VM-eventyret over for Hareides Danmark etter straffedrama

Publisert 01/07/2018 klokken 23:10 GMT+2

Kroatia er klare for kvartfinale i fotball-VM etter å ha slått ut Åge Hareides Danmark 3-2 på straffesparkkonkurranse.

Danmark

Det sto 1-1 i kampen allerede etter fire minutters spill, men først etter 114 minutter tok det skikkelig fyr i kampen.
Mathias Zanka Jørgensen felte Ante Rebic og laget straffe, men Kasper Schmeichel reddet forsøket fra Luka Modric og sendte kampen til straffesparkkonkurranse. Der sviktet Christian Eriksen, Lasse Schöne og Nicolai Jørgensen fra ellevemeteren og Danmark er dermed ute av VM.
– Jeg er litt tom for ord nå. Vi har lagt inn en massiv innsats og sitter ikke igjen med noen ting. Vi er klart best i denne kampen, men er likevel ute av VM. Sånn er fotballen, sa Kasper Schmeichel, som reddet totalt tre straffer.

Pangstart

Tilskuerne på Nizjnij Novgorod Stadion hadde knapt funnet setene sine før Danmark tok ledelsen. Et langt innkast havnet i føttene på Mathias Zanka Jørgensen på bakerste stolpe. Midtstopperen fikk fyrt av et skudd fra kort hold via keeper Danijel Subasic og i mål. En nokså svak opptreden fra Monaco-keeperen. Dermed sto det 1-0 etter 58 sekunder og Åge Hareides lag fikk en perfekt start.
Danskene hadde ikke endt feiringen før Mario Mandzukic skapte balanse i regnskapet. En klarering fra Henrik Dalsgaard traff Chelsea-stopper Andreas Christensen i hodet, og falt perfekt til Mandzukic som enkelt kunne utligne fra tre-fire meter. Dermed sto det 1-1 etter fire minutter.
Kroatia hadde som forventet ballen mest, men det var en nokså jevn og tett affære. Både Martin Braithwaite og Ivan Perisic hadde muligheten til å sende hvert sitt lag i ledelsen, men begge angrepsspillerne sviktet i avslutningsøyeblikket. Dermed sto det uavgjort etter de første 45 minuttene.

Danmark best etter pause

Anført av en meget frisk Yussuf Poulsen var det danskene som kom best ut av startblokkene etter pause. Hvittrøyene evnet å dra ned tempoet i kampen og Kroatia skapte ikke en eneste ordentlig sjanse før det gjensto sju minutter av kampen. Headingen fra Ivan Perisic gikk dog en liten meter over tverrliggeren til Kasper Schmeichel.
Kroatia var ett av få lag som virkelig imponerte i gruppespillet. Med seier i deres to første kamper, kunne trener Zlatko Dalić hvile de store stjernene i 2-1-seieren mot Island. I 8.-delfinalen var samtlige ni spillere tilbake i den kroatiske elleveren. Til tross for friske bein, virket kroatene å mangle intensiteten og energien de utviste i gruppespillet.
Nicolai Jørgensen var nære ved å sende Danmark i føringen på nytt etter drøye 70 minutter. Et herlig forarbeid fra Poulsen, sto plutselig innbytter alene på elleve meter. Dessverre for danskene gikk spissens avslutning rett på Subasic.
Ingen av lagene evnet å sette ballen i mål i løpet av de første 93 minuttene og kampen gikk dermed til ekstraomganger.

Schmeichel reddet straffe

Danmark fortsatte den gode trenden fra andreomgang og var også det førende laget innledningsvis i ekstraomgangene. Jonas Knudsens lange innkast bidro til å skape kaos i den kroatiske sekstenmeteren, men Dejan Lovren og Domagoj Vida stanget unna samtlige forsøk.
Drøye åtte minutter ut i den første ekstraomgangen fikk Lasse Schöne muligheten fra 18 meter, men skuddforsøket fra Ajax-spilleren snek seg en meter utenfor den kroatiske målet.
Etter 114 minutter ble det virkelig spennende. Luka Modric spilte fri Ante Rebic og Frankfurt-spilleren rundet en utrusende Schmeichel, før han ble taklet av Mathias Zanka Jørgensen. Néstor Pitana var ikke i tvil og dømte korrekt straffespark til Kroatia. Modric satte straffen mot høyre, men der vartet Schmeichel opp med en glimrende redning og sikret VM-dagens andre straffesparkkonkurranse.