Håvard Haukenes var lenge med og kjempet om medaljene bak ukraineren Marjan Zakalnytskji. Det gjorde han sammen med slovakiske Matej Toth og hviterussiske Dmitrij Dzjubin, men med under fire kilometer igjen måtte Haukenes gi opp medaljehåpet.
– Det hadde vært helt topp å ta en medalje. Jeg fikk jo litt tro på det fra 42 til 44 kilometer, men det beste er ikke å tenke på det. Det gjelder å bruke øyene, se framover og bruke svingene, forklarte Haukenes til NTB.
EM
EM-gull nummer to til Jakob Ingebrigtsen
11/08/2018 KLOKKEN 19:14
Zakalnytskji tok gullet, mens en totalt utslitt Haukenes endte 2.03 minutter bak Zakalnytskji.
– Da brant det i de fleste muskler. Jeg fikk gitt alt, sa bergenseren.
Det ble gått rundt Keiser Wilhelm-kirken (Gedächtniskirche) ved Kurfürstendamm i sentrale Berlin. Til tross for en tidlig start var det utrolig varmt i den tyske hovedstaden med temperaturer på rundt 30 grader.

I legeteltet

Haukenes ble sendt direkte til legeteltet etter utmattelsen.
– Han var ved bevissthet. De hadde fått kjølnet ham ned og tørket ham. Han tok seg fryktelig ut og var veldig sliten, sa lege Ove Talsnes til norsk presse.
Før konkurransen fryktet Talsnes for heten i den tyske hovedstaden. Nå ble det heldigvis ikke varmere enn 30 grader.
– Det er stor forskjell på 30 og 35 grader. Det er farlig, men forsvarlig. Vi hadde god kontroll på væskebalansen hans, og vi hadde hele tiden kontakt med ham. Det ble ikke så ille som vi hadde fryktet, og dette en av de beste prestasjonene av Håvard Haukenes, mente Talsnes.

Så bra ut

Det så lyst ut med tanke på norsk medalje tirsdag. Ved passering etter 38 kilometer var Haukenes på annenplass og han hadde 33 sekunder opp til den ukrainske lederen.
Han hadde derimot ikke klart å riste av seg Dzjubin, som med ti kilometer igjen rykket ifra løperen fra Norna-Salhus.
Haukenes slet også med en advarsel for manglende bakkekontakt mot slutten av løpet. Man må ha minst ett bein i bakken hele tiden under kappgang, og det var i denne delen han hadde syndet.
Mot slutten kom Toth med en forrykende spurt og tok seg forbi både Dzjubin og Haukenes.
(©NTB)
EM
Filip Ingebrigtsen til finale tross fall
08/08/2018 KLOKKEN 10:31
EM
Se friidretts-EM med Eurosport Player: Sjekk programmet her
02/08/2018 KLOKKEN 08:36