– Det blir garantert gull til Jakob. Alt annet er en oddsbombe, sa NRKs ekspert Sindre Buraas før de 6225 meterne U20-løperne skulle bryne seg på i fine forhold i Lisboa.
Og han hadde så rett. For selv om det sto mange spente løpere på startstreken før de 6,2 kilometerne, var det nok få som hadde troen på egen seier.
Farten var enormt høy fra start av, med Ingebrigtsen oppe og styrte tempo allerede etter drøye minuttet. Etter drøye ti, elleve minutter de fleste hektet av, med Ingebrigtsen stadig i tet.
Friidrett
Ingebrigtsen månedens utøver i Europa
10/01/2022 PÅ 16:58
Minuttet senere hadde han kvittet seg med de tre nærmeste utfordrende, og kort tid etter var han et hav av tid foran konkurrentene.
Dermed kunne han løpe i mål i ensom majestet, fullstendig overlegen. Det så nesten ikke ut som han var sliten engang.
– Det var en kul løype og mye bra publikum. Det var utrolig kult å løpe et progressiv løp der jeg økte farten hele tiden. Utrolig kult, sier han til NRK etter gulløpet.
Ayetullah Aslanhan fra Tyrkia ble nummer to, 38 sekunder bak mens Efrem Gidey fra Irland tok bronsen 41 sekunder bak Ingebrigtsen.
– Det skal jo løpes, så ingenting er en selvfølge. Men man merker tidlig hvem som har mer krefter igjen. Det er jo førstemann til mål, så …, sa Ingebrigtsen.
Gullet var hans fjerde juniorgull på denne distansen i EM-sammenheng. I tillegg tok Norge sølv på lagkonkurransen.
Håkon Stavik ble nest beste norske på en 8.-plass, minuttet bak Ingebrigtsen.
Senere søndag skal Filip Ingebrigtsen og langrennsløperen Didrik Tønseth i aksjon i seniorklassen. De får følge av Per Svela og Ådne Andersen i seniorklassen for menn.
Også Karoline Bjerkeli Grøvdal skal kjempe om EM-medaljer i Lisboa søndag.
(©NTB)
Friidrett
Idrettsgalla-dobbel til «Team Warholm»
08/01/2022 PÅ 19:54
Friidrett
Warholm ble historisk: Kåret til årets friidrettsutøver i verden
01/12/2021 PÅ 17:51