– Det har vært et helt ellevilt år. Fra å gå på college tidlig i 2019 og spille turneringer med lagkameratene mine, til å bli proff og få PGA Tour-kortet for 2020. 2019 har vært utrolig, sier Viktor Hovland i et intervju med NTB.
I jula er golfproffen og stjerneskuddet hjemme i Norge for en liten pust i bakken. I januar reiser han tilbake til USA og sitt nye hus i Oklahoma.
Golf
Johannessen leder i Portugal
5 TIMER SIDEN
– Det har jo vært veldig mye som har skjedd, veldig mye kult. Jeg hadde jo ikke noe håp om å få PGA Tour-kortet tidligere i år, men jeg var veldig fornøyd med progresjonen min på college.

Skaffet PGA Tour-kort for 2020

Oslo-gutten ble proff i starten av juni. Den startet han med å klare elleve cuter på rad, noe som er en stor bragd. Så noterte han seg for det beste norske PGA Tour-resultatet noensinne med en fjerdeplass i Wyndham-turneringen i Nord-Carolina i august, før han sikret seg PGA Tour-kortet for 2020 i Korn Ferry Finals-sluttspillet.
På spørsmål om hva høydepunktet var i 2019, trenger 22-åringen litt betenkningstid.
– Det må nok være å spille Masters og US Open. Og det å få spille mot spillerne jeg har sett opp til i mange år var gøy.

Møtet med Tiger

Hovland imponerte stort i US Open i California i juni og endte på 12.-plass, foran blant andre Tiger Woods. I april var det Woods som vant US Masters. Da ble Hovland nummer 32.
– Jeg ble starstrucked da jeg satt siden av Tiger og han hadde på den grønne vinnerjakken. Men det var utenfor golfbanen. Selv om jeg spiller mot spillere som har vunnet store turneringer før, er jeg jo der for å konkurrere. Jeg klarer å holde meg rolig når jeg er på banen, sier han og fortsetter:
– Jeg er litt nervøs når jeg skal spille, men jeg spiller jo golf hver dag og har gjort det veldig lenge. Da stoler man på ferdighetene sine – man bare lar det skje, liksom.

Ikke fullført college

Hovland, som er nummer 93 på verdensrankingen, har ikke fullført college.
– Det var veldig vanskelig å kombinere golf med skole det halvåret jeg spilte i store turneringer, for både proff- og skoleturneringer tok mye tid. Jeg droppet også siste året for å bli proff, så jeg har ikke fullført college. Forhåpentligvis trenger jeg ikke det heller, sier han med et smil.
Han legger til, at han som en ny hobby, har begynt å lese en del om poker når han har tid.
Hovland mener små justeringer «her og der» kommer til å gjøre ham til en enda bedre golfspiller.
– Svakheten min har vært putting. I tillegg er nærspillet mitt bare helt OK. Jeg må finpusse litt her og der på alle deler av spillet.

Har ikke fokus på OL – ennå

OL i Tokyo arrangeres i august, og Norge er representert i golf. Men det er ikke noe Hovland tenker mye på akkurat nå.
– OL fokuserer jeg på først når det er rett rundt hjørnet. Det er så mye å se fram til før det, spesielt som europeer. Spiller jeg bra har jeg Ryder Cup, fire Majorer, samt at PGA Touren går uke etter uke.
– Er det stor prestisje i å vinne OL-gull som golfer?
– OL blir jo selvfølgelig en stor opplevelse. Men det har ikke vært mye golf i OL tidligere, så det blir jo litt feil å si at det har like stor betydning som majorene. De har jo vært arrangert lenger, sier han.
Golf har bare blitt arrangert i OL-sammenheng tre ganger tidligere – i 1900, 1904 og 2016. Hovland påpeker:
– Men vi snakker jo om OL. Når man representerer landet sitt og konkurrerer om OL-gull, så betyr jo det en hel del. Det er ikke noe tvil om det.

Liker å være for seg selv

Hovland forteller videre at han liker å være for seg selv og rundt folk han kjenner veldig godt. Og det gir ham lite å prate med journalister.
– Det er ikke derfor jeg spiller golf, nei, men jeg skjønner også at det er viktig del av det.
Hovland fortsetter:
– Det er kult med oppmerksomhet når man gjør det bra. Det er ikke noe gøy å gå under radaren, for nå er jo både Kristoffer Ventura og jeg på PGA-touren. Men de største stjernene kan ikke gå noen steder uten å bli gjenkjent. Den siden er ikke veldig attraktiv, jeg må si det, sier han ettertenksomt.
– Hvis folk bryr seg om hvordan jeg slår en golfball, så er det kult det. Og det er veldig gøy at folk vil følge med og vil prate med meg. Det er bare det å balansere hvor mye energi jeg kan gi tilbake.
(©NTB)
Ryder Cup
Hovland åpnet med tap, men får ros: – All grunn til å være stolt
6 TIMER SIDEN
Ryder Cup
Eksperten stusser på banevalget: – Rart
8 TIMER SIDEN