• Se Viktor Hovland i Sentry Tournament of Champions fra torsdag til søndag på GOLFTV. Få tilgang her!
Helt siden starten på proffkarrieren har Viktor Hovland hoppet mellom ulike trenere i jakten på å finne den rette. Nå virker leteaksjonen å være over for denne gang.
For sammen med Jeff Smith har nordmannen på kort tid utviklet et meget fruktbart samarbeid – noe som har vist seg både på resultat- og statistikktavlene.
Golf
Stjerner støtter PGA-avgjørelse: – Håper det vil avskrekke
12/05/2022 PÅ 10:31

«Speed drills», nytt grep og AimPoint

Smith, som har base på TPC Summerlin i Las Vegas, begynte å jobbe med Hovland i august.
– Det er mange smarte folk der ute, men det jeg respekterer veldig mye med Jeff er at han har vært rundt Tour-spillere, mange av dem blant de aller beste, i lengre tid. I tillegg til å være veldig smart og kunne mye av teorien, er han i tillegg veldig flink når det kommer til å være med spillere og få de til å bli bedre «on the spot», sier Hovland til Eurosport.
– Det er veldig mange trenere som kan sitte og analysere på video og si at «ja, dette og dette kan vi endre for å gjøre det her», men selv om man fikser på de tingene... det er ikke det at det de sier er feil, men du kan endre på ting og det garanterer ikke at du blir bedre, fortsetter Hovland.
Smith har lagt ut flere videoer av Hovland på Instagram (saken fortsetter under):
I starten var fokuset på det lange spillet, hvor målet var å øke lengdene fra utslagsstedet gjennom å øke hastigheten i svingen. Deretter handlet det om å forbedre den svakeste delen av Hovlands spill, nemlig chipping og putting. Dette endte med et nytt grep med wedgene og den såkalte «AimPoint»-metoden på greenene.
– Han forstår teknikk veldig godt, men han er hovedsaklig en «performance coach». Det er ikke vanskelig å se det, hvis du for eksempel tar spillet mitt, så sa han: «Du slår ballen veldig bra, men du er ikke den som slår lengst. Kan vi øke lengdene dine så kan du tjene enda flere slag fra tee til green. Om du i tillegg kan løfte deg fra å være en av de dårligste til å chippe på Touren til å bli average så kommer du til å tjene mye der. Og puttingen din – hvis du klarer å lese greenene, har du mye å tjene der.»
– Vi har funnet ut hva vi trenger å jobbe på og funnet en måte å bli bedre på veldig lett, som har hjulpet meg, sier Hovland.

– Han er ikke veldig redd for å si ifra

Og det er ikke vanskelig å se. I tillegg til alle topplasseringene, inkludert seieren i Mayakoba samt tredjeplassene i Europatourfinalen og Workday Charity Open, viser statistikkene at Hovland har tatt steg i alle delene av spillet som han har jobbet med Smith på.
Se Hovland bruke AimPoint-metoden her (saken fortsetter under):

Her tar Hovland i bruk sin nye AimPoint-rutine

Siden 2020/21-sesongen startet i midten av september har Hovland tjent omtrent ett slag mer til resten av feltet om man slår sammen utslagene, spillet rundt og på green. Inn mot green er den eneste delen av spillet som ikke har trendet i positiv retning, men likevel tjener Hovland nesten et halvt slag mer denne PGA Tour-sesongen (+1,333) enn forrige (+0,789).
Mye av nøkkelen ligger ifølge Hovland i kommunikasjonen mellom han og Smith, som har base i Las Vegas.
– Han er ikke veldig redd for å si i fra..., he he. Jeg husker han var med til Karsten Creek (Universitetsbanen til Hovland i Oklahoma, journ. anm.) hvor vi putta litt rundt. Så sa han: «Nå vil jeg at du skal lese den putten her». Så gjorde jeg det, slo den helt perfekt, og missa med en halvmeter fra rundt fem meter. Da sa han bare: «Okey, that is really freaking bad. No Tour player should ever hit a put like that.”
En knallhard tilbakemelding, men en som Hovland tydelig satte pris på.
– Mange andre trenere er ikke komfortable med å si sånne ting. De tenker kanskje at «Viktor er på PGA Touren og gjør det bra, kanskje det han gjør er bra nok.» Selvfølgelig er mye av det jeg gjør bra, men Jeff er ikke redd for å si at «Det her er ræva, det skal vi fikse, og dette er måten vi fikser det på.»
– Du er jo ikke redd for å si ifra selv heller, så da må det være en god match?
– Ja, det er akkurat det. Med mange av de andre trenerne jeg har hatt, så føler jeg nesten at de har fått mer ut av leksjonen enn meg selv. Ikke at jeg er så smart at jeg forteller dem hva som er rett og galt, men de har syntes at mye av det jeg gjør er så interessant at de har tenkt «aha, det har jeg ikke tenkt på» og «ja, det er jo interessant». Det blir mer en diskusjon, mens Jeff sier rett ut hva han mener. Og hvis jeg er uenig, så sier jeg imot det, og så har vi en god diskusjon.
– Men så langt har vi for det meste vært enige, gliser Hovland.
Hovland starter golfåret 2021 med Sentry Tournament of Champions på Hawaii. Turneringen ser du fra midnatt torsdag-lørdag og fra 22:00 søndag på GOLFTV. Få tilgang her!

Dette er «AimPoint» – Hovlands nye putte-drill

Golf
Dansken, svensken og nordmannen: Bjørn blir Stenson og Hovlands visekaptein
11/05/2022 PÅ 21:02
Golf
Direktør raser etter PGA-nei til ny superliga: – Vil ikke bli stoppet
11/05/2022 PÅ 11:09