters Tournament
  • Plass i neste PGA Championship
  • Plass i neste Players Championship, Arnold Palmer Invitational og Memorial Invitational
Det er med andre ord svært lukrativt å vinne en turnering ute på touren, da det gir enda flere muligheter samt trygghet og forutsigbarhet i forhold til fremtiden.
Ved seier i Majors og Players gis det 5 års spillerettigheter i tillegg til nevnte fordeler, mens seier i WGC, Tour Championship, Arnold Palmer og Memorial gir 3 års rettigheter. Ved seier i additional/alternate events, mottar man 300 FedEx Cup poeng grunnet at kvaliteten på feltet er mindre, og man får heller ingen invitasjon til Masters.

Hvordan fungerer rankingsystemet på PGA Touren?

På PGA Touren har hver spiller en status eller et nummer i en av de forskjellige kategoriene - jo høyere nummer og kategori, jo større er sannsynlighet for at du kommer med i flere turneringer.
Her er en oversikt over prioriteten for de ulike turneringene i forhold til rankingen man har på touren.
Flere ganger gjennom sesongen gjøres det en såkalt «re-shuffle», også kalt re-ranking. Du er utsatt for dette i din kategori dersom du:
  • Ble blant topp 25 på Korn Ferry Tour rankingen eller blant topp 25 i Korn Ferry Tour Finals
  • Ble mellom 126-150 på foregående års Fed Ex Cup liste
  • Har tidligere vinner kategori, veteran kategori eller midlertidig medlemskap
Det betyr at begge våre menn vil, etter de 11 første turneringene, gå igjennom en re-shuffle, dersom ingen av dem skulle finne på å vinne en turnering.
Når re-rankingen tar sted, omplasseres spillerne i de aktuelle kategoriene basert på FedEx Cup-poengene de har opptjent sålangt i sesongen. Første gang dette gjøres i år vil være etter de 11 turneringene på høstprogrammet, altså ved nyttår.
Det er derfor mange rookies som spiller mye på høsten for å være i best mulig posisjon før re-rankingene gjennomføres. Man kan med andre ord forvente at både Hovland og Ventura spiller mange turneringer i starten av sesongen.
Charles Schwab Challenge
Hovland måtte le etter dette slaget: – Oi, har du sett!
4 TIMER SIDEN
Charles Schwab Challenge
«Friskmelder» Hovland: – Tegn på at hans laveste nivå er veldig høyt
12 TIMER SIDEN