I vår tapte Birk Ruuds far og støttespiller Øyvind kampen mot kreftsykdom. I dette intervjuet forteller freeski-esset om hvordan han selv ikke klarte å holde fokus som idrettsutøver forrige sesong, hvordan det var å få sykdomsbeskjeden, og om dødsfallet til faren. Store deler av intervjuet kan du se i videoen øverst i saken.
– Det er den kjipeste beskjeden jeg har fått i mitt liv. Man tenker at han er helt frisk og at han skal leve med deg til man gifter seg og får barn, det var et brått vendepunkt i mitt liv, sier Birk Ruud til Discovery kort tid før årets freeski-sesong starter.
Fristil
Spoileralarm: Derfor betydde Store Skagastølstind ekstra mye for Birk Ruud
21/11/2021 PÅ 20:53
Ikke mange ukene etter den beskjeden startet freeski-sesongen for Ruud. Da ble det, naturlig nok, vanskelig å holde fokus på idretten.
– Fjorårets sesong var umulig å forholde seg til. Selv var jeg mest stresset og hadde høye skuldre for at pappa skulle gå bort, så jeg var nok litt i min egen verden, og klarte ikke å være helt tilstede. Ting gikk egentlig bare å surret. Det handlet bare om å prøve å stå på ski, og gjøre det jeg likte best. Men det ble å ta én dag av gangen.

– Døden er ubehagelig

I tillegg til å ha pappa Øyvind liggende kreftsyk hjemme i Norge, ble Birk Ruud selv syk. Han fikk koronaviruset i USA.
– Jeg ble syk, og det tok et par uker, men det har ikke påvirket meg siden, så jeg kom meg gjennom det helskinnet, sier Birk Ruud.
I mars skulle Ruud kjøre VM i Aspen. Men så kom telefonen. Birk måtte komme hjem. Pappa Øyvinds tillstand var forverret.
– Konkurransegreiene la jeg bare til side, så kom påsken, pappa hadde bursdag, jeg hadde bursdag, vi fikk en nydelig tid sammen. Før han bestemte seg for å gå bort. Det var riktig timing. Han var hjemme, hvor han ville være. Alt rundt var veldig fint, selv om døden er ubehagelig. Han er alltid i hjertet mitt og med meg. For meg var det en lettelse at han kunne gi slipp på lidelsen og heller spre seg ut i jord og bakke, han var jo en mann av natur, sier Ruud videre.
Øyvind Ruud gikk bort 9.april. Han ble 54 år.

71 grader nord forberedelser

– Det har vært vanskelig, og det er et sår som heldigvis gror på sikt. De minnene jeg har med pappa er bare positive, så når jeg tenker på han er det bare smil om munnen, sier 21-åringen med et smil.
En liten stund før faren gikk bort hadde Birk fått forespørselen om å være med på 71 grader nord. De siste ukene pappa Øyvind levde brukte han til å gjøre sønnen klar for programmet.
– Pappa synes det var veldig kult. Han ville lære meg kart og kompass. Han var litt bekymret for meg, for han vet at jeg er litt vimsete. Han var bekymret for at jeg skulle vimse det til, så han ville gjøre meg så godt forberedt som mulig, smiler Ruud før han fortsetter.
– Da han gikk bort valgte jeg å bli med for å komme meg litt bort fra hverdagen, oppleve fantastisk natur, møte nye mennesker og sette livet litt på pause. Det var det han ville også. Det var en fin ting for meg å gjøre, sier Ruud.
– Ble det nesten som en siste tur for dere to?
– Ja, egentlig. Han var alltid med i tankene mine, fortsetter 21-åringen.

– Målet er å kose seg

Nå venter en ny sesong for 21-åringen, med verdenscupåpning i Sveits allerede til helgen. Det gleder han seg til.
– Jeg er i god form. Ståa er veldig bra. Formen føles veldig god, og jeg er veldig glad for å være tilbake på ski, og jeg er veldig glad for det! Nå er jeg bare veldig klar for konkurranser og for å begynne sesongen.
– Hovedmålet i år er å kose seg, holde seg frisk og fin. Det har jeg lært av fjorårets sesong, sier freeski-stjernen.
Sett denne?

Birk Ruud vant big air-finalen i Italia

Fristil
Birk Ruud om farens bortgang: – Han er alltid med meg
22/10/2021 PÅ 08:34
Fristil
Skadeperiode gikk inn på norsk OL-håp: – Må finne tilbake gleden
21/10/2021 PÅ 18:05