Som så ofte før var det en dødball som gjorde susen for England, etter at et defensivt innstilt Sverige hadde tettet godt igjen i nesten en halv time. Ashley Youngs hjørnespark fra venstre banet vei for ledermålet.
Sverige hadde masse spillere foran mål, men det var Emil Forsberg som havnet i duell med Maguire, og han var sjanseløs mot Leicester-spillerens fysikk. Svensken havnet i gresset mens Maguire stanget ballen i nettet.
UEFA Nations League
«Reservene» viste seg tilliten verdig: – En magisk følelse
12/06/2022 KLOKKEN 20:57
– Det kan ikke bli bedre enn å score mitt første landslagsmål i VM-kvarten. Vi visste at dødball ville bli viktig, sa Maguire i et intervju vist på NRK.
Det var Englands tiende mål i VM, og det sjuende scoret av en spiller med fornavnet Harry. Lagkaptein og VM-toppscorer Kane var nærmeste tilskuer til navnebrorens hodestøt som også var lagets åttende dødballsmål.
– Vi visste at det ville bli vanskelig mot et lag som slår langt og spiller annerledes enn vi er vant til. Vi scoret på dødball og innlegg, og vi har en god følelse, sa Kane.

Treg åpning

Fram til scoringen hadde kampen vært lite begivenhetsrik. Sverige lå dypt og trygt i leddene, og England hadde ikke tempo eller bevegelse til å rive forsvaret i stykker. Svenskene, som både mot Mexico og Sveits ordnet sjanse på sjanse i førsteomgangene, skapte ikke noe som helst.
Helt mot slutten av omgangen fant England to ganger Raheem Sterling i bakrom med langpasninger. Første gang var han offside, siste gang ikke. Da fikk Robin Olsen så vidt en hånd på ballen da spissen skulle dra ham av. Sterling løp opp ballen, lette forgjeves etter bedre plasserte lagkamerater og prøvde til slutt et skudd som Andreas Granqvist blokkerte til corner.
Halvveis hadde England både fortjent ledelse og tilsynelatende full kontroll.
Etter pause kom Sverige nesten umiddelbart til sin første sjanse i kampen, og den var stor. Marcus Berg, hardt kritisert for dårlige avslutninger i mesterskapet, slo Young i lufta på Ludwig Augustinssons innlegg og nikket hardt mot hjørnet. Jordan Pickford leverte nok et bidrag til kavalkadene over strålende redninger i VM.

Pusterom

Rett før timen var spilt skaffet England seg pusterom etter å ha presset svenskene tilbake i et langt angrep. Jesse Lingard fant Alli med et presist innlegg mot lengste stolpe. Emil Krafth, som erstattet utestengte Mikael Lustig, hadde ikke fulgt løpet hans, og Alli stanget inn 2-0 rett over hodet på Olsen.
Svenskene ville ikke legge seg ned og viste deres beste offensive spill etter at kampen mer eller mindre var tapt. Pickford måtte flere ganger vise klasse for å hindre et reduseringsmål som ville skapt full spenning igjen.
I det 62. minutt la Berg igjen til Viktor Claesson etter en flott svensk kontring, og Pickfords redning var kanskje enda bedre enn den han tidligere gjorde på Bergs hodestøt.
Ti minutter senere kom Berg til skudd foran mål, men Pickford fikk fingertuppene på det harde skuddet og hjalp det over.
– Vi hadde tre kjempesjanser i 2. omgang, og når vi ikke utnytter dem så blir det vanskelig. Likevel har guttene all ære av innsatsen, sa Sveriges landslagssjef Janne Andersson.
– Det føles tungt nå, men jeg føler en enorm stolthet over det vi har gjort i VM. I dag var vi ikke helt der, og England vant rettferdig, medga lagkaptein Granqvist.
VM-sluttspillets eneste lag med utelukkende hjemlige spillere slo ett av de to lagene uten en eneste spiller fra hjemlig liga. England er for tredje gang etter 1966 og 1990 i VM-semifinale. De to tidligere semifinalelagene er begge udødelige i engelsk fotballhistorie. Det kan også 2018-årgangen bli.
(©NTB/Eurosport.no)
UEFA Nations League
Vil jobbe med hodene før kampen mot «Söta Bror»: – Grøten er litt tyngre å tygge
10/06/2022 KLOKKEN 12:23
UEFA Nations League
Stopperkrise for Sverige før Norge-møte: Henter inn RBK-spiller
10/06/2022 KLOKKEN 07:53